Tort czekoladowo-rumowy z kremem chałwowym i bakaliami

Tort czekoladowo-rumowy z kremem chałwowym i bakaliami
Tort czekoladowo-rumowy z kremem chałwowym i bakaliami

Tort czekoladowo-rumowy z kremem chałwowym i bakaliami to moja kolejna wariacja na temat tortu z kremem o smaku chałwy 🙂

Przygotowałam go na uroczystość rodzinną i muszę nieskromnie powiedzieć, że podbił serca, a może żołądki gości 🙂

Biszkopt kakaowy nasączony rumem i krem na bazie budyniu o smaku chałwy z dużą ilością bakalii.

Tort czekoladowo-rumowy z kremem chałwowym i bakaliami smakuje genialnie i warto go przygotować 🙂

 

Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm

 

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

6 jajek

1 szklanka cukru

0,75 szklanki mąki pszennej

0,25 szklanki mąki ziemniaczanej

0,25 szklanki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki aromatu rumowego

Poncz:

0,25 szklanki rumu ( można mniej lub więcej – według upodobań )

0,5 szklanki wody

Krem:

2 budynie śmietankowe ( po 40 g każdy )

700 ml mleka

3 łyżki cukru

200 g masła

300 g chałwy waniliowej

150 g rodzynek

100 g migdałów

Dekoracja:

50 g migdałów

50 g chałwy waniliowej

100 g rodzynek

Asystentka Online - wirtualna asystentka

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt – białka ubić z cukrem na puszystą masę.

Pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku i ponownie ubić.

Wlać aromat rumowy i wymieszać.

Do osobnej miski przesypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao.

Suche składniki wymieszać, a następnie partiami przesiać do masy jajecznej.

Dokładnie, ale delikatnie wymieszać przy pomocy rózgi lub na małych obrotach miksera.

Dno tortownicy ( średnica 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia – boków nie natłuszczać, ani nie obkładać papierem.

Do tak przygotowanej formy wlać ciasto.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z biszkoptem i piec przez 40 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu ciasto wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Zimny biszkopt wyjąć z formy i przekroić na trzy blaty.

Krem – z podanej ilości mleka, cukru i budyni śmietankowych w proszku ugotować gęsty budyń.

Nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystygnięcia – budyń i masło muszą być w identycznej, pokojowej temperaturze.

Masło utrzeć na puszystą masę.

Do utartego masła dodawać po łyżce budyń nie przerywając ucierania.

Chałwę waniliową pokroić na małe kawałki i dodać do kremu budyniowego.

Krem podzielić na dwie części – 1/3 i 2/3.

Rodzynki sparzyć, odsączyć, wystudzić.

Migdały przełożyć do miseczki i zalać wrzątkiem i pozostawić na około 20 minut.

Po tym czasie obrać z migdałów skórkę, a następnie je posiekać.

Tak przygotowane migdały i rodzynki dodać do dużej części kremu, wymieszać.

Poncz – rum wymieszać z wodą.

Pierwszy blat biszkoptu nasączyć ponczem rumowym ( 1/3 z całego ponczu ), wyłożyć połowę kremu chałwowego z bakaliami i nakryć drugim blatem ciasta.

Drugi blat ciasta również nasączyć ( połową pozostałego ponczu ) i wyłożyć resztę kremu z bakaliami.

Nakryć trzecim blatem ciasta, który również należy nasączyć ponczem rumowym.

Całość przesmarować częścią kremu bez bakalii.

Tort czekoladowo-rumowy z kremem chałwowym i bakaliami udekorować posiekaną chałwą, migdałami i rodzynkami.

Włożyć do lodówki na kilka godzin – optymalnie na całą noc.

Tort czekoladowo-rumowy z kremem chałwowym i bakaliami

Tort czekoladowo-rumowy z kremem chałwowym i bakaliami

Tort czekoladowo-rumowy z kremem chałwowym i bakaliami

101 odpowiedzi do “Tort czekoladowo-rumowy z kremem chałwowym i bakaliami”

  1. Nie wiem Kto świętował ale świętować w gronie rodziny i z takim tortem to przyjemność. Już sam tort jest wspaniałym prezentem 🙂 Wszystkiego dobrego i co najpiękniejsze dla świętującego a o zdrowiu i radosnych chwilach już nie wspominając – to zawsze 🙂

    Torcik pierwsza klasa. Kakaowy <3 i ta posypka <3

      1. Nasz Sławek w rodzinie również świętował ale murzynkiem. Jakby nie było i to ciemne ciasto i to 🙂 Jeszcze raz wszystkiego dobrego dla Sławka. Niech dochodzi do pełni sił :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.