Tort malinowo-śmietanowy

Tort malinowo-śmietanowy
Tort malinowo-śmietanowy

Tort malinowo-śmietanowy i jego historia. 🙂

Były moje urodziny. Nie żadna okrągła data, ale zawsze to jakieś moje święto, więc okazja jest  😉

Postanowiłam zrobić dla siebie tort na bazie bitej śmietany i serka mascarpone, no i oczywiście z pysznymi owocami.

Wybór padł na maliny, które uwielbiam 🙂

Połączenie bitej śmietany i malin to moim zdaniem świetne zestawienie dla świetnej osóbki takiej jak ja  😉

 

Tortownica o średnicy 24 cm.

 

SKŁADNIKI:

Wysoki biszkopt idealny na tort przepis

1 litr śmietanki 30%

500 g serka mascarpone

3/4 szklanki cukru pudru

4 śmietan-fixy

2 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego

2 galaretki malinowe

600 g malin ( użyłam mrożonych )

3/4 szklanki przegotowanej gorącej wody

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka cukru

cukrowe posypki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt na tort upiec dzień wcześniej, aby łatwiej było go pokroić.

W dzień wykonania tortu przekroić ciasto na trzy blaty ( jeśli biszkopt upiekł się z wypukłą górką to najpierw należy biszkopt wyrównać ).

Do gorącej wody wlać sok z cytryny i dodać łyżkę cukru, dokładnie wymieszać i przestudzić.

Maliny lekko rozmrozić, a następnie zblendować lub rozgnieść.

Galaretki rozpuścić w połowie zalecanej na opakowaniu ilości wody.

Do galaretki przełożyć rozgniecione maliny i wymieszać.

Śmietanę 30% przelać do wysokiej miski.

Cukier puder wymieszać z usztywniaczami do śmietany i cukrem waniliowym extra lub cukrem wanilinowym.

Ubić śmietankę na wysokich obrotach miksera.

Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty do minimum.

Dodać cukier puder wymieszany z usztywniaczami do śmietany i cukrem waniliowym, chwilę miksować, a następnie partiami dodawać serek mascarpone.

Miksować na niskich obrotach tylko do połączenia serka mascarpone z bitą śmietaną.

Pierwszy blat biszkoptu ułożyć w tortownicy w której pieczone było ciasto, zapiąć obręcz.

Blat nasączyć 1/3 chłodnej wody z sokiem cytrynowym i cukrem.

Na biszkopt wyłożyć połowę tężejącej masy malinowej i wyrównać.

Na masę malinową wyłożyć 1/3 ubitej i połączonej z serkiem mascarpone śmietanki, a następnie nakryć drugim blatem ciasta.

Drugi blat biszkoptu nasączyć połową pozostałego płynu cytrynowego, wyłożyć pozostałą masę malinową i połowę bitej śmietany.

Nakryć ostatnim blatem biszkoptu, który również należy nasączyć płynem cytrynowym.

Tak przygotowany tort i pozostałą bitą śmietanę odstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Po tym czasie wyjąć śmietanę i ciasto z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy.

Bitą śmietanę rozsmarować na wierzchu i bokach tortu malinowego pozostawiając trochę śmietanki do dekoracji.

Tort malinowo-śmietanowy udekorować i ozdobić śmietaną przy pomocy szprycy cukierniczej i kolorowych posypek.

Pod wpływem malin i galaretki w kolorze czerwonym, bita śmietana na bokach tortu może lekko zabarwic się na różowo tworząc ,,mazy”, ale dodaje mu to dodatkowego uroku. 🙂

Tort malinowo-śmietanowy

Tort malinowo-śmietanowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.