Udka duszone w winie zapiekane pod mozzarellą

Udka duszone w winie zapiekane pod mozzarellą
Udka duszone w winie zapiekane pod mozzarellą

Udka duszone w winie zapiekane pod mozzarellą to moja propozycja na bardzo smaczne danie obiadowe, które swoim smakiem i aromatem przypadnie do gustu miłośnikom wykwintnych dań.

Mięso podsmażone, a następnie wraz z pieczarkami i cebulą podduszone w winie i zapieczone pod mozzarellą w piekarniku sprawiają, że całość jest bardzo aromatyczna i niesamowicie smaczna.

Udka duszone w winie zapiekane pod mozzarellą nie należą do szybkich w przygotowaniu i troszkę czasu trzeba na to poświęcić, ale smak jest tego warty.

Polecam wypróbować 🙂

 

Przepis na cztery kawałki pieczonych udek kurczaka w winie zapiekanych pod mozzarellą.

 

SKŁADNIKI:

4 udźce kurczaka

2 duże cebule

300 g pieczarek

sól

pieprz czarny mielony

papryka słodka

2 łyżki oleju

100 g startego sera mozzarella

1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina

PRZYGOTOWANIE:

Udźce kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Dwie łyżeczki słodkiej papryki wymieszać z łyżeczką soli i natrzeć udźce kurczaka, włożyć do lodówki na minimum godzinę.

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w piórka.

Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć zamarynowane mięso, podsmażyć i przełożyć do garnka – najlepiej sprawdzi się szeroki garnek.

Na tłuszcz po smażeniu udek włożyć pokrojoną w piórka cebulę i zeszklić, następnie dodać plasterki pieczarek, doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym, podsmażyć.

Podsmażoną cebulę z pieczarkami przełożyć do garnka, w którym znajduje się mięso kurczaka, wlać szklankę czerwonego wina i całość dusić na małym ogniu około 15 minut.

Do naczynia żaroodpornego przełożyć udźce, na wierzch mięsa wyłożyć cebulę z pieczarkami ( płynu nie wlewać ).

Mięso okryte pieczarkami i cebulą posypać startym serem mozzarella.

Naczynie żaroodporne zakryć pokrywką.

Piekarnik nagrzać temperatury 200 stopni.

Do gorącego piekarnika wstawić naczynie z potrawą i piec pod przykryciem 15 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po tym czasie zdjąć pokrywkę i zapiekać kolejne 15 minut.

Udka duszone w winie zapiekane pod mozzarellą podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie ziemniaczki zapiekane w piekarniku.

Udka duszone w winie zapiekane pod mozzarellą

Udka duszone w winie zapiekane pod mozzarellą

106 Replies to “Udka duszone w winie zapiekane pod mozzarellą”

    1. Danie bardzo pyszne i wcale nie było pracochłonne, sprawdziło się na naszą 17 rocznicę ślubu…polecam, sama zrobię jeszcze nie raz…masz talent do gotowania😃😃

  1. Pieczarki i wino to idealny dodatek do mięsa drobiowego, szczególnie tego z nóżek. Danie dość praco- i czasochłonne, ale na pewno było warto 🙂

  2. Czy tylko ja tak mam, że jak wchodzę na Twojego bloga to od razu ślinka mi cieknie? ☺️ Jak ja bym chciała mieć w domu taką osobę, która robi takie pyszności ❤️

  3. Ania,jestes Krolowa :))) Do tej pory robilam Coq au Vin i nawet mi wychodzilo ale ile razy mozna ?:)) no to teraz mam kolejny hit :))))) Jak ja sie ciesze,ze JESTES :))))pozdrawiam Renata

    Wyglada zjawiskowo :)))

    1. Bardzo mi miło i bardzo się cieszę, że masz kolejny hit 😉 Mam nadzieję, że danie przypadnie Ci do gustu 🙂
      Pozdrowionka serdeczne przesyłam 🙂

  4. Wow! Pycha! Zjadłabym na obiad.
    Coś czuję, że to moje gusta i idealnie by mi zasmakowało.
    Lubię udka bardzo.
    Pozdrawiam ze słonecznej Austrii! 🙂

  5. Fajny pomysł na obiad z kurczakiem w roli głównej, a i mozzarellę bardzo lubię. Tylko z tego wina muszę na razie zrezygnować…
    P.S. Zgadłaś moja droga, dzidzia w drodze:) Pozdrawiam serdecznie

  6. Aniu, danie obłędne i wcale nie było czasochłonne, świetnie sprawdziło się na naszą 17 rocznicę ślubu…masz talent do gotowania bez dwóch zdań, pewnie nie raz jeszcze skorzystam z Twoich propozycji😃😃

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.