Tort czekoladowy z wiśniami

Tort czekoladowy z wiśniami
Tort czekoladowy z wiśniami

Tort czekoladowy z wiśniami na specjalne okazje, a taka jest właśnie dzisiaj 🙂

Druga rocznica bloga to już nie byle co 😉

Pyszny biszkopt kakaowy przełożony czekoladowym kremem i wiśniami, a całość oprószona czekoladą.

Tort jest bardzo czekoladowy, ale nie przesłodzony.

Zdecydowanie dla miłośników połączenia wiśni i czekolady 🙂

Gorąco polecam 🙂

 

Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm

 

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

7 jajek – białka i żółtka osobno

1 szklanka cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1/4 szklanki kakao

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

2 budynie czekoladowe

1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej

1 litr mleka,

4 łyżki cukru

200 g masła w temperaturze pokojowej

3/4 szklanki cukru pudru

100 g czekolady deserowej

Dodatkowo:

1 kompot wiśniowy ( sok i wypestkowane wiśnie )

100 g czekolady deserowej

czekoladowe dekoracje

 

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt – żółtka oddzielić od białek.

Białka ubić z cukrem na sztywno, dodawać po jednym żółtku.

Całość dokładnie ubić na puszystą, jasną masę.

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao przesiać do miski.

Suche składniki stopniowo dodawać do ubitych z cukrem jajek i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Tortownicę ( średnica 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia – tylko dno, nie natłuszczać.

Przelać ciasto do przygotowanej formy.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec przez 40 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić i przekroić na trzy blaty.

Krem – z budyni czekoladowych, mąki ziemniaczanej, cukru i mleka ugotować bardzo gęsty budyń.

Nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch.

Do utartego masła dodawać po łyżce budyń ( masło i budyń muszą być w tej samej, pokojowej temperaturze ).

Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wmieszać do kremu.

Wiśnie odsączyć.

Jeden blat biszkoptu delikatnie nasączyć sokiem z wiśni ( jeśli sok jest bardzo słodki można rozcieńczyć go wodą ).

Krem podzielić na trzy części.

Na wiśnie wyłożyć pierwszą część kremu czekoladowego, nakryć kolejnym krążkiem biszkoptu i nasączyć sokiem z wiśni.

Wyłożyć drugą część kremu i nakryć ostatnim krążkiem biszkoptu, również nasączyć.

Ostatnią częścią kremu czekoladowego przesmarować całe ciasto – góra i boki.

Czekoladę deserową zetrzeć na tarce o średnich oczkach i oprószyć cały tort.

Udekorować czekoladkami.

Tort czekoladowy z wiśniami udekorować czekoladkami.

Włożyć do lodówki na kilka/kilkanaście godzin.

Tort czekoladowy z wiśniami

Tort czekoladowy z wiśniami

Tort czekoladowy z wiśniami

94 odpowiedzi do “Tort czekoladowy z wiśniami”

  1. Chciało by się zaśpiewać “Sto lat” ale czy blogom wypada? xD Blogom może nie ale Bloggerom z pewnością. Sto lat Aniu dla Ciebie i dla Sławka. Wkładasz w to miesce całe serce i to czuć… czuć na odległość. Gratuluję tak ładnej rocznicy i życze kolejnych 🙂 A torcik? Wygląda przepysznie. Zjadłabym kawałeczek mimo iż nigdy za tortami nie przepadałam. Ale kakaowy biszkopt, wiśnie…. idealne połaczenie, które kusi 😀

    PS Zdrowia dla Sławka :*

    1. Dziękuję ślicznie za tak miłe życzenia dla mnie, no i oczywiście za życzenia zdrówka dla Sławka – to zawsze się przyda 🙂
      Ściskam mocno :*

  2. Aniu! Gratuluję Ci tych dwóch lat blogowania, i Życzę Ci dalszego Miłego blogowania , Torcik Pycha – Pozdrawiam Serdecznie

  3. Przepiękny torcik *.* Właśnie ostatnio myślałam, że chętnie zjadłabym jakieś ciasto czekoladowe z wiśniami, a tu proszę – u Ciebie takie cudo 😀
    Gratulację z okazji 2 urodzin bloga! Życzę wszystkiego dobrego i kolejnych, wielu, wielu lat pysznego blogowania :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.