Zapiekane udka kurczaka z warzywami

Zapiekane udka kurczaka z warzywami
Zapiekane udka kurczaka z warzywami

Kolejny przepis na danie z piekarnika w wersji bez tłuszczu – zapiekane udka kurczaka z warzywami.

Aromatyczne zioła, soczyste brokuły, kalafior i pieczarki.

Smaczne, proste, a do tego zdrowe danie obiadowe.

 

Przepis na dwa zapiekane udka kurczaka z warzywami.

 

SKŁADNIKI:

2 średniej wielkości udka kurczaka

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka ziół prowansalskich

kilka pieczarek

kilka różyczek z kalafiora

kilka różyczek z brokuła

PRZYGOTOWANIE:

Łyżeczkę soli, papryki słodkiej, curry i ziół prowansalskich wsypać do miseczki i wymieszać.

Udka kurczaka dokładnie umyć, lekko wytrzeć ręcznikiem papierowym, a następnie każde udko natrzeć przygotowanymi przyprawami.

Odstawić do lodówki na minimum godzinę.

Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni.

Mięso przełożyć na ruszt i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Zapiekać 60 minut na funkcji grzania góra-dół.

W między czasie mięso nakłuwać widelcem, aby wypuściło soki, a tym samym ładnie nawilżyło skórkę mięsa.

Pieczarki obrać i umyć.

Kalafior i brokuł opłukać, podzielić na średniej wielkości różyczki.

W garnku zagotować wodę, lekko osolić i wrzucić różyczki brokuła i kalafiora, a także pieczarki do wrzącej wody na około 1-2 minuty. Odsączyć.

Po upływie godziny wyjąć udka kurczaka z piekarnika i dołożyć do niego podgotowane warzywa.

Ponownie wstawić do piekarnika na około 30 minut.

Zapiekane udka kurczaka z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.