Sznycel z indyka z kalafiorem i kuskusem w curry

Sznycel z indyka z kalafiorem i kuskusem w curry
Sznycel z indyka z kalafiorem i kuskusem w curry

Sznycel z indyka z kalafiorem i kuskusem w curry to bardzo apetyczne danie jednogarnkowe.

Łatwa i szybka do przygotowania potrawa o charakterystycznym aromacie.

Sznycel jest miękki, kruchy, a kalafior i kasza kuskus, która zaparza się w sosie sprawiają, że wraz z przyprawami stanowi doskonałe danie obiadowe.

Danie jest bardzo sycące i niezwykle smaczne.

Polecam wypróbować. 🙂

 

Przepis na 3/4 porcje sznycla z indyka z kalafiorem i kuskusem w curry.

 

SKŁADNIKI:

2 cebula

2 łyżki oleju

2 ząbki czosnku

2 marchwie

1 duża pietruszka

4 sznycle z indyka

2 łyżki jasnego sosu sojowego

sól

czarny pieprz mielony

1 łyżeczka curry

papryka ostra

1/2 łyżeczki kurkumy

1 mały kalafior lub pół dużego

50 g kaszy kuskus

2 łyżki śmietany 18%

PRZYGOTOWANIE:

Sznycel z indyka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie doprawić solą i pieprzem.

Cebule i czosnek obrać, opłukać, osuszyć..

Cebulę pokroić w dużą kostkę.

Marchewki i pietruszkę obrać, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.

Na dużej patelni rozgrzać olej i na gorący włożyć cebulę.

Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli, zeszklić.

Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać sznycle i podsmażyć.

Dodać starte warzywa, sos sojowy, curry, kurkumę i niecałe pół litra wody, dusić na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa.

Sznycle w curry oprawić do smaku solą, ostrą papryką i pieprzem.

Kalafior oczyścić, podzielić na małe różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzić.

Do sznycla w curry wsypać kaszę kuskus, wymieszać, nakryć pokrywką aby kasza się zaparzyła.

Potrawę zabielić śmietaną, a następnie dodać różyczki kalafiora i delikatnie wymieszać.

Sznycel z indyka z kalafiorem w curry podawać udekorowany natką pietruszki.

Sznycel z indyka z kalafiorem i kuskusem w curry

Sznycel z indyka z kalafiorem i kuskusem w curry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.