Szpinak zapiekany z ryżem i jajkiem

Szpinak zapiekany z ryżem i jajkiem
Szpinak zapiekany z ryżem i jajkiem

Szpinak zapiekany z ryżem i jajkiem to moja kolejna wariacja, którą Wam prezentuję.

Szpinak z ryżem i w formie gniazdek zapieczony w piekarniku, a na gniazdeczkach jajeczka 🙂

Danie bardzo smaczne, dobrze doprawione i moim zdaniem ciekawie podane 🙂

Prawdziwa gratka dla miłośników szpinaku.

Zachęcam do wypróbowania 🙂

 

Przepis na trzy porcje dania Szpinak zapiekany z ryżem i jajkiem.

 

SKŁADNIKI:

100 g białego ryżu długoziarnistego

450 g szpinaku rozdrobnionego ( użyłam mrożonego )

1 łyżka masła klarowanego

sól

czarny pieprz mielony

2 ząbki czosnek

3 jajka

PRZYGOTOWANIE:

Ryż ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i przestudzić.

Szpinak rozmrozić, odsączyć wodę ( jeśli użyty jest szpinak świeży należy go najpierw opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać na drobno ).

Na patelni rozgrzać masło klarowane i na gorący tłuszcz przełożyć szpinak.

Ząbki czosnku obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie przecisnąć przez praskę i dodać do patelni ze szpinakiem.

Szpinak z czosnkiem doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym, podsmażyć do całkowitego odparowania płynu, a następnie przestudzić.

Chłodny szpinak wymieszać z przestudzonym ugotowanym ryżem, doprawić do smaku jeśli taka jest potrzeba.

Średnie kokilki do zapiekania ( 3 sztuki ) wyłożyć papierem do pieczenia tak aby brzegi papieru wystawały ponad kokilkę – będzie łatwiej wyjąć gniazdka po upieczeniu.

Do tak przygotowanych miseczek włożyć szpinak połączony z ryżem, ugnieść łyżką, a następnie na środku zrobić wgłębienie na około 1 cm w głąb masy szpiankowo-ryżowej ( pomagałam sobie szklanką ).

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć kokilki z potrawą i zapiekać 10 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po podanym czasie miseczki wyjąć z piekarnika i do każdej ostrożnie wbić jajko starając się aby żółtko pozostało w całości.

Jajko doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym, następnie ponownie wstawić do gorącego piekarnika.

Szpinak zapiekany z ryżem i jajkiem zapiekać 15-20 minut ( do czasu aż jajko się zetnie ).

Po upieczeniu kokilki wyjąć z piekarnika i ostrożnie łapiąc za brzegi papieru do pieczenia wyjąć gniazdka z miseczek, a następnie pomagając sobie płaską łyżką podważyć gniazdka i oderwać papier.

Szpinak zapiekany z ryżem i jajkiem przed podaniem można oprószyć natką pietruszki 🙂

Szpinak zapiekany z ryżem i jajkiem

Szpinak zapiekany z ryżem i jajkiem

Szpinak zapiekany z ryżem i jajkiem

 

102 Replies to “Szpinak zapiekany z ryżem i jajkiem”

  1. Ojojojojoj…. rozdrobniony szpinak to zło! A dokładniej trauma z przedszkola. Kiedy to zmuszali mnie zeby go jeść, choć wyglądał jak krowi placek!
    Bardzo długo nie mogłam się przemóc. Właściwie dopiero od kilku lat jem szpinak, ale tylko na surowo i bądź lekko zblanszowany.. innego nie tknę. 😀

  2. Powiem ci że bardzo ładnie i efektownie to wygląda. Uwielbiam szpinak ale zazwyczaj serwuje go z ziemniakami lub z makaronem, ewentualnie jako nadzienie do mięsa lub pierogów. Wersji z ryżem jeszcze nigdy nie próbowałam które z pewnością wykorzystam twój przepis. Jestem pewna w 100% że będzie mi spakować

  3. W sumie jadam podobną potrawę, tylko w inny sposób przygotowaną. Bo jajka robię oddzielnie, a zamiast ryżu używam jaglanej, która bardzo mi smakuje ze szpinakiem i czosnkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.