Udka kurczaka w miodzie na ostro

Udka kurczaka w miodzie na ostro
Udka kurczaka w miodzie na ostro

Udka kurczaka w miodzie na ostro z dodatkiem imbiru i pikantnej papryki – takie połączenie smaków wymyśliłam mając ochotę na coś wyjątkowego, ale też innego niż zawsze, z mięsem, które lubię, czyli udkami.

Pomysł ten okazał się strzałem w dziesiątkę.

Słodycz miodu świetnie komponuje się z imbirem, a ostra papryka łagodzi słodki smak.

Ot…taka wariacja, ale jakże udana. 🙂

 

Przepis na 4 udka kurczaka w miodzie na ostro

 

SKŁADNIKI:

4 udka kurczaka

1 łyżka miodu naturalnego

2 łyżki oleju

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki ostrej papryki

1/2 łyżeczki imbiru

1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE:

Udka oczyścić, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

W miseczce wymieszać paprykę słodką, paprykę ostrą, imbir, sól, olej i miód – miód musi być płynny, jeśli ma stałą konsystencję to należy go podgrzać, aby się rozpuścił.

Udka kurczaka dokładnie wymieszać w przygotowanej marynacie i włożyć na godzinę do lodówki.

Naczynie żaroodporne natłuścić niewielką ilością oleju.

Po upływie podanego czasu wyjąć udka z lodówki i włożyć do przygotowanego naczynia.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć naczynie z udkami kurczaka w miodzie na ostro i piec przez godzinę na funkcji grzania góra-dół.

W połowie czasu pieczenia udka można odwrócić, aby podpiekły się z drugiej strony.

Udka w miodzie na ostro podawać z ziemniakami lub frytkami i surówką.

Udka kurczaka w miodzie na ostro

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.