
Bardzo lubię ciasta z jabłkami, a ta szarlotka z kruszonką wiele lat temu szczególnie przypadła mi do gustu.
Tradycyjna, słodka, ale nie przesłodzona, jabłuszka z cynamonem, no i słodka kruszonka.
Pycha! 🙂
Przepis jest w moim zeszycie od wielu lat – spisałam go kiedyś z jakiejś gazety i podzieliłam się nim już ze sporą ilością osób. 🙂
Teraz dzielę się z Wami. 🙂
Przepis na blaszkę 24*24 cm
SKŁADNIKI:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
120 g masła
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego
Beza:
2 białka
szczypta soli
3 łyżki cukru
Masa z jabłek:
700-800 g jabłek
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
Ciasto – mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Dodać trzy łyżki cukru, cukier waniliowy extra lub cukier wanilinowy, małą szczyptę soli, łyżkę śmietany i masło.
Dokładnie zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na czas przygotowywania blaszki, jabłek i bezy.
Masa jabłkowa – jabłka opłukać, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wymieszać z cynamonem i 2 łyżkami cukru.
Beza – białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i 3 łyżkami cukru.
Blaszkę ( 24*24 cm ) natłuścić i oprószyć tartą bułką lub mąką.
Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie równe połowy.
Pierwszą połową ciasta wylepić dno blaszki.
Jabłka przemieszać, nadmiar soku odlać, ale bez wyciskania jabłek i tak przygotowane jabłka wyłożyć na ciasto.
Na warstwie jabłek wyłożyć ubitą pianę z białek, a na pianę wyłożyć drugą część ciasta – wykładać jak kruszonkę, odrywając po kawałeczku.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z szarlotką i piec około 45 minut na funkcji grzania góra-dół.
Po upieczeniu przestudzić.
na zdjeciu z kruszonka, a przepis na szarlotke z beza;/
Jest i szarlotka, i kruszonka, no i beza – trzy w jednym 😉
ok…nie doczytalam:) zwracam honor:)
🙂