
Tort czekoladowo-rumowy z kremem chałwowym i bakaliami to moja kolejna wariacja na temat tortu z kremem o smaku chałwy 🙂
Przygotowałam go na uroczystość rodzinną i muszę nieskromnie powiedzieć, że podbił serca, a może żołądki gości 🙂
Biszkopt kakaowy nasączony rumem i krem na bazie budyniu o smaku chałwy z dużą ilością bakalii.
Tort czekoladowo-rumowy z kremem chałwowym i bakaliami smakuje genialnie i warto go przygotować 🙂
Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
0,75 szklanki mąki pszennej
0,25 szklanki mąki ziemniaczanej
0,25 szklanki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki aromatu rumowego
Poncz:
0,25 szklanki rumu ( można mniej lub więcej – według upodobań )
0,5 szklanki wody
Krem:
2 budynie śmietankowe ( po 40 g każdy )
700 ml mleka
3 łyżki cukru
200 g masła
300 g chałwy waniliowej
150 g rodzynek
100 g migdałów
Dekoracja:
50 g migdałów
50 g chałwy waniliowej
100 g rodzynek
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt – białka ubić z cukrem na puszystą masę.
Pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku i ponownie ubić.
Wlać aromat rumowy i wymieszać.
Do osobnej miski przesypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao.
Suche składniki wymieszać, a następnie partiami przesiać do masy jajecznej.
Dokładnie, ale delikatnie wymieszać przy pomocy rózgi lub na małych obrotach miksera.
Dno tortownicy ( średnica 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia – boków nie natłuszczać, ani nie obkładać papierem.
Do tak przygotowanej formy wlać ciasto.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z biszkoptem i piec przez 40 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół.
Po upieczeniu ciasto wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Zimny biszkopt wyjąć z formy i przekroić na trzy blaty.
Krem – z podanej ilości mleka, cukru i budyni śmietankowych w proszku ugotować gęsty budyń.
Nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystygnięcia – budyń i masło muszą być w identycznej, pokojowej temperaturze.
Masło utrzeć na puszystą masę.
Do utartego masła dodawać po łyżce budyń nie przerywając ucierania.
Chałwę waniliową pokroić na małe kawałki i dodać do kremu budyniowego.
Krem podzielić na dwie części – 1/3 i 2/3.
Rodzynki sparzyć, odsączyć, wystudzić.
Migdały przełożyć do miseczki i zalać wrzątkiem i pozostawić na około 20 minut.
Po tym czasie obrać z migdałów skórkę, a następnie je posiekać.
Tak przygotowane migdały i rodzynki dodać do dużej części kremu, wymieszać.
Poncz – rum wymieszać z wodą.
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć ponczem rumowym ( 1/3 z całego ponczu ), wyłożyć połowę kremu chałwowego z bakaliami i nakryć drugim blatem ciasta.
Drugi blat ciasta również nasączyć ( połową pozostałego ponczu ) i wyłożyć resztę kremu z bakaliami.
Nakryć trzecim blatem ciasta, który również należy nasączyć ponczem rumowym.
Całość przesmarować częścią kremu bez bakalii.
Tort czekoladowo-rumowy z kremem chałwowym i bakaliami udekorować posiekaną chałwą, migdałami i rodzynkami.
Włożyć do lodówki na kilka godzin – optymalnie na całą noc.
O proszę jakie fajne ciacho. Jakże inne od tych tradycyjnych 🙂
Dziękuję bardzo 🙂 Smakuje genialnie 🙂
wow! To bardzo wykwintny tort!
Zaproszę się kiedyś na taką rozkoszną porcję…
Bardzo miło mi będzie Ciebie gościć Aniu 🙂
Nie wiem Kto świętował ale świętować w gronie rodziny i z takim tortem to przyjemność. Już sam tort jest wspaniałym prezentem 🙂 Wszystkiego dobrego i co najpiękniejsze dla świętującego a o zdrowiu i radosnych chwilach już nie wspominając – to zawsze 🙂
Torcik pierwsza klasa. Kakaowy <3 i ta posypka <3
Dziękuję kochana w imieniu Sławka, bo to jego tort imieninowy 🙂
Nasz Sławek w rodzinie również świętował ale murzynkiem. Jakby nie było i to ciemne ciasto i to 🙂 Jeszcze raz wszystkiego dobrego dla Sławka. Niech dochodzi do pełni sił :*
Dziękuję kochana :* Najlepsze życzenia również dla Waszego Sławka 🙂
Dziękuję :*
🙂
Pięknie wygląda!!!!!!!
Dziękuję bardzo 🙂
wygląda lepiej niż z cukierni:)
Dziękuję pięknie, bardzo mi miło 🙂
a proszę:)
😀
Aniu pisze to oficjalnie! Jeśli tylko zdarzy mi się być w Trójmieście to bezczelnie wpraszam się na obiad i na ciacho… nie musi być akurat takie!
Będzie mi bardzo miło Marzenko 🙂 Wiem co mniej więcej lubisz jeść to myślę, że dam rade kulinarnie Cię zadowolić 🙂
Aniu wspaniały tort 🙂 Aż mi ślinka cieknie jak patrzę na zdjęcie 😉
Najlepsze życzenia dla Sławka!
Nie dziwię się, że smakował! Boski 🙂
Dziękuję bardzo 😊
Aniu, taki tort to majstersztyk, może zrobię synowi na urodziny?
Zrób Joasiu, bo jest mega pyszny 😊
Wszystkiego dobrego dla Slawka a dla ciebie wielkie brawa :)))) Latem podbily moje serce lody o smaku chalwy i mam wrazenie,ze ten tort zastapi lody 🙂 Buziaki
Dziękuję w imieniu Sławka 😘
Mistrzyni z Ciebie 😉
Oj, do mistrzyni mi daleko, ale bardzo dziękuję 😊
Wspaniały torcik Aniu:)
Dziękuję pięknie 😊
Ależ piękny tort, w smaku też musi być boski 🙂
Taki właśnie jest 🙂
Aniu Twoje torty jak zawsze zachwycają
Dziękuję ślicznie Tereniu 🙂
mmmmm…. kiedyś robiłam ciasto z podobną masą:)
Na pewno było mega pyszne 🙂
no tak, słyszałam że sie zajadała pewna osoba:)
Mój Mężuś Ci doniósł, że zjadł prawie cały? 😉
Jak pysznie wygląda w całości i w przekroju 🙂
Dziękuję bardzo 🙂 Smakuje pysznie 🙂
Ale narobiłaś mi smaka 🙂
Bardzo mnie to cieszy 🙂
Wspaniały tort! Chałwa to może niekoniecznie mój ulubiony smak/składnik, ale na Twój tort bym się skusiła:)
Cieszę się i mam nadzieję, że by Ci smakował 🙂
Nawet nie masz pojęcia, Aniu, ile bym dała, by skubnąć choć mały kawałeczek:)
Bardzo mnie to cieszy 🙂
Z chałwą pożrę wszystko! Pychota ten torcik Anusia, jestem tego więcej niż pewna 🙂
Dziękuję ślicznie kochana 🙂 Smakuje genialnie 🙂
Imponujący tort i z pewnością smakuje wyśmienicie:)
Smakuje lepiej niż jestem w stanie to opisać 🙂
Porywam kawałek takiego ciacha! Cudowny torcik 🙂
Dziękuję Agnieszko, częstuj się 🙂
Świetne połączenie 🙂 Tort na pewno smakuje rewelacyjnie.
Oj tak, był mega pyszny 🙂
Pysznie wygląda, aż zapachniało rumem i chałwą 🙂
Smakuje też świetnie, może nawet lepiej niż wygląda 🙂
Aniu! Wygląda Super, I na pewno Też jest smaczny – Pozdrawiam Cieplutko – Krysia
Dziękuję ślicznie Krysiu 🙂
Pozdrawiam cieplutko 🙂
Aniu 🙂 Tort wygląda obłędnie 🙂 Zdolna jesteś 🙂 Pozdrawiam cieplutko 🙂
Dziękuję pięknie Izunia 🙂
wspaniały tort!!
Dziękuję ślicznie 🙂
Za tortami nie przepadam i mało jaka wersja mi smakuje 😉 Znacznie bardziej wolę lżejsze desery 😉
Nie każdy lubi torty 🙂
Moje serce też byś podbiła takim tortem 😀 Nie dość że pięknie i smacznie Wygląda to pewnie jeszcze genialnie smakuje!
Dzięki Aneczko 🙂 Smakuje genialnie, a właściwie to smakował, bo już nie ma 🙂
Aniu, jesteś niezwykła. Wyczarowałaś wspaniały tort. Aż mam ochotę na niego 🙂
Dziękuję Krysiu, smakował świetnie 🙂
Rewelacyjny torcik 🙂
Dziękuję Beatko, jest pyszny 🙂
Aniu u Ciebie jak zawsze bardzo pysznie! 🙂 Pozdrawiam!
Dziękuję Ewuniu 🙂
Pozdrowionka 🙂
Gdy widzę słowo TORT to wiem, że na pewno by mi smakowało! 😀
Cieszę się i zachęcam do przygotowania 🙂
wow, ale wygląda:)
Smakuje też świetnie 🙂
Ale śliczny torcik Ci wyszedł. Pyszne połączenie smaków 🙂
Dziękuję pięknie 🙂
Jakie to musi być smaczne!
Smakuje obłędnie, wypróbuj 🙂
Ale narobiłaś mi smaka! Wygląda obłędnie. Moje ulubione smaki:)
Dziękuję i polecam 🙂
Wygląda obłędnie, powinnaś otworzyć swoją cukiernię, a jeszcze lepiej kawiarnię 😀
Oj chyba bym nie mogła 🙂 Ciężko by mi było patrzeć jak ktoś zjada, a ja muszę oddać 😉
Aniu u Ciebie jak zwykle, same smakołyki.
Pycha 🙂
Dziękuję Danusiu, bardzo mi miło 🙂
Wspaniały tort. Zjadłabym z przyjemnością 🙂
Zachęcam do przygotowania 🙂 Jest pyszny 🙂
Jej ale mi narobiłaś smaka, a staram się dietować i nie jeśc takich pyszności.
Pisałam to już wiele razy – dieta nie zając, nie ucieknie 😉
Takie słodkości to ja uwielbiam 🙂
Ja również 🙂
Aniu uwielbiam Twoją stronę 😉 robisz takie pyszne rzeczy 😉 torcik wygląda zjawisko i z wielką ochotą bym go zjadła 😉
Dziękuję Aneczko, bardzo miło mi to czytać 🙂
Uwielbiam chałwe i bakalie, taki torcik to spełnienie marzeń do kawki 🙂
Jest mega pyszny 🙂 Do kawki idealny 🙂
Obłędny torcik 🙂
Dziękuję ślicznie 🙂
Ach, te torty, ślinka cieknie aż do podłogi 😉 😀
Bardzo mnie to cieszy 🙂
Mój mąż takie smaki uwielbia!
To tak samo jak mój 🙂