
Bardzo lubię tarty zarówno słodkie jaki wytrawne.
Tym razem prezentuję Wam tartę na cieście francuskim z cukinią i boczkiem, a całość zapieczona pod pysznym sosem jajeczno-śmietanowym z serem.
Tarta tak przygotowana jest bardzo smaczna i co ważne przygotowuje się ją bardzo szybko.
Wyśmienite danie na obiad ale też na kolację.
Przepis na formę o średnicy 25 cm
SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
sól
czarny pieprz mielony
150 g boczku wędzonego
1 cukinia
150 g sera żółtego
2 czubate łyżki śmietany 18%
1 jajko
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.
Czosnek obrać, opłukać, osuszyć.
Cukinię opłukać ( nie obierać ), osuszyć i pokroić w półplasterki.
Boczek pokroić w cienkie plasterki, a następnie każdy plasterek w paski około 2 cm.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz przełożyć cebulę.
Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli, zeszklić.
Do cebuli z czosnkiem dodać boczek i całość podsmażyć.
Dodać pokrojoną w półplasterki cukinię, doprawić do smaku i podsmażać przez kilka minut do miękkości składników.
Formę do tarty ( średnica 25 cm ) natłuścić i wyłożyć ciastem francuskim ( dno i boki ), nadmiar ciasta przyciąć.
Farsz wyłożyć na ciasto francuskie.
Śmietanę przełożyć do miseczki, wbić jajko, doprawić solą i pieprzem i dokładnie połączyć.
Do masy śmietanowej dodać potarty ser, wymieszać i wyłożyć na tartę.
Boki ciasta francuskiego zawinąć do środka.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.
Formę z tartą na cieście francuskim włożyć do gorącego piekarnika i piec przez 30 minut na funkcji grzania góra-dół.
Tarta na cieście francuskim z cukinią i boczkiem świetnie smakuje zarówno na ciepło jaki na zimno.