
Żeberka z pieczarkami i zieloną soczewicą, a także tymiankiem i natką pietruszki to bardzo smaczne i aromatyczne danie jednogarnkowe.
Przygotowanie nie jest skomplikowane, ale czas potrzebny do przygotowania nie należy do bardzo krótkich, jednak efekt końcowy jest warty poświęconego czasu.
Zachęcam do wypróbowania tego aromatycznego i pysznego dania. 🙂
Przepis na 2-3 porcje żeberek z pieczarkami i zieloną soczewicą.
SKŁADNIKI:
400 g żeberek
sól
papryka słodka
2 łyżki oleju
2 cebule
1 ząbek czosnku
300 g pieczarek
1 marchew
1/2 szklanki zielonej soczewicy
czarny pieprz mielony
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Soczewicę opłukać, a następnie namoczyć na minimum pół godziny w zimnej wodzie.
Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.
Czosnek obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki.
Pieczarki opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki.
Marchew obrać, opłukać i pokroić w plasterki.
Żeberka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki.
Natrzeć z każdej strony solą i papryką słodką.
Na patelni rozgrzać olej i na gorący włożyć żeberka, smażyć na jasnobrązowy kolor.
Podsmażone mięso zdjąć z patelni i na tłuszcz, na którym smażyło się mięso włożyć cebulę i czosnek, podsmażyć.
Dodać marchew, chwilę smażyć, a następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki.
Doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym, dusić na małym ogniu około 10 minut.
Soczewicę odsączyć i dodać do pozostałych warzyw, wlać pół litra wody i żeberka.
Doprawić tymiankiem i całość gotować na małym ogniu do miękkości soczewicy.
Pod koniec gotowania ponownie doprawić solą i pieprzem.
Żeberka z pieczarkami i zieloną soczewica podawać posypane natką pietruszki.