Spaghetti z mięsem mielonym i ziołami

Spaghetti z mięsem mielonym i ziołami
Spaghetti z mięsem mielonym i ziołami

Spaghetti z mięsem mielonym i ziołami to bardzo smaczna, ale odrobinę zmieniona wersja tradycyjnego dania kuchni włoskiej.

W oryginale, który został mi przedstawiony i podany kilka, a może nawet kilkanaście lat temu mięso było wołowe, pokrojone w średnią kostkę, a całość zatopiona w pysznym, bardzo aromatycznym sosie.

Wołowina pokrojona w kostkę znacznie wydłuża czas przygotowania i gotowania potrawy, a taka opcja mniej mi odpowiadała, więc postanowiłam to zmienić i przygotować spaghetti z mięsem mielonym 🙂

Spaghetti z mięsem mielonym i ziołami, które Wam prezentuję smakuje wybornie, aromatycznie dzięki ziołom, a przygotowanie nie należy do skomplikowanych.

Gorąco polecam 🙂

 

Przepis na 4 porcje spaghetti z mięsem mielonym i ziołami.

 

SKŁADNIKI:

1/2 kg mięsa mielonego ( użyłam wieprzowo-wołowe )

3 średnie cebule

800 g pomidorów lub 1 puszka ( 400 g ) pomidorów bez skórki

250 g passaty pomidorowej

3 łyżki oleju

3 ząbki czosnku

pieprz czarny mielony

sól

1 łyżka świeżej bazylii drobno posiekanej

1 łyżka świeżego oregano drobno posiekanego

czosnek granulowany – opcjonalnie

250 g makaronu spaghetti

tarty żółty ser do posypania potrawy

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę i ząbki czosnku obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę, a czosnek drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, zeszklić.

Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone, doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym.

Całość smażyć do miękkości mięsa i cebuli.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki.

Tak przygotowane pomidory lub pomidory z puszki wraz z passatą pomidorową dodać do podsmażonego mięsa.

Sos gotować na małym ogniu około 15 minut.

Ponownie doprawić do smaku solą, opcjonalnie czosnkiem granulowanym – jeśli ktoś lubi bardziej wyczuwalny smak czosnku.

Dodać posiekaną bazylię i oregano.

Spaghetti z mięsem mielonym i ziołami gotować około 5 minut mieszając od czasu do czasu.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, polać przygotowanym sosem.

Spaghetti z mięsem mielonym i ziołami podawać posypane tartym żółtym serem.

Spaghetti z mięsem mielonym i ziołami

Spaghetti z mięsem mielonym i ziołami

118 Replies to “Spaghetti z mięsem mielonym i ziołami”

    1. Ja czasami robię z kawałkami mięsa, ale robi się je dłużej. Taka wersja jest zdecydowanie łatwiejsza, no i tańsza, bo w oryginale, który został mi przedstawiony była to wołowina bardzo dobrej jakości.

  1. Bardzo smaczna propozycja podania. Gdy mój syn robi spaghetti, ponieważ on umie najlepiej 🙂 pachnie niesamowicie 😊

  2. … Ja to nazywam zbieg okoliczności, choć naturalnie ja jestem w tyle ze wszystkim… chodzi o to, że i ja niedługo będę pisać o spaghetti, tylko, że moje to będzie warzywne, jak to mąż nazywa, gdy mięsa nie ma… psinco…
    Pozdrawiam 🙂

    1. Ja często tak mam, że pisze post na następny dzień do wystawienia, przeglądam blogi i widzę, że ktoś tego dnia opublikował post z przepisem na coś co ja zamierzam dodać nazajutrz… 🙂

    1. A wiesz, że dopiero teraz dzięki Tobie uświadomiłam sobie, że powinnam nazwać Spaghetti Bolognese z mięsem mielonym i ziołami, a nie tak potocznie jak to zrobiłam 😉

  3. Przy apetycie mojego chłopaka to on miałaby całość na dwa obiady a później mówi że mu bandzior rośnie 😝 sama często robię spaghetti. Ale czasami eksperymentuje np ostatnio po wiejsku. Zmieliłam kiełbasę wiejską podsmażyłam, część robiłam podobnie, górę posypałam startym oscypkiem 🙂

  4. Spaghetti to jedno z moich ulubionych dań 😀 Mam jednak nieco inne upodobania co do makaronu, więc moje spaghetti nie jest do końca standardowe. Wolę je ze świderkami, muszelkami, albo kolankami. Mimo wszystko, Twoje wygląda bardzo apetycznie, aż zaburczało mi w brzuchu.

  5. Mniam, pyszności! Ja co prawda “cierpię” na nadmiar wieprzowiny w zamrażarce – teściowa dba, by jej synek nie był karmiony byle czym 😉 Kiedyś się na to zżymałam, jednak dzisiaj, wiedząc, jak trudno o dobrej jakości mięso, błogosławię teściową za jej szczodrość (sama karmi te świnki).

    1. Masz wielkie szczęście, że na ten nadmiar cierpisz 🙂 Takie mięsko jest na pewno dużo lepsze niż sklepowe, a dobra Teściowa, która o Was dba to skarb 🙂

  6. Nie miałam okazji jeszcze tak pięknie podać spaghetti.
    Bardzo fajne propozycja.
    Gdzieś już widziałam podobny sposób podania – bardzo mi się podoba 😉
    Smak – na pewno obłędny 🙂
    Pozdrowionka 🙂

    1. Bardzo lubię świeże zioła chociaż czasami lepiej sprawdzają się suszone np do marynaty, do posypania wierzchu np ciasta francuskiego czy pieczywa, ale jeśli można użyć świeżych to wybieram świeże zioła 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.