Tarta z gruszkami i czekoladą

Tarta z gruszkami i czekoladą
Tarta z gruszkami i czekoladą

Tarta z gruszkami i czekoladą oprószona płatkami migdałowymi to wyśmienite ciasto na co dzień i od święta.

Czekolada deserowa i gruszki to świetne połączenie, a dodatek bitej śmietany sprawia, że całość elegancko się prezentuje i wybornie smakuje.

Tarta zapewne zasmakuje tym, którzy lubią wyraźny smak czekolady deserowej przełamany soczystym owocem.

 

Przepis na formę wielkości 25 cm

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

200 g mąki pszennej

100 g masła

1 jajko

4 lekko czubate łyżki cukru pudru

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa czekoladowa:

1 jajko

2 łyżki cukru

100 g czekolady deserowej o zawartości kakao 70%

80 ml śmietanki 30%

płatki migdałów

Dodatkowo:

2 gruszki

120 ml śmietanki 30%

1 lekko czubata łyżka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto – mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesypać do miski, przemieszać.

Dodać jajko i pokrojone w kosteczkę zimne masło.

Całość wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera.

Wyrobione ciasto spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i schować na około 30-40 minut do zamrażarki.

Formę na ciasto ( 25 cm ) dokładnie natłuścić, wylepić schłodzonym ciastem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć formę z tartą i piec 15 minut na funkcji grzania góra-dół.

Gruszki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, obrać i pokroić na plasterki i półplasterki.

Czekolada – jajko ubić z cukrem na puszystą masę.

Następnie do ubitego jajka dodać połamaną czekoladę deserową i rozpuścić w kąpieli wodnej.

Dodać śmietankę i wymieszać.

Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, temperaturę zmniejszyć do 160 stopni.

Na środku tarty wyłożyć plasterki gruszek w okrąg pozostawiając wolny brzeg i środek.

Na wolny brzeg i środek wyłożyć przygotowaną masę czekoladową.

Czekoladę oprószyć płatkami migdałów.

Wstawić do nagrzanego do temperatury 160 stopni piekarnika.

Piec 25-30 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu tartę z gruszkami i czekoladą wystudzić.

Śmietankę ubić z łyżką cukru pudru i udekorować zimną tartę.

Tarta z gruszkami i czekoladą

Tarta z gruszkami i czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.