Śliwki i gruszki pod cynamonową kruszonką

Śliwki i gruszki pod cynamonową kruszonką
Śliwki i gruszki pod cynamonową kruszonką

Śliwki i gruszki pod cynamonową kruszonką to pyszna klasyka, która jest zapowiedzią zbliżającej się jesieni 🙂

Soczyste owoce oprószone cynamonem, a całość po chrupiącą kruszonką o delikatnym cynamonowym smaku.

Śliwki i gruszki pod kruszonką smakują świetnie zarówno na ciepło jaki na zimno.

Zachęcam do przygotowania tego prostego i pysznego deseru.

 

Przepis na formę o średnicy 26 cm

 

SKŁADNIKI:

1 kg śliwek

400 g gruszek

0,5 łyżeczki cynamonu

Kruszonka:

80 g cukru

80 g masła

150 g mąki pszennej

1 płaska łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

Formę ( średnica 26 cm ) lekko natłuścić.

Śliwki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na ćwiartki usuwając pestkę.

Włożyć do natłuszczonej formy.

Gruszki opłukać, osuszyć, obrać, a następnie pokroić w kostkę średniej wielkości.

Pokrojone gruszki rozłożyć równomiernie na śliwkach.

Oprószyć cynamonem.

Kruszonka – masło przełożyć do miski, dodać cukier, mąkę pszenną i cynamon.

Wyrobić kruszonkę i posypać nią owoce.

Piekarnika nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć śliwki i gruszki pod cynamonową kruszonką i piec na funkcji grzania góra-dół przez 30 minut.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika.

Podawać na ciepło lub po wystudzeniu 🙂

Śliwki i gruszki pod cynamonową kruszonką

Śliwki i gruszki pod cynamonową kruszonką

109 odpowiedzi do “Śliwki i gruszki pod cynamonową kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.