Udka po kujawsku

Udka po kujawsku
Udka po kujawsku

Udka po kujawsku to proste i bardzo smaczne danie, które przyrządza się w piekarniku, a zatem danie dla mających mało czasu lub wygodnych. 😉

Udka pieczone w ten sposób są soczyste, mają chrupiącą skórkę.

Wyborny smak, rewelacyjny aromat, niski koszt i łatwość przygotowania – wszystko w jednym. 🙂

 

Przepis na dwa udka po kujawsku.

 

SKŁADNIKI:

2 udka kurczaka

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka papryki słodkiej

1/2 łyżeczki papryki ostrej

1 łyżeczka pietruszki suszonej

1 łyżeczka tymianku

1 ząbek czosnku

2 łyżki majonezu

2 łyżki keczupu

2 łyżki tartej bułki

PRZYGOTOWANIE:

Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.

Sól, paprykę słodką, paprykę ostrą, pietruszkę i tymianek wsypać do miseczki i dokładnie wymieszać, a następnie przygotowaną mieszanką natrzeć udka.

Zamarynowane w ten sposób mięso włożyć na godzinę do lodówki.

Po podanym czasie udka wyjąć z lodówki.

Czosnek obrać, opłukać, osuszyć i przecisnąć przez praskę do miseczki.

Do czosnku dodać majonez i keczup, dokładnie wymieszać.

Przy pomocy pędzelka posmarować udka przygotowaną masą, a następnie posypać tartą bułką.

Przełożyć do żaroodpornego naczynia i nakryć pokrywką.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć naczynie z mięsem i piec przez 45 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po podanym czasie udka wyjąć, zdjąć pokrywkę, polać mięso wytworzonym tłuszczykiem i bez pokrywki włożyć do piekarnika na kolejne 15 minut – do zarumienienia.

Udka po kujawsku podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie ziemniaki i ogórki konserwowe.

Udka po kujawsku

Udka po kujawsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.