
Tarta cukiniowa z papryką i boczkiem to bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu tarta.
Kruche ciasto, cukiniowy farsz z boczkiem i papryką, a dodatkowo plasterki cukinii.
Pyszna i szybka propozycja na smaczny obiad lub kolację 🙂
Polecam wypróbować 🙂
Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła
1 jajko
szczypta soli
Farsz:
150 g boczku wędzonego
1 łyżka oleju
1 czerwona papryka
1 cukinia
30 g sera parmezan
sól
czarny pieprz mielony
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto – mąkę przesypać do miski, dodać szczyptę soli i wymieszać.
Do mąki z solą dodać jajko i pokrojone w kostkę masło.
Całość dokładnie zagnieść – jeśli ciasto będzie bardzo suche dodać odrobinę wody.
Formę do tarty ( średnica 25 cm ) natłuścić i wylepić ją ciastem – można również ciasto rozwałkować i przenieść do formy, nadmiar ciasta odciąć.
Gęsto nakłuć widelcem i schować formę do lodówki na czas grzania piekarnika.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Do gorącego piekarnika włożyć formę z ciastem i zapiekać 20 minut na funkcji grzania góra-dół.
Farsz – boczek wędzony pokroić w kostkę ( skórę odkroić ).
Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć pokrojony boczek, podsmażyć.
Paprykę czerwoną oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić w kosteczkę i dodać do podsmażonego boczku.
Cukinię opłukać, osuszyć i bez obierania ze skóry odkroić około 16 cienkich plasterków ( plasterki powinny być cienkie, ale nie za bardzo – mój jeden plasterek był bardzo cienki i zbyt mocno się przypiekł ).
Pozostałą cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do pozostałych składników na patelni, podsmażyć.
Ser parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wmieszać do podsmażonego farszu.
Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wyłożyć na nie farsz, a następnie poukładać plasterki cukinii.
Ponownie włożyć do gorącego piekarnika i piec 25 minut.
Tarta cukiniowa z papryką i boczkiem jest gotowa do podania 🙂
U mnie też tarta, tylko inna 😀
A tartę można zjeść również na śniadanie. A co.. powinno być ono pożywne 😀 xD
Na śniadanie jeszcze nie jadłam, ale dlaczego nie? 😊
Apeteczne danie :0)
Uwielbiam dania z cukinią 🙂
Ja również i to bardzo 😊
Moja mama uwielbia cukinie:)
Twoja Mama wie co dobre 😄
Fajny pomysł na obiad 🙂 podoba mi się 🙂
Bardzo się cieszę i polecam 😊
To tygryski lubią najbardziej 🙂 dziś mam zupę cebulowa, ale na tartę nabrałam ochoty 😉
Zupa cebulowa jest mega pyszna, a tartę możesz zrobić na kolację 😊
Wyglada przepysznie! Świetny pomysl na obiad:)) wykorzystam przepis kochana
Wykorzystaj, bo smakuje świetnie 😊
Bardzo apetycznie taka tarta na wytrawnie wygląda 😀
Dziękuję bardzo i zachęcam do wypróbowania przepisu 😊
Smaczny pomysł Aniu -:)
Dziękuję ślicznie 😊
Pychota *.* A ja taka głodna, narobiłaś mi smaka 😛
Zapraszam na nowy post 🙂
Zachęcam do przygotowania 😊
Wygląda genialnie 🙂
Dziękuję ślicznie 😊
Dzięki Tobie książki kucharskie nie są potrzebne. <3
Dziękuję, bardzo mi miło 😊
Pysznie wygląda 🙂
Dziękuję pięknie Beatko 🙂
Piękna ☺
Ślicznie dziękuję i polecam 🙂
Mniam jak pysznie 🙂
Dziękuję ślicznie Joasiu 🙂
Boczuś i cukinia – to połączenie dla mnie idealne:)
Dla mnie również 🙂
Uwielbiam tarty. I te słodkie, i te wytrawne. 🙂
To tak samo jak ja 🙂
Nie jadłam jeszcze tarty w takiej odsłonie i z wielką chęcią wypróbuję 😀
Wypróbuj, smakuje genialnie 🙂
Pyszna! Ja zalewam zawsze sosem ze śmietany wymieszanej z jajkami i posypuję serem 🙂
Ja czasami robię z sosem, a czasami bez sosiku 🙂
Mam w domu blaszkę do tarty, więc jak najbardziej mogę zrobić 🙂
Zrób, bo smakuje genialnie 🙂 Polecam 🙂
Tarta wyszła Ci genialnie! Pychotka 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
Zapowiada się pycha! 😀
Smakuje obłędnie, polecam 🙂
Ale pysznie wygląda, mniaam! 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
Aniu super, pożywne i zamiast jabłek jak obiadek:)ja znam z jabłkami, a ty masz super obiadowe danie, uściski.
Ja znam tarty zarówno na słodko jaki wytrawnie – lubię każdą wersję 🙂
Ściskam mocno 🙂
Wygląda wspaniale 🙂 Chętnie zjadłabym kawałek na obiad lub kolację 🙂
Zachęcam do przygotowania 🙂
Świetne połączenie smaków! Pycha 🙂
Dziękuję pięknie 🙂
Zjadłabym taką:)
Zachęcam do przygotowania 🙂
Przygarnę wersję bez boczku, ale z duuuużą ilością cebuli! 😀
Też byłoby pysznie 🙂
Bardo smakowicie wygląda ta tarta 😀
Dziękuję ślicznie 🙂
Jak ona apetycznie wygląda.
Pięknie dziękuję 🙂
ale pysznie wygląda 😉
Ślicznie dziękuję 🙂
Oj, jadłabym 😉 Wygląda bardzo apetycznie 😉
Pięknie dziękuję 🙂
zjadłabym to… teraz! <3
Zachęcam do przygotowania 🙂
Mniam 🙂
Racja, mniam i to bardzo 🙂
Mniam *.*
Oj mniam i to bardzo mniam 🙂
Bardzo lubię wytrawne tarty, prezentuje się smakowicie 🙂
Ślicznie dziękuję 🙂
Taką tartą bym nie pogardziła, mniam!!!
Cieszę się i zachęcam do przygotowania 🙂
Apetyczne danie. 🙂
Pięknie dziękuje i polecam 🙂
Tarta chodzi za mną od dawna, ale jeszcze nigdy jej nie zrobiłam! Ta wygląda mega pysznie!
Może się skusisz? Jest pyszna 🙂
Wygląda obłędnie 🙂 Szkoda, że u nas by wyglądało tak, że ja bym “wyrzucała” z niej boczek, a moja druga połówka cukinię 😀 Chociaż jakby zrobić pół tak pół tak… 😀
Może cie się zamieniać 🙂 Opcja pół na pół brzmi ciekawie 🙂
Aniu! Co prawda ,nie przepadam za tartami Ale Cukinie i Paprykę lubię – Pozdrawiam Cieplutko
Ja bardzo lubię tarty 🙂 Słodkie i wytrawne 🙂 Może kiedyś się przekonasz Krysiu? 🙂
Looks delicious and healthy too.
Dziękuję 🙂
Może na tę tartę bym się skusiła?
Mikołaj się w końcu zbliża… Może coś fajnego dla niego przygotuję? 😀
Sama przy okazji chętnie zjem też coś pysznego.
Pozdrowionka! 🙂
tarta dla Mikołaja to świetny pomysł – może prezent będzie większy 🙂
Pozdrowionka 🙂
mniam, narobiłaś mi smaka że mi teraz ślinka cieknie
Bardzo mnie to cieszy i gorąco zachęcam do przygotowania 🙂
Jakie fajne jesienne danie 🙂
Smakuje pysznie, polecam 🙂
Chciałabym taką Teraz zjeść, właśnie jestem (przed) i mam mega tasiemca, zjadłabym wszystko na raz 😀
To wpadaj do mnie, dostaniesz dużą porcję 🙂
Wygląda obłędnie 😀
Dziękuję bardzo 🙂
Aż zgłodniałam 🙂
Bardzo mnie to cieszy 🙂
Muszę w końcu jakąś tartę zrobić, Twoja zachęca do eksperymentów :))
Gorąco polecam 🙂 Jest pyszna 🙂
Bardzo lubię takie tarty 🙂
Ja również 🙂
Pysznie wygląda tarta warzywna 🙂 Taką tartę z chęcią bym zjadł 😉
Pozdrawiam,
Patryk
Gorąco zachęcam do przygotowania 😊
Pozdrawiam 😊
Pyszna tarta 🙂
Dziękuję ślicznie 😊
Wiesz Aniu, zastanawiałam sie jak wykorzystać cukinie do tarty. A tu proszę – jest pomysł. Dziekuję
Bardzo się cieszę, że pomysł Ci się przyda Iwonko 🙂
Pychotka. Ostatnio pierwszy raz do pizzy dołożyliśmy boczku i fajnie smakowała.
Oj tak, pizza z boczkiem jest super smaczna 🙂
Pysznie wygląda ta tarta 🙂 Może być na obiad jak i na kolację 🙂
Dokładnie tak 🙂