Tarta z kurczakiem i pieczarkami

Tarta z kurczakiem i pieczarkami
Tarta z kurczakiem i pieczarkami

Tarta to bardzo smaczne i popularne danie kuchni francuskiej.

Znana jest w wersji z nadzieniem wytrawnym, ale też na słodko.

Ja bardzo lubię obie wersja, bo każda jest inna.

Tym razem proponuję wersją wytrawną z kurczakiem, pieczarkami, dodatkiem papryki, a całość pod pysznym sosem śmietanowo-serowym.

 

Przepis na formę o średnicy 25 cm.

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

250 g mąki + do podsypania

120 g masła

duża szczypta soli

1/4 szklanki zimnej wody

1 łyżka oleju

Nadzienie:

200 g filetu z kurczaka

200 g pieczarek

1/2 papryki czerwonej

2 małe cebule

1-2 łyżki oleju

sól

czarny pieprz mielony

Sos:

1 jajko

100 ml śmietanki 30%

200 g sera

sól

czarny pieprz mielony

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto – mąkę wymieszać z solą.

Dodać wodę, olej i pokrojone w kosteczkę masło.

Całość zagnieść – ciasto będzie dosyć lepkie, można podsypywać odrobiną mąki.

Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażalnika.

Farsz – filet z kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć i posiekać na drobno.

Pieczarki opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki.

Paprykę oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w paseczki.

Na patelni rozgrzać tłuszcz i na gorący włożyć posiekaną cebulkę, podsmażyć.

Dodać pokrojone mięso kurczaka, chwilkę podsmażyć, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki i paprykę pokrojona w paseczki.

Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym, całość dusić na małym ogniu do odparowania wody.

Sos – śmietankę przelać do kubeczka, dodać jajko, doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym.

Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i przełożyć do sosu, wymieszać.

Formę na tartę ( 25 cm ) natłuścić, wylepić ciastem, gęsto nakłuć widelcem i włożyć do zimnego piekarnika.

Piekarnik ustawić na temperaturę 200 stopni na funkcję grzania góra-dół i włączyć.

Piec 10 minut od momentu osiągnięcia podanej temperatury.

Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 180 stopni, ciasto wyjąć i wyłożyć na nie farsz z kurczakiem i pieczarkami – jeśli pod ciastem znajduje się powietrze to ciężar ciasta je wypchnie.

Polać przygotowanym sosem śmietanowo-serowym i ponownie wstawić do piekarnika.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut na funkcji grzania góra-dół.

Tartę z kurczakiem i pieczarkami podawać na gorąco, ale po przestudzeniu również świetnie smakuje.

Tarta z kurczakiem i pieczarkami

Tarta z kurczakiem i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.