Surówka z kiszonej kapusty, marchwi i jabłka

Surówka z kiszonej kapusty, marchwi i jabłka
Surówka z kiszonej kapusty, marchwi i jabłka

Surówka z kiszonej kapusty, marchwi i jabłka to klasyczna polska surówka, która gości w wielu naszych domach.

Jest świetnym dodatkiem do dań obiadowych zarówno mięsnych jaki rybnych.

Przedstawiam Wam moją wersję tej smacznej surówki, którą robię od wielu lat w niezmienionej postaci, bo właśnie taka moim domownikom najbardziej smakuje. 🙂

 

Przepis na średnią miseczkę surówki z kiszonej kapusty, marchwi i jabłka.

 

SKŁADNIKI:

300 g kiszonej kapusty

1 duże jabłko

1 duża marchew

5 łyżek oliwy

sól

czarny pieprz mielony

1 płaska łyżeczka cukru

sok z cytryny – opcjonalnie

natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę kiszoną odcisnąć z soku ( soku nie wylewać ) i drobniutko poszatkować.

Jabłko i marchew opłukać, obrać, osuszyć papierowym ręcznikiem i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następni dodać do poszatkowanej kiszonej kapusty.

Do surówki z kiszonej kapusty dodać oliwę i dokładnie przemieszać.

Doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i cukrem.

Jeśli surówka jest mało kwaśna dodać trochę soku z kapusty – jeśli kapusta nie była zbyt dobrze ukiszona dodać trochę soku z cytryny.

Surówkę z kiszonej kapusty, marchwi i jabłka przed podaniem udekorować natką pietruszki.

Surówka z kiszonej kapusty, marchwi i jabłka

20 Replies to “Surówka z kiszonej kapusty, marchwi i jabłka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.