Wysoki biszkopt idealny na tort

Wysoki biszkopt idealny na tort
Wysoki biszkopt idealny na tort

Znaleźć przepis na wysoki biszkopt idealny na tort to nie taka prosta sprawa.

Długo szukałam odpowiedniego przepisu i chociaż przetestowałam wiele bardzo dobrych to żaden nie był idealny – a to odrobinę za niski, a to za suchy, a to bardzo ścisły.

Zebrałam własne doświadczenia i zrobiłam swój własny.

Biszkopt jest wysoki, bez problemu udaje się go przekroić na trzy, a nawet cztery blaty, nie jest suchy, a ponadto długo utrzymuje świeżość – po prostu idealny biszkopt na tort. 🙂

 

Tortownica o średnicy 24 cm

 

SKŁADNIKI:

6 jajek

1 szklanka cukru

3/4 szklanki mąki pszennej tortowej

3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2-3 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego

1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE:

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym extra lub cukrem wanilinowym dokładnie ubić mikserem na puszystą, jasną masę.

Mąkę pszenną tortową, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia dokładnie połączyć, a następnie przesiać.

Do ubitych jajek dodać łyżkę oleju i zmiksować.

Zmniejszyć obroty miksera do minimum i nie przerywając ubijania dodawać powoli małymi partiami przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia.

Miksować ciasto na biszkopt do połączenia składników.

Jeśli masa będzie bardzo gęsta ( nie mylić z puszysta ) można dodać łyżkę gorącej wody.

Dno tortownicy ( 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić bez papieru do pieczenia i bez natłuszczenia. Dodatkowo można zabezpieczyć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową, aby ciasto nie wyciekało.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Ciasto przelać do formy.

Biszkopt wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i razem z formą zrzucić z wysokości około 50 cm – zapobiegnie to późniejszemu opadaniu ciasta.

Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Zimny biszkopt delikatnie odkroić od formy i zdjąć obręcz tortownicy.

Wysoki biszkopt na tort najlepiej upiec dzień wcześniej, a kroić na blaty dopiero w dzień robienia tortu.

Wysoki biszkopt idealny na tort

2 Replies to “Wysoki biszkopt idealny na tort”

  1. Moja Kochana Aniu, dziś mam urodziny i upiekłam biszkopt z Twojego przepisu. Nigdy mi nie wychodził, a twój wszedł mi idealnie.Dziękuję za ten przepis!😘 Ściskam Cię mocno!☺

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.