
Udka z jabłkową pierzynką – takie danie dzisiaj Wam prezentuję na pyszny obiad 🙂
Bardzo lubią drób przygotowywany klasycznie, ale lubię też z nim eksperymentować 🙂
Jadłam już różnego rodzaju mięsa z jabłkami w kawałkach, w glazurze, więc przyszedł czas na udka z jabłkową pierzynką.
Udka zamarynowane w aromatycznych ziołach, a następnie zapieczone pod pierzynką z jabłek są miękkie, delikatne i soczyste, a mus jabłkowy nadaje im bardzo ciekawego smaku i aromatu.
Gorąco zachęcam do przygotowania 🙂
Przepis na dwie porcje dania Udka z jabłkową pierzynką.
SKŁADNIKI:
2 udka
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka estragonu
Jabłkowa pierzynka:
2 średniej wielkości winne jabłka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Udka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Majeranek, estragon, paprykę słodką i sól przesypać do miseczki i dokładnie wymieszać, a następnie przyprawami natrzeć mięso kurczaka.
Zamarynowane udka odstawić na około godzinę do lodówki.
Jabłka opłukać, osuszyć, obrać i pokroić na małe kawałeczki.
Przełożyć pokrojone jabłka do garnka, wlać sok z cytryny, dodać cukier i cynamon i stawić do gotowania na małej mocy palnika.
Gotować do czasu aż jabłka się rozpadną tworząc mus – małe kawałeczki mogą pozostać ( u mnie trwało to około 20 minut ).
Ugotowany mus odstawić.
Po podanym czasie marynowania mięsa kurczaka ( około 1 godziny ) przełożyć udka do naczynia żaroodpornego, naczynie zakryć pokrywką lub folią aluminiową.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Do gorącego piekarnika włożyć zakryte naczynie z udkami i piec 30 minut na funkcji grzania góra-dół.
Po podanym czasie pieczenia naczynie odkryć i zapiekać kolejne 30 minut, a następnie udka wyjąć z piekarnika i obłożyć musem jabłkowym.
Udka z jabłkową pierzynką zapiekać 15 minut.
Podawać oprószone natką pietruszki z ulubionymi dodatkami.
Danie brzmi zachęcająco!
Smacznego.
Dziękuję bardzo Aniu, smakuje wybornie 🙂
Napewno je zrobię wyglądają i brzmią apetycznie
Dziękuję i gorąco polecam 🙂
Ciekawie z tą pierzynką 🙂
Dziękuję pięknie 🙂
Bardzo interesująca ta jabłkowa pierzynka 🙂 z takim pomysłem pierwszy raz się spotkałam 🙂
Zachęcam do przygotowania, smakuje pysznie 🙂
Bardzo ciekawy pomysł na kurczaka 🙂
Dziękuję ślicznie 🙂
Rzeczywiście mega zaskakujący eksperyment 😉
To prawda, ale bardzo smaczny 🙂
Fajny pomysł na udka. Z jabłkami i estragonem piekę zwykle kaczkę. Czemu nie kurczaka?
Kurczak też smakuje pysznie 🙂 Wypróbuj 🙂
Takie połączenie, to dla mnie zupełna nowość, ale i drób i jabłka bardzo lubię więc chyba warto wypróbować:)
Pewnie, że warto 🙂 Całość świetnie smakuje 🙂
Bardzo smaczna propozycja na obiad 🙂
Pięknie dziękuję i polecam 🙂
Znałam gęś w jabłkach, a teraz takie super połączenie, staram się wyobrazić smak. Aniu i powiem Ci, że to musi być bardzo smaczne,buziaki.
Oj tak Jolu, smakuje świetnie 🙂 Danie godne polecenia 🙂
Uściski 🙂
Świetnie się to danie prezentuje.
Coś czuję, że będę musiała spróbować 😀
Apetyczne, rewelacyjne, doskonałe udka!
Pozdrawiam cieplutko 🙂
Spróbuj koniecznie, bo połączenie jest bardzo ciekawie i bardzo smaczne 🙂
Pozdrawiam 🙂
Aniu z jabłuszkami jeszcze nie jadłam ciekawe pozdrawiam
Smakuje świetnie, wypróbuj Tereniu 🙂
Wow! A u mnie selerowa z jabłkami!
Też na pewno smakuje pysznie 🙂
Nigdy takiego nie jadłam 🙂 Brzmi pysznie.
Smakuje wybornie, wypróbuj 🙂
Pomysłowe:)
Dziękuję bardzo Ewuniu 🙂
Tak jeszcze kurczaka nie przygotowywałam. Zapowiada się przepysznie 🙂
Jest to mega smaczne danie 🙂 Wypróbuj 🙂
Udka pieczone uwielbiam, ale w takiej wersji nigdy nie jadłam 🙂
Może wypróbujesz? Smakuje zaskakująco, ale bardzo smacznie 🙂
Bardzo ciekawy pomysł, wygląda smacznie 🙂
Dziękuję ślicznie i polecam 🙂
Pyszny obiadek☺
Pięknie dziękuję 🙂
To się nazywa konkretny przepis 🙂 To musi być pyszne 🙂
Oj tak, smakuje wybornie 🙂
Super danie 🙂
Dziękuję ślicznie 🙂
Podoba mi się, że używasz estragonu. Mam wrażenie, że to mocno zapomniane ziele. Kolejny smaczny obiad, idealny na niedzielę 🙂
Dokładnie tak, estragon jest używany coraz rzadziej w naszych kuchniach, a ja bardzo lubię zioła 🙂
Znów coś nowego u Ciebie, tylko nie wiem co mój mąż na to…
Jeśli masz dar przekonywania to przekonasz Męża do takiego połączenia Joasiu 😉
Ja z jabłkami dań nie serwuję bo mój mąż jest na nie uczulony…Jednakże Twój przepis tak kusi iż będę musiała je sobie przyrządzić 🙂
Wielka szkoda, że jest uczulony Twój Mąż, ale dla siebie przygotuj chociaż małą porcyjkę 🙂
jestem ciekawa tego smaku!
Zachęcam do wypróbowania 🙂
Nie do końca moje smaki.
Zdarza się 😉
Nie jadłam jeszcze udek w takiej odsłonie – ale wyglądają smakowicie, więc z pewnością kiedyś wypróbuję 😀
Gorąco zachęcam 🙂
Podziwiam za odwagę, bo ja lubię jeść coś nowego, ale nie aż tak. Udka z jabłkami wydają się być odważne i całkowicie odmienne. Nie wiem czy posmakowałoby mi to połączenie, ale jakbym miała okazję to na pewno bym spróbowała ☺
Jest to zaskakujące, ale bardzo smaczne połączenie 🙂 Może kiedyś się skusisz… 🙂
takie udka muszą smakować pysznie 🙂
Oj tak, smakują wybornie 🙂
Aniu! Z jabłkami jeszcze nie jadłam, Muszę spróbować – Pozdrawiam Gorąco
Wypróbuj Krysiu, bo smakuje pysznie 🙂
Pozdrowienia ślę 🙂
Wygląda smacznie 🙂
Dziękuję pięknie 🙂
Interesujące połączenie, muszę spróbować 🙂
Gorąco poleca, jest to zaskakujące, ale pyszne połączenie 🙂
Bardzo jestem ciekawa jak smakują takie udka 🙂
Są pyszne chociaż połączenie może dziwić 🙂
musi mega pachnieć;)
Oj tak, pachnie cudownie, a smakuje wybornie 🙂
Ciekawa propozycja 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
Pod taką postacią udek jeszcze nie jadłam! Intrygujące połączenie drobiu i jabłek… hmmm
Smakuje pysznie 🙂 Może się skusisz? 🙂
jakoś jabłka czy w ogóle owoce i mięso to jakieś połączenie nie dla mnie
Mój Mężuś kiedyś też nie lubił, ale udało mi się go przekonać 🙂
Tak nie jadłam, a zapowiada się wybornie 🙂
Smakuje świetnie, wypróbuj 🙂
Wow, pyszności:)
Pięknie dziękuję Iwonko 🙂
Taki obiad bardzo lubię 🙂 Pyszne i smaczne danie 🙂
Pozdrawiam,
Patryk
Pięknie dziękuję i polecam 🙂
pozdrowionka 🙂
Wielkim amatorem udek jest mój syn. Podsunę mu Twój przepis, niech zabłyśnie przed narzeczoną w niedzielne popołudnie. Będzie to danie, tym bardziej na czasie, że jest także amatorem szarlotki, a więc łączenie z jabłkami, powinno przypaść mu do gustu. Ukłony.
Jeśli lubi udka i jabłka, a także połączenie owoców z mięsem to myślę, że będzie zadowolony 🙂 Pozdrowienia 🙂
Właśnie teraz zauważyłam że jakoś ominęłam ten przepis 🙂 zjadłabym takie udko, w tym momencie akurat jem domowe chipsy 😜
Może przygotuj takie udka 🙂 Są super smaczne 🙂
Wspaniała propozycja na obiad.
Pozdrawiam 🙂
Bardzo dziękuję i również pozdrawiam 🙂
Bardzo ciekawa propozycja 🙂
Dziękuję pięknie i oczywiście polecam 🙂