Tradycyjne pierniczki

Tradycyjne pierniczki
Tradycyjne pierniczki

Tradycyjne pierniczki goszczą w moim domu podczas każdych świąt Bożego Narodzenia.

Poczęstowano mnie kilka lat temu pierniczkami robionymi z tego przepisu i smak ich mnie urzekł. 😉

Wyprosiłam przepis i teraz dzielę się z Wami. 🙂

Pierniczki są pyszne, a zapach jaki unosi się w domu podczas pieczenia jest zniewalający.

Ciężko się powstrzymać, aby nie skosztować. 🙂

 

Przepis na 100 sztuk tradycyjnych pierniczków

 

SKŁADNIKI:

600 g mąki pszennej + do podsypywania

60 g masła

1 szklanka cukru pudru

1 szklanka miodu – porady jaki miód wybrać znajdują się pod przepisem

2 jajka

1 łyżeczka sody

2 łyżki przyprawy korzennej piernikowej

2 łyżeczki kakao

2 łyżeczki cynamonu

Dekoracja:

cukier puder

kolorowe posypki

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, sodę, przyprawę korzenną, kakao i cynamon.

Suche składniki dokładnie wymieszać.

Dodać jajka, masło i miód, a następnie wyrobić.

Ciasto włożyć do zamrażarki na około 30 minut.

Po tym czasie na stolnicę wysypać trochę mąki.

Oderwać kawałek ciasta, resztę ponownie włożyć do zamrażarki – odrywać ciasto po troszkę, aby nie zdążyło się ogrzać, bo trudniej będzie się wałkować.

Wyjęte ciasto rozwałkować na grubość 3-5 mm i powycinać kształty.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i w sporych odstępach układać pierniczki.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Blaszkę z tradycyjnymi pierniczkami włożyć do gorącego piekarnika i piec około 10-13 minut ( w zależności od grubości pierniczków ) na funkcji grzania góra-dół.

Upieczone pierniczki wystudzić, przechowywać w pudełku lub puszce.

Dekorować dopiero po leżakowaniu, ponieważ lukier, który będzie leżał kilka tygodni zrobi się bardzo twardy.

Tradycyjne pierniczki

Udekorowałam kilka sztuk, żeby pokazać jakie są śliczne. 😉

Pozostałe pierniczki leżakują. 🙂

Porady:

Tradycyjne pierniczki można przygotować z miodu naturalnego – będą wtedy twarde, a czas leżakowania, aby zmiękły, musi wynosić około 4-5 tygodni.

Miód łączony ( połowa miodu naturalnego i połowa sztucznego ) – pierniczki będą średnio twarde, a czas leżakowania, aby zmiękły wynosi około 2-3 tygodni.

Miód sztuczny – pierniczki nie muszą leżakować, są gotowe do jedzenia od razu.

Przygotujcie takie jakie będą Wam najbardziej odpowiadać.

Jeśli pierniczki nie chcą zmięknąć ( zbyt szczelne opakowanie ) wystarczy otworzyć pudełko na kilkanaście godzin, aby wciągnęły wilgoć z powietrza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.