Zapiekanka ryżowa z warzywami

Zapiekanka ryżowa z warzywami
Zapiekanka ryżowa z warzywami

Zapiekanka ryżowa z warzywami to bardzo smaczne danie bezmięsne.

Soczyste pieczarki, cukinia, aromatyczne przyprawy, a całość wraz z ryżem zapieczona pod żółtym serem.

Danie bardzo smaczne i sycące, które świetnie sprawdzi się jako obiad, ale też jako kolacją na ciepło.

Polecam wypróbować 🙂

 

Przepis na trzy porcje zapiekanki ryżowej z warzywami.

 

SKŁADNIKI:

1 łyżka masła klarowanego

1 cebula

500 g pieczarek

1 cukinia

sól

czarny pieprz mielony

100 g ryżu

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka lubczyku

100 g startego żółtego sera

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.

Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć, następnie pokroić w plasterki.

Cukinię opłukać, osuszyć i bez obierania ze skóry pokroić w kostkę.

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzać masło klarowane i na gorący tłuszcz włożyć posiekaną cebulę, zeszklić.

Do zeszklonej cebuli dodać plasterki pieczarek, doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym.

Pieczarki smażyć do odparowania wody, w trakcie smażenia dodać pokrojoną w kostkę cukinię, podsmażyć.

Dodać lubczyk i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.

Na dno kokilek wyłożyć ryż, następnie podsmażone z cebulą i cukinia pieczarki, posypać startym żółtym serem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć kokilki z potrawą i piec 20 minut ( do stopienia i lekkiego zarumienienia sera ) na funkcji grzania góra-dół.

Zapiekanka ryżowa z warzywami najlepiej smakuje podana gorąca.

Zapiekanka ryżowa z warzywami

Zapiekanka ryżowa z warzywami

Zapiekanka ryżowa z warzywami

 

110 Replies to “Zapiekanka ryżowa z warzywami”

  1. Ja zapiekanki lubię w mięsnej wersji. Jednak taka forma również wydaje się być bardzo smaczna 😉 W dodatku tak inaczej podana, bo w miseczkach! Jestem niezwykle ciekawa smaku 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.