Smażona tołpyga w zalewie octowej

Smażona tołpyga w zalewie octowej
Smażona tołpyga w zalewie octowej

Smażona tołpyga w zalewie octowej to świetna i bardzo smaczna propozycja na bezmięsną przekąskę.

Filet jest smaczny, mięsisty, a zalewa octowa sprawia, że drobne ości kruszeją.

Świetnie sprawdzi się w formie przystawki, przekąski, czy kolacji.

 

Przepis na dwie średnie miseczki smażonej tołpygi w zalewie octowej.

 

SKŁADNIKI:

500 g filetu z tołpygi

4 szklanki wody

1 szklanka octu 10%

4 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

4 ziarenka pieprzu

2 cebule

sól

czarny pieprz mielony

mąka pszenna do panierowania ryby

olej do smażenia ryby

PRZYGOTOWANIE:

Filet z tołpygi opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki.

Każdy kawałek ryby doprawić solą i czarnym pieprzem, a następnie panierować w mące pszennej.

Na patelni rozgrzać tłuszcz i na gorący wkładać przygotowany filet.

Smażyć na złoty kolor z każdej strony.

Usmażony filet przełożyć do miseczki.

Cebulę obrać, opłukać i pokroić w piórka.

Do garnka wlać 4 szklanki wody, wsypać ziarenka pieprzu, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe.

Doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę i ocet.

Ponownie zagotować.

Tak przygotowaną zalewę wlać do miseczki z usmażonym wcześniej filetem.

Odstawić do wystygnięcia.

Smażona tołpyga w zalewie octowej najlepiej smakuje po minimum kilku godzinach od przygotowania.

Smażona tołpyga w zalewie octowej

Smażona tołpyga w zalewie octowej

Smażona tołpyga w zalewie octowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.