Zupa meksykańska z wieprzowiną

Zupa meksykańska z wieprzowiną
Zupa meksykańska z wieprzowiną

Zupa meksykańska z wieprzowiną to kolejna propozycja na smaczną, rozgrzewającą zupę o charakterystycznym smaku i aromacie.

Zupa z czerwoną fasolą, cebulą i paprykami, a dodatkowo smak wzbogaca oregano i kmin rzymski.

Pyszna i pożywna zupa z kuchni meksykańskiej.

Polecam wypróbować 🙂

 

Przepis na cztery porcje zupy meksykańskiej z wieprzowiną.

 

SKŁADNIKI:

300 g wieprzowiny mielonej

2 czerwone cebule

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju lub domowego smalcu – przepis klik

2 ziemniaki

1 marchew

1 czerwona papryka

1/2 zielonej papryki

1 puszka pomidorów bez skóry

1 puszka czerwonej fasoli

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżeczka papryki ostrej

sól

2 łyżeczki oregano

2-3 łyżki kukurydzy konserwowej

natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.

Czosnek obrać, opłukać, osuszyć i drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać olej lub smalec i na gorący włożyć mięso mielone, pokrojoną cebulę i posiekany czosnek.

Podsmażyć kilka minut, a następnie przełożyć do garnka i zalać 1,5 litra wody.

Wstawić zupę na mały ogień.

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kosteczkę.

Paprykę czerwoną i zieloną oczyścić, opłukać i pokroić w paseczki.

Marchew obrać, opłukać i pokroić w plasterki.

Pomidory z puszki pokroić na mniejsze kawałki.

Fasolę odcedzić.

Do garnka włożyć pokrojone ziemniaki, papryki, pomidory, marchew i odsączoną fasolę.

Wsypać paprykę słodką, ostrą, kmin rzymski, oregano i doprawić solą.

Zupę meksykańską gotować do miękkości warzyw – około 30-40 minut.

Po podanym czasie dodać kukurydzę konserwową i gotować jeszcze około 5 minut.

Zupę meksykańską z wieprzowiną podawać posypaną natką pietruszki.

Zupa meksykańska z wieprzowiną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.