Waniliowa babka na majonezie

Waniliowa babka na majonezie
Waniliowa babka na majonezie

Waniliowa babka na majonezie to w dwóch słowach : pyszna babka. 🙂

Delikatne i niezwykle puszyste ciasto o waniliowym aromacie sprawi, że przepis trafi do Waszych ulubionych przepisów na tego rodzaju wypieki.

Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, nie zajmuje zbyt wiele czasu i smakuje każdemu miłośnikowi słodkich, puszystych wypieków.

Waniliowa babka na majonezie będzie nie tylko doskonałą ozdobą świątecznego stołu, ale i pysznym ciastem na deser. 🙂

 

Przepis na formę do babki z kominem ( wysokość 7,5 cm i średnica 25 cm ).

 

SKŁADNIKI:

4 jajka

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka aromatu waniliowego

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki majonezu

1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia

cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę przy pomocy miksera lub robota kuchennego.

Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Do ubitej masy jajecznej dodać majonez i aromat waniliowy, połączyć.

Następnie dodać wymieszane z proszkiem mąki i delikatnie wymieszać do dokładnego połączenia składników.

Blaszkę do pieczenia babki ( średnica 25 cm, wysokość 7,5 cm ) natłuścić i przelać ciasto.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć foremkę z ciastem i piec przez 45 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić i ostrożnie wyjąć z formy.

Waniliową babkę na majonezie oprószyć cukrem pudrem.

Waniliowa babka na majonezie

Waniliowa babka na majonezie

Waniliowa babka na majonezie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.