
Szarlotka tatrzańska to jedna z pyszniejszych wersji szarlotki jakie jadłam, ale nie ukrywam, że Szarlotka sypana i Szarlotka z kruszonką również bardzo mi smakują 🙂
Kruche ciasto i bardzo duża ilość jabłek krojonych w plasterki, no i oczywiście cynamon.
Szarlotka lub jabłecznik bez cynamonu moim zdaniem istnieć nie może, a przynajmniej nie powinien 😉
Szarlotka tatrzańska to genialne połączenie ciasta, jabłek i cynamonu.
Koniecznie wypróbujcie 🙂
Przepis na blaszkę o wymiarach 26*40 cm
SKŁADNIKI:
Ciasto:
500 g mąki krupczatki
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka domowego cukru waniliowego lub 1 mały cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g zimnego masła
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
Warstwa jabłkowa:
3 kg jabłek – antonówki lub szara reneta
3 łyżeczki cynamonu
0,5 szklanki cukru
Dodatkowo:
4 łyżki tartej bułki
cukier puder do oprószenia ciasta
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto – do miski wsypać mąkę krupczatkę, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy lub wanilinowy i wymieszać.
Zimne masło pokroić w kostkę, dodać do sypkich składników.
Dodać żółtka i śmietanę, a następnie szybko zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części – 2/3 i 1/3.
Blaszkę do pieczenia ( 26*40 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia.
Większą część ciasta włożyć do przygotowanej blaszki i rozwałkować.
Nakłuć widelcem i tak przygotowane ciasto w blaszce włożyć na około godzinę do lodówki.
Z pozostałej części ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec przez 15 minut na funkcji grzania góra-dół.
Po upieczeniu blaszkę z ciastem wyjąć i posypać tartą bułką.
Warstwa jabłkowa – jabłka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie obrać.
Obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki usuwając gniazda nasienne.
Do pokrojonych w plasterki jabłek dodać cukier i cynamon, wymieszać, a następnie wyłożyć na podpieczony spód.
Wyjąć schłodzone w zamrażarce ciasto i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, wyłożyć na warstwę jabłek.
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni.
Do gorącego piekarnika włożyć blachę z ciastem i piec przez 60 minut na funkcji grzania góra-dół.
Po upieczeniu ciasto wyjąc i wystudzić.
Oprószyć grubą warstwą cukru pudru.
Szarlotka tatrzańska świetnie smakuje na zimno, ale na ciepło jest równie pyszna 🙂
Źródło Moje Wypieki
Nie jadłam. Nie widziałam na żywo nawet w Zakopanym 😛 dużo ma jabłuszek 😀
Jabłek sporo, a ten smak… poezja dla podniebienia 😊
I to najważniejsze. Smak 😀
PS Pulpeciki bardzo smakowały – szkrab też zajadał ze smakiem… nawet brokuły zjadła xD Mama dziekuję za przepis 🙂
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
:*
:*
Jakoś nie przepadam za szarlotką 😉
Wielka szkoda, ale rozumiem 😊😊😊
Sezon na jabłka trwa i warto je przemycać w takiej formie 🙂 Mniam
Zgadza się 😊😊😊
To są ciasta które się nigdy nie znudzą Aniu pychotka
To prawda Tereniu 😊 Dziękuję 😊
bardzo ja lubię i też bardzo dlugo nie robiłam
W takim razie powinnaś nadrobić zaległości 😊
Wygląda smacznie chętnie jutro wypróbuje przepis.
Gorąco polecam 😊 Warto zrobić 😊
Bardzo pysznie wygląda. Pozdrawiam 🙂
Dziękuję bardzo i również pozdrawiam 😊
Ja cynamonu nie używam do szarlotki… zwyczajnie za nim nie przepadam. 🙂
Pamiętam, już kiedyś wspominałaś 😊 Z takim razie dla Ciebie bez cynamonu 😁
Wyglada smakowicie. 🙂
Dziękuję bardzo 😊
Ale smakowicie wygląda! Zapiszę przepis, może uda mi się zrobić w weekend 🙂
Zapisz i wypróbuj, jest genialna 😊
Pysznie wygląda a ja taka głodna!
Aniu robisz takie pyszności..
Pięknie dziękuję, bardzo mi miło 😊
Aniu, 3 kg jabłek? sporo, ale wygląda niecodziennie!
Nigdy takiej nie robiłam, a zjadłabym chętnie 🙂
Tak Joasiu, jabłek sporo 😊 Cała duża miska plasterków mi wyszła, ale całość smakuje genialnie 😊
bardzo fajnie wygląda:)
Ślicznie dziękuję 😊 Smakuje genialnie 😊
Szarlotki uwielbiam, ale o tatrzańskiej słyszę pierwszy raz. Wypróbuję przepis na pewno:)
Wypróbuj, smakuje rewelacyjnie 😊
Wchodzę i czytam Szarlotka szatańska o kurcze na pewno kusi na pokuszenie 🙂 HEH Wygląda smacznie
Świetna nazywa by była 😁😁😁
Mega apetycznie się prezentuje! Ja żadnej szarlotce nie przepuszczę 🙂
To tak samo jak ja 😁
Wygląda bajecznie i pysznie 🙂
Pięknie dziękuję 😊
Wygląda przepięknie, te warstwy są imponujące, mam ślinotok 😀
Bardzo mnie to cieszy 😊
Aniu! Do ciast nie trzeba mnie przekonywać ,Uwielbiam Wszystkie 🙂 Pozdrawiam Serdecznie – Krysia
W takim razie mamy tak samo 😊
Serdeczności Krysiu 😊
Świetny pomysł 🙂 bardzo lubię szarlotki
Dziękuję, ja też bardzo lubię 😊
Zgadzam się, szarlotka bez cynamonu nie smakuje już tak samo. Cynamon musi być;)
Ja bardzo lubię cynamon, więc nie wyobrażam sobie jego braku 😊
Do szarlotki zawsze dodaje cynamon i kroję jabłka w plasterki .Wygląda pysznie to ciasto z taką ilością jabłek .
Dziękuję, smakuje rewelacyjnie 😊
Najlepsza szarlotka tatrzańska jaką jadłam, to była ta ze Schroniska w Pięciu Stawach. A jadłam ją bardzo dawno temu, bo miałam wtedy 20 lat i właśnie zeszłam z Przełęczy Zawrat do Pięciu Stawów. I tam gospodyni schroniska – pani Marysia Krzeptowska właśnie szarlotkę z pieca wyjęła.
Takich chwil i takich smaków nie zapomina się do końca życia.
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Domyślam się, że smakowała genialnie, no i w pamięci pozostanie na zawsze 😊
Pozdrowionka serdeczne 😊
Wygląda na prawdę pięknie i smakowicie. Robiłam podobną lecz jabłka ucierałam na grubej tarce. Wypróbuję ten sposób 🙂
Wypróbuj Iwonko 😊 Ta szarlotka jest genialna 😊
Szarlotka jest cudowna ❤
Całkowicie się z Tobą zgadzam 😊
Takiej jeszcze nie jadłam 🙂
Wypróbuj, jest świetna 😊
Ja też sobie nie wyobrażam szarlotki bez cynamonu:) Piękne ciacho 🙂
Dziękuję bardzo 😊
Smakowicie wygląda, a ile jabłek 😮
Jabłek jest bardzo dużo i dlatego też pyszny smak 😊
Smakowicie wygląda 🙂
Dziękuję bardzo 😊
Taką właśnie szarlotkę piecze moja Teściowa. Smakuje wspaniale.
Pozdrawiam:)
To prawda, smakuje świetnie 😊
Pozdrowionka 😊
O dzięki Ci Aniu za ten przepis, szukałam receptu na ciacho z jabłkami:) Może kiedyś będę miała piekarnik więc skorzystam:) Miłego weekendu
Wykorzystaj, bo ta szarlotka jest mega pyszna 😊 Miłego weekendu 😊
Uwielbiam szarlotkę. Moja mama robi przepyszną i właśnie ją zajadam :)!!! Sama jeszcze nigdy nie piekłam, ale może czas się odważyć ;)!!! Dzięki za przepis Aniu :)!!!
Zrób, bo to nie jest skomplikowane ciasto, a pyszne 🙂
Wygląda przepysznie!
Dziękuję bardzo 🙂
Oj kusisz! Pyszności 🙂
O to właśnie chodzi 😉
Lubię wszystkie szarlotki i jabłeczniki, ale ta tatrzańska jednak wyróżnia wśród wszystkich przepisów;)
pozdrawiam serdecznie
To prawda 🙂 Taką ilość jabłek ma niewiele szarlotek 🙂
Uwielbiam taką ☺
Ja też i to bardzo 🙂
Wygląda super, uwielbiam szarlotkę więc na pewno wypróbuję ten przepis.
Gorąco polecam, jest mega pyszna 🙂
Szarlotkę najbardziej kocham jesienią 😀
W takim razie przepis czasowo idealnie dla Ciebie 🙂
Aniu wspaniała szarlotka Ci wyszła 🙂 Mniam 🙂
Dziękuję ślicznie 🙂 Jest pyszna 🙂
Rewelacyjna, jedna z moich ulubionych 🙂
Moja też 🙂 Jest mega pyszna 🙂
My chyba uwielbiamy każdy rodzaj szarlotki 😀
To tak samo jak ja 🙂
Takiej jeszcze nie jadłam, obłędna 🙂
W takim razie wypróbuj, smakuje mega pysznie 🙂
Uwielbiam szarlotki, jabłeczniki, pleśniaki 🙂 dla mnie są pyszne
Ja też bardzo lubię 🙂 Są mega smaczne 🙂
Jabłek nie lubię, ale szarlotki niesamowicie mi smakuję 🙂
Ta jest mega smaczna 🙂 Wypróbuj 🙂
Kolejne cudownie wyglądające słodkości 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
Ach te warstwy jabłek w środku – cudne!
Dziękuję 😊
A czy może być mąka pszenna?Chcę dziś upiec ,a nie mam krupczatki🙂
Może być pszenna, ale krupczatka sprawia, że ciasto jest bardzo kruche.