Sztuka mięsa w przyprawach korzennych

Sztuka mięsa w przyprawach korzennych
Sztuka mięsa w przyprawach korzennych

Sztuka mięsa w przyprawach korzennych, a dodatkowo w ziołach to wyśmienite danie obiadowe z piekarnika 🙂

Mięso soczyste, a jednocześnie mocno podpieczone o aromatycznym smaku imbiru i cynamonu, a także estragonu i lubczyku.

Danie pieczone w folii wraz z cukinią i czerwoną cebulą bez uprzedniego podsmażania mięsa.

Całość smakuje wybornie, a danie godne jest polecenia 🙂

Zachęcam do wypróbowania 🙂

 

Przepis na 2-3 porcje dania Sztuka mięsa w przyprawach korzennych.

 

SKŁADNIKI:

600 g łopatki wieprzowej

3 łyżki sosu sojowego ciemnego

1 łyżeczka papryki słodkiej

1/2 łyżeczki papryki ostrej

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka estragonu

1 łyżeczka lubczyku

1 średnia cukinia

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE:

Do miseczki wlać sos sojowy, wsypać paprykę słodką, paprykę ostrą, mielony imbir, cynamon, estragon i lubczyk.

Całość dokładnie wymieszać.

Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie włożyć do miseczki z marynatą i dokładnie pokryć nią mięso.

Odstawić do lodówki na około godzinę.

Cukinię opłukać, osuszyć i bez obierania ze skóry pokroić w dużą kostkę.

Cebulę i ząbki czosnku obrać, opłukać, osuszyć i cebulę pokroić w piórka, a ząbki czosnku posiekać.

Do foliowego rękawa włożyć pokrojoną cukinię i cebulę, a także posiekany czosnek.

Na warzywa wyłożyć zamarynowaną łopatkę wieprzową i zamknąć rękaw.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć mięso i piec 90 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po podanym czasie rękaw rozciąć i dopiekać mięso około 15 minut żeby mocno się zrumieniło.

Sztuka mięsa w przyprawach korzennych świetnie smakuje podana z gotowanymi ziemniakami.

Sztuka mięsa w przyprawach korzennych

Sztuka mięsa w przyprawach korzennych

Sztuka mięsa w przyprawach korzennych

97 Replies to “Sztuka mięsa w przyprawach korzennych”

  1. Choć niektórym dodatek cynamonu do mięsa może wydawać się połączeniem co najmniej dziwnym, ja uważam, że jest to dobrany duet:) Znam i bardzo lubię:)

  2. Ach Ci kochańce cukinii… 😀 Widzę, że zaczęło się “cukiniobranie” w przepisach! Ja rzucę chyba w smażonych ziemniaczkach, ale bez wątpienia będzie to wkrótce obiad! Wygląda pysznie, a zapowiada się też pachnąco! W dodatku lubczyk – rzadko go widuję w przepisach (w ogóle mało kto zajmuje się opowiadaniem o przyprawianiu potraw tak naprawdę!), a to przecież bardzo zdrowa przyprawa, a jak by tego było mało nawet afrodyzjak. 😉

  3. Ja uwielbiam zioła w takich daniach, bardzo lubię też dodawać tymianek i rozmaryn ( moje dwa ulubione ) estragon dla mnie też jest dobry ale w niewielkich ilościach 🙂 za lubczykiem nie przepadam, tzn zależy jeszcze do czego 🙂

  4. Mięsko wygląda smakowicie, aż ślinka cieknie :)!!!

    P.S. Aniu Twoje ciasto bananowe z masłem orzechowym posmakowało całej mojej rodzince :)!!! Dzięki za przepis :)!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.