
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju musztardy i dania z ich dodatkiem.
Tym razem proponuję steki z szynki w musztardzie starofrancuskiej podpieczone na patelni, a następnie zapiekane w piekarniku z ziemniakami i cebulą.
Danie jest niesamowicie smaczne i bardzo aromatyczne.
Polecam wypróbować. 🙂
Przepis na cztery steki z szynki w musztardzie starofrancuskiej.
SKŁADNIKI:
4 plastry szynki wieprzowej
1 słoiczek musztardy starofrancuskiej z całymi ziarnami gorczycy
3-4 łyżki oleju
4 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
4-6 ziemniaków ( zależnie od wielkości )
sól
czarny pieprz mielony
PRZYGOTOWANIE:
Plastry szynki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie posolić i oprószyć pieprzem.
Przesmarować musztardą starofrancuską z każdej strony ( około 1-1,5 łyżeczki na stronę ) i odstawić mięso na około godzinę do lodówki.
Cebulę, czosnek i ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć, a następnie cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, a ziemniaki pokroić w plastry średniej grubości.
Po podanym czasie marynowania mięsa na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć steki z szynki, obsmażyć z każdej strony.
Obsmażone mięso przełożyć na talerz.
Na patelnię, na której smażyło się mięso włożyć przygotowaną cebulę, czosnek i ziemniaki, smażyć przez kilka minut.
Podsmażoną zawartość patelni włożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłożyć steki z szynki i pozostałą musztardę, naczynie zakryć pokrywką lub folia aluminiową.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i do gorącego włożyć potrawę.
Piec przez 40 minut pod przykryciem na funkcji grzania góra-dół.
Po podanym czasie naczynie odkryć zapiekać kolejne 20 minut.
Steki z szynki w musztardzie starofrancuskiej podałam z buraczkami.
pyszniutkie warte polecenia smak rewelacja
Dziękuję ślicznie 😊 Smakuje wybornie 😊