Tarta na cieście francuskim z cukinią i boczkiem

Tarta na cieście francuskim z cukinią i boczkiem
Tarta na cieście francuskim z cukinią i boczkiem

Bardzo lubię tarty zarówno słodkie jaki wytrawne.

Tym razem prezentuję Wam tartę na cieście francuskim z cukinią i boczkiem, a całość zapieczona pod pysznym sosem jajeczno-śmietanowym z serem.

Tarta tak przygotowana jest bardzo smaczna i co ważne przygotowuje się ją bardzo szybko.

Wyśmienite danie na obiad ale też na kolację.

 

Przepis na formę o średnicy 25 cm

 

SKŁADNIKI:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 cebula

1 ząbek czosnku

2 łyżki oleju

sól

czarny pieprz mielony

150 g boczku wędzonego

1 cukinia

150 g sera żółtego

2 czubate łyżki śmietany 18%

1 jajko

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.

Czosnek obrać, opłukać, osuszyć.

Cukinię opłukać ( nie obierać ), osuszyć i pokroić w półplasterki.

Boczek pokroić w cienkie plasterki, a następnie każdy plasterek w paski około 2 cm.

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz przełożyć cebulę.

Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli, zeszklić.

Do cebuli z czosnkiem dodać boczek i całość podsmażyć.

Dodać pokrojoną w półplasterki cukinię, doprawić do smaku i podsmażać przez kilka minut do miękkości składników.

Formę do tarty ( średnica 25 cm ) natłuścić i wyłożyć ciastem francuskim ( dno i boki ), nadmiar ciasta przyciąć.

Farsz wyłożyć na ciasto francuskie.

Śmietanę przełożyć do miseczki, wbić jajko, doprawić solą i pieprzem i dokładnie połączyć.

Do masy śmietanowej dodać potarty ser, wymieszać i wyłożyć na tartę.

Boki ciasta francuskiego zawinąć do środka.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Formę z tartą na cieście francuskim włożyć do gorącego piekarnika i piec przez 30 minut na funkcji grzania góra-dół.

Tarta na cieście francuskim z cukinią i boczkiem świetnie smakuje zarówno na ciepło jaki na zimno.

Tarta na cieście francuskim z cukinią i boczkiem

Tarta na cieście francuskim z cukinią i boczkiem

Tarta na cieście francuskim z cukinią i boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.