Zupa pizza z serem pleśniowym

Zupa pizza z serem pleśniowym
Zupa pizza z serem pleśniowym

Zupa pizza z serem pleśniowym to smaczna propozycja na gęstą i pożywną zupę.

Mięso mielone, dużo warzyw i ser pleśniowy, a całość doprawiona  aromatycznymi ziołami.

Taka zupa pizza z serem pleśniowym to bogactwo smaków i aromatów i na pewno zasmakuje miłośnikom nietradycyjnych połączeń.

Zachęcam do przygotowania 🙂

 

Przepis na 3-4 porcje dania Zupa pizza z serem pleśniowym

 

SKŁADNIKI:

500 g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe )

2-3 łyżki oliwy

2 cebule

2 ząbki czosnku

300 g pieczarek

1 papryka czerwona

1/2 puszki kukurydzy

1 puszka pomidorów

1/2 koncentratu ( około 100 g )

1 litr bulionu mięsnego

sól

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka suszonej bazylii

1/2 łyżeczki papryki ostrej

200 g sera lazur

Asystentka Online - wirtualna asystentka

PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wlać oliwę i zagrzać.

Na gorący tłuszcz włożyć mięso mielone i podsmażyć.

Cebulę i czosnek obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie cebulę pokroić w kostkę, a czosnek posiekać na drobno.

Tak przygotowaną cebule i czosnek dodać do podsmażonego mięsa i całość podsmażyć kilka minut.

Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w plasterki i dodać do mięsa z cebulą.

Podsmażać kilka minut, a następnie całość zalać bulionem mięsnym.

Paprykę oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w paski.

Kukurydzę odsączyć z zalewy.

Paprykę i kukurydzę, a także pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i ostrą paprykę dodać do zawartości garnka i gotować na małej mocy palnika około 10 minut.

100 g sera pleśniowego pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy, dodać bazylię i oregano.

Gotować do rozpuszczenia sera.

Doprawić do smaku solą.

Pozostały ser pleśniowy pokroić w małe kawałki i wyłożyć po kilka kostek na wlaną na talerze zupę.

Zupa pizza z serem pleśniowym jest gotowa do podania.

Zupa pizza z serem pleśniowym

Zupa pizza z serem pleśniowym

Zupa pizza z serem pleśniowym

94 odpowiedzi do “Zupa pizza z serem pleśniowym”

  1. Aniu na pierwszy rzut oka zupka wygląd jak leczo albo taka gulaszowa 😉 i taka to by moi domownicy z wielka chęcią zjedli 🙂 może na piątek przygotuje bo na juto zaplanowałam pierogi 😉

  2. jeszcze takiej zupy nie jadłam dodawałam nieraz ser do zup ale zazwyczaj były to albo topione albo zwykłe tarte żółte natomiast nigdy nie jadłam zupy z serem pleśniowym a sery pleśniowe bardzo lubię niestety jednak obecnie nie za bardzo mogę ich jeść

  3. Dla mnie to coś nowego. Nie jadłam takiej zupy. A brzmi tak apetycznie, że przepis zabieram, bo przed nami długie zimne dni, więc przyda się na rozgrzewkę. Cieplutko Cię Aniu pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.