Warkocz z polędwiczki zapiekany w boczku

Warkocz z polędwiczki zapiekany w boczku
Warkocz z polędwiczki zapiekany w boczku

Warkocz z polędwiczki zapiekany w boczku to bardzo smaczne danie na każdą okazję.

Delikatna, soczysta polędwica wieprzowa zapleciona jak warkocz, a jeden jej paseczek owinięty jest boczkiem wędzonym.

Całość z dodatkiem cebulki zapiekana w piekarniku smakuje wybornie.

Warkocz z polędwiczki zapiekany w boczku to rewelacyjny smak, łatwe przygotowanie i efektowny wygląd 😉

 

Przepis na 2 porcje warkocza z polędwiczki zapiekanej w boczku

 

SKŁADNIKI:

1 duża polędwica wieprzowa ( ok 550-600 g )

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki białego pieprzu mielonego

1 łyżeczka słodkiej papryki

4 plasterki boczku wędzonego parzonego

1 duża cebula

1-2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:

Polędwiczkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i przeciąć wzdłuż na trzy pasy ( nie rozcinać do końca ).

Solą i białym pieprzem mielonym natrzeć polędwicę.

Środkowy pasek warkocza owinąć w plasterki boczku, następnie całość ostrożnie zapleść w warkocz.

Warkocz z polędwiczki zapiekany w boczku

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w piórka.

Naczynie żaroodporne natłuścić łyżką oleju.

Ostrożnie chwycić za końce warkocza z polędwiczki i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Włożyć pokrojona cebulkę i całość oprószyć słodką papryką.

Naczynie żaroodporne zakryć.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Włożyć przygotowane mięso i piec przez około 50 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po tym czasie warkocz z polędwiczki zapiekany w boczku odkryć i zapiekać jeszcze 5-10 minut do zarumienienia.

Warkocz z polędwiczki zapiekany w boczku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.