Szarlotka z kruszonką

Szarlotka z kruszonką
Szarlotka z kruszonką

Bardzo lubię ciasta z jabłkami, a ta szarlotka z kruszonką wiele lat temu szczególnie przypadła mi do gustu.

Tradycyjna, słodka, ale nie przesłodzona, jabłuszka z cynamonem, no i słodka kruszonka.

Pycha! 🙂

Przepis jest w moim zeszycie od wielu lat – spisałam go kiedyś z jakiejś gazety i podzieliłam się nim już ze sporą ilością osób. 🙂

Teraz dzielę się z Wami. 🙂

 

Przepis na blaszkę 24*24 cm

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej

3 łyżki cukru

szczypta soli

1 łyżka śmietany 18%

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 żółtka

120 g masła

2 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego

Beza:

2 białka

szczypta soli

3 łyżki cukru

Masa z jabłek:

700-800 g jabłek

2 łyżki cukru

1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

cukier puder na lukier

 PRZYGOTOWANIE:

Ciasto – mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Dodać trzy łyżki cukru, cukier waniliowy extra lub cukier wanilinowy, małą szczyptę soli, łyżkę śmietany i masło.

Dokładnie zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na czas przygotowywania blaszki, jabłek i bezy.

Masa jabłkowa – jabłka opłukać, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Wymieszać z cynamonem i 2 łyżkami cukru.

Beza – białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i 3 łyżkami cukru.

Blaszkę ( 24*24 cm ) natłuścić i oprószyć tartą bułką lub mąką.

Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie równe połowy.

Pierwszą połową ciasta wylepić dno blaszki.

Jabłka przemieszać, nadmiar soku odlać, ale bez wyciskania jabłek i tak przygotowane jabłka wyłożyć na ciasto.

Na warstwie jabłek wyłożyć ubitą pianę z białek, a na pianę wyłożyć drugą część ciasta – wykładać jak kruszonkę, odrywając po kawałeczku.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z szarlotką i piec około 45 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu przestudzić.

Cukier puder wymieszać z niewielką ilością gorącej wody i polukrować zimną szarlotkę z kruszonką.

Szarlotka z kruszonką
Szarlotka z kruszonką

4 odpowiedzi do “Szarlotka z kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.