Surówka z rzodkiewką i ogórkiem świeżym

Surówka z rzodkiewką i ogórkiem świeżym
Surówka z rzodkiewką i ogórkiem świeżym

Surówka z rzodkiewką i ogórkiem to wyśmienity dodatek do dań obiadowych zarówno mięsnych, ale też rybnych.

Delikatny ogórek, ostrzejsza rzodkiewka, kapusta, a całość doprawiona koperkiem i sokiem z cytryny.

Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.

 

Przepis na średnią miseczkę surówki z rzodkiewką i ogórkiem.

 

SKŁADNIKI:

1 ogórek świeży

1/2 kapusty pekińskiej

1 pęczek rzodkiewek

5 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżka posiekanego koperku

1 łyżka soku z cytryny

sól

czarny pieprz mielony

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i drobno posiekać.

Przełożyć do miseczki.

Rzodkiewki i ogórka świeżego umyć i osuszyć.

Rzodkiewki pokroić na półplasterki, a ogórka wraz ze skórą w słupki średniej długości i grubości.

Dodać do kapusty pekińskiej.

Oliwę i posiekany koperek wymieszać.

Dodać do smaku soku z cytryny, doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym.

Dokładnie połączyć i tak przygotowanym sosem polać warzywa.

Surówkę z rzodkiewki i ogórka świeżego wymieszać.

Surówka z rzodkiewką i ogórkiem świeżym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.