Szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska
Szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska to jedna z pyszniejszych wersji szarlotki jakie jadłam, ale nie ukrywam, że Szarlotka sypana i Szarlotka z kruszonką również bardzo mi smakują 🙂

Kruche ciasto i bardzo duża ilość jabłek krojonych w plasterki, no i oczywiście cynamon.

Szarlotka lub jabłecznik bez cynamonu moim zdaniem istnieć nie może, a przynajmniej nie powinien 😉

Szarlotka tatrzańska to genialne połączenie ciasta, jabłek i cynamonu.

Koniecznie wypróbujcie 🙂

 

Przepis na blaszkę o wymiarach 26*40 cm

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

500 g mąki krupczatki

0,5 szklanki cukru pudru

1 łyżka domowego cukru waniliowego lub 1 mały cukier wanilinowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

250 g zimnego masła

2 żółtka

2 łyżki śmietany 18%

Warstwa jabłkowa:

3 kg jabłek – antonówki lub szara reneta

3 łyżeczki cynamonu

0,5 szklanki cukru

Dodatkowo:

4 łyżki tartej bułki

cukier puder do oprószenia ciasta

Asystentka Online - wirtualna asystentka

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto – do miski wsypać mąkę krupczatkę, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy lub wanilinowy i wymieszać.

Zimne masło pokroić w kostkę, dodać do sypkich składników.

Dodać żółtka i śmietanę, a następnie szybko zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na dwie części – 2/3 i 1/3.

Blaszkę do pieczenia ( 26*40 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia.

Większą część ciasta włożyć do przygotowanej blaszki i rozwałkować.

Nakłuć widelcem i tak przygotowane ciasto w blaszce włożyć na około godzinę do lodówki.

Z pozostałej części ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec przez 15 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu blaszkę z ciastem wyjąć i posypać tartą bułką.

Warstwa jabłkowa – jabłka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie obrać.

Obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki usuwając gniazda nasienne.

Do pokrojonych w plasterki jabłek dodać cukier i cynamon, wymieszać, a następnie wyłożyć na podpieczony spód.

Wyjąć schłodzone w zamrażarce ciasto i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, wyłożyć na warstwę jabłek.

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blachę z ciastem i piec przez 60 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu ciasto wyjąc i wystudzić.

Oprószyć grubą warstwą cukru pudru.

Szarlotka tatrzańska świetnie smakuje na zimno, ale na ciepło jest równie pyszna 🙂

Szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska

Źródło Moje Wypieki

94 odpowiedzi do “Szarlotka tatrzańska”

  1. Najlepsza szarlotka tatrzańska jaką jadłam, to była ta ze Schroniska w Pięciu Stawach. A jadłam ją bardzo dawno temu, bo miałam wtedy 20 lat i właśnie zeszłam z Przełęczy Zawrat do Pięciu Stawów. I tam gospodyni schroniska – pani Marysia Krzeptowska właśnie szarlotkę z pieca wyjęła.
    Takich chwil i takich smaków nie zapomina się do końca życia.
    Pozdrawiam Cię serdecznie.

  2. Uwielbiam szarlotkę. Moja mama robi przepyszną i właśnie ją zajadam :)!!! Sama jeszcze nigdy nie piekłam, ale może czas się odważyć ;)!!! Dzięki za przepis Aniu :)!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.