Słodkie bułeczki odrywane z białym serem

Słodkie bułeczki odrywane z białym serem
Słodkie bułeczki odrywane z białym serem

Słodkie bułeczki odrywane z białym serem to jeden z tych wypieków, które bardzo lubię i chętnie przygotowuję 🙂

Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe, a do tego nadzienie z białym serem, a całość posypana kruszonką.

Czy może być coś lepszego na śniadania lub do popołudniowej kawki niż taka słodka bułeczka?

No ok, może być… dwie słodkie bułeczki 😉

Jeśli tak jak ja lubicie drożdżowe wypieki to gorąco zachęcam do przygotowania 🙂

 

Przepis na 24 Słodkie bułeczki odrywane z białym serem – blaszka 36*24 cm

 

SKŁADNIKI:

Ciasto drożdżowe:

3,5 szklanki mąki pszennej

40 g drożdży świeżych

7 łyżek cukru

250 ml mleka

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

50 g masła

Nadzienie:

400 g białego sera półtłustego

1 żółtko

6 łyżek cukru

Kruszonka:

4 łyżki masła

4 łyżki cukru

8 łyżek mąki

Dodatkowo:

1 białko jajka

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto drożdżowe – do miski przesypać mąkę pszenną.

Mleko zagrzać ( powinno być letnie, ale nie gorące ).

Do osobnej miseczki wkruszyć drożdże, wlać połowę letniego mleka, dodać dwie łyżki mąki i dwie łyżki cukru.

Wymieszać, nakryć lnianą ściereczką o odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło roztopić i ostudzić.

Do miski z mąką wsypać pozostały cukier, sól, jajko, wlać pozostałe mleko i wyrośnięty zaczyn, a następnie zagnieść ciasto.

Dodać roztopione, chłodne masło.

Całość dokładnie wyrobić, uformować kulę, nakryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ciasta na około 1,5 – 2 godzin ( ciasto powinno podwoić swoją objętość ).

Wyrośnięte ciasto podzielić na 24 równe części.

Farsz – do miseczki przełożyć biały ser, rozgnieść widelcem.

Dodać żółtko i cukier, dokładnie połączyć.

Blachę ( 36*24 cm ) wyłożyć papierem do pieczeni.

Kulki ciasta spłaszczyć, wyłożyć nadzienie, dokładnie zlepić i w małych odstępach układać na blaszce zlepieniem do dołu.

Tak przygotowane słodkie bułeczki odrywane z białym serem nakryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do napuszenia ciasta.

Kruszonka – do miseczki przełożyć masło, dodać mąkę i cukier, wyrobić kruszonkę.

Białkiem jajka przesmarować bułeczki i posypać przygotowaną kruszonką.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę i piec przez 30 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu słodkie bułeczki odrywane z białym serem wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Słodkie bułeczki odrywane z białym serem

Słodkie bułeczki odrywane z białym serem

Słodkie bułeczki odrywane z białym serem

135 Replies to “Słodkie bułeczki odrywane z białym serem”

        1. Będę piekła w najbliższym czasie, ponieważ mój Tata ma ochotę a poza tym wybieram się w odwiedziny i nie wypada z pustymi rękoma 🙂 – podzielę się opinią 🙂

  1. Aniu! Ale Cudowny bułeczkowy placek , Wygląda bardzo apetycznie , Muszę je koniecznie spróbować – Pozdrawiam Gorąco – Krysia

  2. Muszę to zrobić 😍
    Ileż bym dala żeby mi to wyszło 😂
    Wygląda pysznie. Jak zawsze potrafisz sprawić, że w brzuchu zaburczy…

    Pozdrawiam serdecznie 🙂

  3. Tak jak kiedyś cały czas piekłam drożdżowe słodkości, tak teraz złapał mnie leń. Muszę nadrobić straty. Odrywane bułeczki wyglądają przepysznie 🙂

  4. Zbieram się do pieczenia tych smacznie wyglądających bułeczek,ale zastanawiam się czy wielkość składników na kruszonkę jest dobrze podana.? Ja robię kruszonkę tak:
    1 łyżka masła
    2 łyżki cukru
    3 łyżki mąki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.