Tort bezowy z kremem kawowym

Tort bezowy z kremem kawowym
Tort bezowy z kremem kawowym

Tort bezowy z kremem kawowym to pyszny i prosty w przygotowaniu torcik, którego łatwość wykonania i rewelacyjny smak podbiją nie jedno serce. 🙂

Dwa blaty pysznej bezy przełożone bitą śmietaną o smaku kawowym, a całość oprószona delikatnie kawą rozpuszczalną.

Krem kawowy ma bardzo wyraźny/mocny smak, nie jest zbyt słodki, więc wyłożony na słodką bezę daje połączenie idealne.

Beza słodzi kawową bitą śmietanę, a bita śmietana niweluje słodycz bezy – duet doskonały. 🙂

 

Przepis na tort bezowy z kremem kawowym o średnicy 18 cm.

 

SKŁADNIKI:

Beza:

3 białka jajek klasy L

szczypta soli

150 g cukru

Krem kawowy:

400 ml śmietanki 30%

2 usztywniacze do śmietany

3 łyżki cukru pudru

2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej

kawa rozpuszczalna do oprószenia tortu

PRZYGOTOWANIE:
Beza – białka jajek ubijać przy pomocy miksera ze szczyptą soli.

W trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier.

Ubić na bardzo sztywną, lśniącą masę, a następnie ubita pianą napełnić rękaw cukierniczy.

Blachę do pieczenia ( wkład piekarnika ) wyłożyć papierem do pieczenia i narysować dwa okręgi ( koła nie mogą się stykać ).

Jeden okrąg cienko przesmarować ubitą pianą, a następnie powyciskać kleksy ubitej piany  – będzie to wierzchni blat tortu bezowego.

Drugi okrąg wypełnić pozostałą ubitą piana z białek ( drugi okrąg powinien być odrobinę wyższy, aby tort był stabilniejszy ).

Piekarnik nagrzać do temperatury 140 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z blatami bezy i od razu zmniejszyć temperaturę do 100 stopni.

Piec/suszyć bezę przez około 2 godziny na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Tort bezowy z kremem kawowym

Krem kawowy – bardzo zimna śmietankę wlać do miski i przy pomocy robota kuchennego ubijać.

Cukier puder wymieszać z usztywniaczami i w trakcie ubijania dodać do śmietany.

Do sztywnej bitej śmietany wsypać kawę rozpuszczalną i krótko zmiksować na wysokich obrotach do połączenia składników.

Część bitej śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego, pozostały krem kawowy rozsmarować na dolnym blacie bezy, nakryć drugim blatem.

Boki tortu ozdobić kremem kawowym.

Tort bezowy z kremem kawowym delikatnie oprószyć kawą rozpuszczalną.

Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Tort bezowy z kremem kawowym

Tort bezowy z kremem kawowym

Tort bezowy z kremem kawowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.