Wieprzowina w ketchupie z ziołami dalmatyńskimi

Wieprzowina w ketchupie z ziołami dalmatyńskimi
Wieprzowina w ketchupie z ziołami dalmatyńskimi

Wieprzowina w ketchupie z ziołami dalmatyńskimi to bardzo smaczne danie jednogarnkowe, a właściwie jednonaczyniowe z piekarnika.

Miękkie i soczyste mięso w ketchupie, ziemniaczki i marchewka, a całość w towarzystwie aromatycznych ziół dalamtyńskich.

Pyszne danie, które przygotowuje się z naszym minimalnym udziałem i nakładem pracy.

Wieprzowina w ketchupie z ziołami dalmatyńskimi to idealne danie dla osób zapracowanych lub takich, które nie lubią spędzać długich godzin w kuchni 🙂

Pyszne danie godne polecenia 🙂

 

Przepis na dwie porcje dania Wieprzowina w ketchupie z ziołami dalmatyńskimi.

 

SKŁADNIKI:

400 g mięsa wieprzowego ( łopatka lub karkówka )

4 ziemniaki

2 średnie marchwie

2 łyżki sosu sojowego ciemnego

2 czubate łyżki pikantnego ketchupu

1 łyżeczka oliwy z oliwek

zioła dalmatyńskie

sól

PRZYGOTOWANIE:

Mięso opłukać , osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w średnie kawałki.

Do miski wlać sos sojowy, dodać ketchup pikantny, wsypać czubata łyżeczkę ziół dalmatyńskich i dokładnie wymieszać.

Do tak przygotowanej marynaty włożyć pokrojone mięso wieprzowe, dokładnie połączyć i odstawić do lodówki na około godzinę.

Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w plastry, a następnie plastry ziemniaków włożyć do naczynia żaroodpornego.

Ziemniaki posolić, skropić oliwą i posypać ziołami dalmatyńskimi według uznania ( u mnie było to około 1 łyżki ).

Na ziemniaki wyłożyć zamarynowane w ketchupie mięso wieprzowe.

Marchew obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki, a następnie włożyć do naczynia z daniem.

Naczynie nakryć pokrywką.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i do gorącego włożyć naczynie żaroodporne z wieprzowiną.

Potrawę piec godzinę na funkcji grzania góra-dół, a następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać około 15-20 minut ( do zarumienienia mięsa ).

Wieprzowina w ketchupie z ziołami dalmatyńskimi jest gotowa do podania 🙂

Wieprzowina w ketchupie z ziołami dalmatyńskimi

Wieprzowina w ketchupie z ziołami dalmatyńskimi

Wieprzowina w ketchupie z ziołami dalmatyńskimi

86 Replies to “Wieprzowina w ketchupie z ziołami dalmatyńskimi”

  1. Dusiłam kiedyś mięso w keczupie, ale muszę wygooglać co to zioła dalmatyńskie, bo ja dodawałam tylko majeranek i cebulę 🙂
    Ale potwierdzam, pyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.