Sznycle indyka w płatkach kukurydzianych z curry

Sznycle indyka w płatkach kukurydzianych z curry
Sznycle indyka w płatkach kukurydzianych z curry

Sznycle indyka w płatkach kukurydzianych z curry to bardzo smaczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe.

Soczyste mięso indyka, chrupiąca i bardzo aromatyczna panierka.

Całość pyszna i warta przygotowania, a podana z frytkami z dyni tworzy niesamowicie smaczne danie 🙂

Gorąco zachęcam do przygotowania 🙂

 

Przepis na dwie porcje ( 4 sztuki ) dania Sznycle indyka w płatkach kukurydzianych z curry.

 

SKŁADNIKI:

4 sznycle z indyka

sól

2 łyżki mąki pszennej

2 jajka

2 szklanki płatków kukurydzianych

2 łyżeczki przyprawy curry

3 łyżki masła klarowanego

papryka słodka

papryka ostra

PRZYGOTOWANIE:

Sznycle indyka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa.

Rozbite sznycle oprószyć solą, papryką słodką i papryką ostrą.

Płatki kukurydziane rozdrobnić, ale nie całkowicie na pył, a tak aby były również odrobinę większe kawałki płatków, a następnie tak przygotowane płatki przesypać do miseczki, wsypać do nich przyprawę curry i dokładnie wymieszać.

Do osobnej miseczki wbić jajka, posolić i rozmieszać.

Do trzeciej miseczki wsypać mąkę pszenną.

Sznycle panierować w mące, następnie w jaku, a na końcu w płatkach kukurydzianych wymieszanych z curry – panierkę z płatków lekko docisnąć.

Na patelni rozgrzać masło klarowane i na gorący tłuszcz włożyć panierowane sznycle.

Sznycle indyka w płatkach kukurydzianych z curry smażyć na średniej mocy palnika na złoty kolor.

Po usmażeniu zdjąć z patelni i położyć na papierowym ręczniku aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.

Sznycle indyka w płatkach kukurydzianych z curry podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie frytki z dyni 🙂

Sznycle indyka w płatkach kukurydzianych z curry

Sznycle indyka w płatkach kukurydzianych z curry

Sznycle indyka w płatkach kukurydzianych z curry

 

94 Replies to “Sznycle indyka w płatkach kukurydzianych z curry”

  1. Super! Chrupiące i naprawdę smaczne. Kilka lat temu mama zrobiła udka kurczaka z płatkami i były super. Chętnie bym spróbowała Twojej wersji z curry, a że dawno nie jadłam, to może warto. Tym bardziej że muszę znaleźć alternatywę dla piersi kurczaka z sosem, bo już patrzeć na to nie mogę.

  2. Cały sekret, Aniu, tkwi chyba w panierce. A panierki oprócz nieśmiertelnej bułki tartej mogą być przeróżne np. sznycel ministerski w panierce z grzanek. a do tego mogą też służyć prażone ziarna słonecznika, siemienia lnianego czy sezamu.
    Odrobiny fantazji w kuchni nigtdy za dużo.
    ściskam i zapraszam na rocznicę

    1. Ja bardzo lubię wszelkiego rodzaju panierki – zawsze to jakieś urozmaicenie :)A fantazja musi być 😉
      Jeszcze raz wszystkiego najlepszego i wielu dalszych lat blogowania 🙂 Pozdrowionka serdeczne przesyłam 🙂

  3. Takich to ja jeszcze nie jadłam zazwyczaj panierkę robię klasyczną. Równość a wypróbuję akurat tym razem weekend spędzamy u mnie więc myślę że zaserwuję taki obiad Darkowi.

      1. Domyśliłam się Aniu 🙂 nawet nie chcesz wiedzieć co mój słownik czasami pisze, ja nie spojrzę i lecą takie bzdury, że głowa mała 😀 A sznycle przygotuj, bo smakują świetnie 🙂

  4. Bardzo lubiłam takie sznycelki, które były przyprawione papryką czy przyprawą kebab gyros 🙂 Lubię też panierkę z płatków, ale zawsze piekę kurczaka (lub indyka) w takiej wersji. Swoją drogą – daaawno nie robiłam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.