Tort czekoladowy z kremem malinowym

Tort czekoladowy z kremem malinowym
Tort czekoladowy z kremem malinowym

Tort czekoladowy z kremem malinowym to moja kolejna propozycja na pyszny, lekki tort z wykorzystaniem bitej śmietany i malin.

Takie torty u mnie są najchętniej jedzone – co zrobić? Trzeba je robić 😉

Puszysty biszkopt o kakaowym smaku i krem malinowy o konsystencji przypominającej mus, a całość udekorowana startą czekoladą i świeżymi malinami 🙂

Pyszny, lekki tort, który świetnie sprawdzi się na każdą okazję 🙂

Polecam 🙂

 

Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.

 

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

6 jajek

3/4 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1/4 szklanki kakao

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem malinowy:

660 ml śmietanki 30%

250 g serka mascarpone

400 g malin

5 łyżek cukru pudru

1/4 szklanki wody

1 czubata łyżeczka żelatyny

Dekoracja:

100 g czekolady deserowej

świeże maliny

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt – żółtka oddzielić od białek.

Białka ubić z cukrem, dodając pod koniec ubijania po jednym żółtku.

Ubić na puszystą masę.

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do osobnej miski, wymieszać i partiami dodawać do ubitych z cukrem jajek.

Delikatnie, ale dokładnie mieszać – najlepiej przy pomocy szpatułki lub rózgi.

Tortownicę ( średnica 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia – tylko dno, boki pozostawić suche.

Do tak przygotowanej blaszki przełożyć ciasto.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć tortownice z ciastem i piec przez 40 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu ciasto wyjąć i pozostawić do wystudzenia.

Chłodne ciasto wyjąć z tortownicy i przekroić na trzy blaty.

Krem – maliny rozmrozić, odsączyć sok, a następnie owoce zblendować na mus.

Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone.

Do ubitej z serkiem śmietanki dodać mus z maliny, wymieszać.

Żelatynę rozpuścić w gorącej, ale nie wrzącej wodzie, następnie zahartować łyżką kremu i dodać do pozostałego kremu malinowego.

Dokładnie wymieszać.

Krem podzielić na trzy części – dwie duże i jedną małą.

Na jeden blat biszkoptu wyłożyć dużą część kremu, nakryć drugim blatem biszkoptu i ponownie wyłożyć dużą część kremu, nakryć trzecim krążkiem ciasta.

Całość przesmarować pozostałą częścią kremu.

Czekoladę zetrzeć na tarce, oprószyć tort czekoladowy z kremem malinowym i udekorować świeżymi malinami.

Włożyć do lodówki na minimum kilka godzin – optymalnie na całą noc 🙂

Tort czekoladowy z kremem malinowym

Tort czekoladowy z kremem malinowym

Tort czekoladowy z kremem malinowym

129 odpowiedzi do “Tort czekoladowy z kremem malinowym”

  1. Wspaniały, delikatny i pyszny tort. Lubię takie. Nie dość, że lekkie, to i ładnie wyglądają. Twój z malinami już wywołał u mnie niesamowitą chęć sięgnięcia po porcję takiego tortu. Oj, Aniu… chętnie bym zrobiła takie pyszne cudo:) Miłego dnia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.