
Sernik Złota Rosa to mój ulubiony sernik chociaż próbowałam już wielu różnych.
Ten sernik jest delikatny i puszysty, niezbyt słodki z waniliową nutą.
Serowa masa położona jest na kruchym cieście, a całość wykończona pyszną, przypieczoną pianką, na której tworzą się kropelki przypominające rosę w złotym kolorze.
Przygotowanie tego ciasta nie zajmuje zbyt wiele czasu i nie jest skomplikowane.
Dobrze schłodzony Sernik Złota Rosa smakuje wyśmienicie.
Przepis trafił do mnie dosyć dawno temu pocztą pantoflową i od tego czasu gości na moim stole na co dzień i od święta.
Przepis na blaszkę 24*36 cm.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
125 g masła
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego
Masa serowa:
1 kg sera mielonego z wiaderka
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego lub cukru wanilinowego
1/2 szklanki cukru
2 jajka
4 żółtka
1/2 litra mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
1/2 szklanki oleju
Pianka:
4 białka
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto – mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski.
Dodać cukier, cukier waniliowy extra lub cukier wanilinowy, jajka, pokrojone w kosteczkę masło i zagnieść ciasto.
Blaszkę ( 24*36 ) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dno formy przygotowanym ciastem.
Masa serowa – ser mielony z wiaderka przełożyć do miski, dodać cukier, cukier waniliowy extra lub cukier wanilinowy, 2 jajka, 4 żółtka i olej, dokładnie zmiksować.
Budynie waniliowe rozmieszać w pół litra mleka, a następnie dodać do masy serowej.
Ponownie zmiksować – masa będzie bardzo rzadka, ale taka ma być.
Przelać masę serową na wyłożony spód ciasta.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z sernikiem.
Sernik Złota Rosa piec 45 minut na funkcji grzania góra-dół.
Piana – białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli.
Po upływie 45 minut wyjąć ciasto z piekarnika i wyłożyć na nim ubitą na sztywno pianę z białek.
Blaszkę ponownie wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec kolejne 15-20 minut do lekkiego zarumienienia pianki.
Nie podpiekać zbyt mocno, bo na wierzchu sernika nie pojawi się złota rosa.
Po upieczeniu Sernik Złota Rosa pozostawić w lekko uchylonym piekarniku przez około 20 minut, a następnie wyjąć ciasto i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Sernik Złota Rosa polecam przechowywać w lodówce.
Perfekcyjny:)
Ślicznie dziękuję 🙂
Zawsze zachwycam się Twoimi daniami i deserami 😉
Dziękuję pięknie, bardzo miło mi to czytać 🙂
Musze go zrobic pysznie wyglada i pewnie tak smakuje…
Oj tak, smakuje obłędnie 🙂
Musze go zrobic pysznie wyglada i pewnie tak smakuje…
Zrób koniecznie, jest mega pyszny 🙂
uwielbiam ten sernik, jest delikatny jak pianka i zawsze sie udaje. Ja często do białek dodaję kisiel truskawkowy
To prawda, jest mega pyszny 🙂 Bardzo łatwo się go robi i jeszcze nie słyszałam żeby komuś nie smakował 🙂
Cudownie wygląda 🙂 Poproszę kawałeczek. Tym bardziej, że nic nie mogę upiec na niedzielę 🙁 🙁
Częstuj się Izunia, możesz wziąć duży kawałek 😁
Aniu chętnie 🙂 Dziękuję kochana 🙂 Tak mi brakuje pieczenia 🙁 Może za tydzień już spróbuję coś upiec mniej pracochłonnego.
Tyle masz zajęć, czy chora jesteś Izunia?
Też znam ten sernik, serniki lubię, czasami kawałek tego ciasta robi za podwieczorek albo drugie śniadanie. Mój ulubiony sernik jest z brzoskwiniami, mniam.
Ja lubię różne serniki, ale ten najbardziej 🙂
Znam ten sernik.Jest przepyszny.Polecam.
Oj tak, jest mega pyszny 🙂
Tyle razy go widziałam, ale nie wiedziałam, jak się robi, dzięki Aniu 🙂
Jest bardzo prosty w przygotowaniu i mega smaczny 🙂 Wypróbuj Joasiu 🙂
Moj ulubiony! ☺☺
Mój również 😄
Wyglada lepiej niż z nie jedniej cukierni 🙂
Ślicznie dziękuję, bardzo miło mi to czytać 😘
Ale piękny wyszedł, by się zjadło taki kawałek.
Dziękuję i zachęcam do pieczenia 😁
Wierzch wygląda rewelacyjnie. Masz talent.
Pięknie dziękuję 😘
Na taki serniczek to ja się chętnie wproszę 🙂
Zapraszam, będzie mi bardzo miło 😊
Jaki fajny.
Naprawdę bardzo mi się podoba.
Idealny serniczek na weekend.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Jest obłędnie smaczny. Bardzo delikatny, waniliowy, pyszny 😄
Pozdrowionka serdeczne ☺
Nie jestem miłośniczką sernika, ale wygląda pycha!
Dziękuję pięknie 🙂
Uwielbiam, najbardziej smakuję mi ten robiony przez moją chrzestną <33
Na pewno robi pyszne serniki 🙂
Aniu też mam ten przepis jest pycha
To prawda, jest mega pyszny 🙂
Nie jestem fanką serników, ale myślę że ten by mi posmakował ! ♥
Jest pyszny, bardzo delikatny 🙂
Aż pokazałam to cudo mamie! Moja ciocia robi podobne serniki i smakują wybornie. Teraz mogę z nią konkurować, chociaż obawiam się, że z moją ręką do ciast, taki piękny efekt mi nie wyjdzie 😉
Wypróbuj 🙂 Ten sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu i jestem pewna, że wyjdzie Ci mega smaczny 🙂
Znam ten sernik. Robiłam go wielokrotnie. Pychota., choć moim ulubionym jest wersja z brzoskwiniami lub ananasem.
Ja lubię wszystkie serniki 🙂
Jestem pod wrażeniem jaki jest równy. Serniki uwielbiam i na pewno skorzystam z tego przepisu 🙂
Polecam, bo jest prosty w przygotowaniu, a smakuje obłędnie 🙂
Zawsze jest perfekcyjnie, ale ta piana 😀
A wiesz jaki smak…poezja 🙂
Wygląda pysznie! zapisałam sobie przepis, muszę spróbować 🙂
Polecam, bo smakuje obłędnie 🙂
Muszę odłożyć swoją dietę na później 😀
Mam dokładnie to samo, czytnik w podróżach to podstawa, nie wyobrażam sobie noszenia tych ciężarów 😀
Koniecznie odłóż dietę 🙂
To najlepszy sernik na świecie 😊😊
Całkowicie się z Tobą zgadzam 🙂
sernik pierwsza klasa!
Pięknie dziękuję 🙂
Takiego sernika jeszcze nie próbowałam 🙂
Ale nie dziwię się, że to Twój ulubiony. Wspaniale się prezentuje 🙂
Jak zawsze apetycznie ^^
Dziękuję pięknie 🙂 Lubie wszystkie serniki, ale ten wyjątkowo przypadł mi do gustu, bo jest bardzo prosty i mega smaczny 🙂
Hello,
Oh, amazing !
Sarah
Dziękuję bardzo 🙂
O ile tradycyjnego sernika nie lubię to właśnie takie odmiany bardzo 🙂
Bardzo się cieszę, że ten Ci przypadł do gustu 🙂
Musze go zrobic.
Zachęcam, bo smakuje świetnie 🙂
ale narobiłaś mi ochoty na serniczek
Bardzo mnie to cieszy 🙂
Taką złotą rosę ja robię na szarlotce, Aniu:)
Na pewno robisz pyszną szarlotkę 🙂
Podobną najlepszą – tak twierdzą moi chłopcy:) Ale gdzie mnie do Mistrzyni!
Ja jestem pewna, że Twoi chłopcy mówią prawdę 🙂 Robisz dla rodziny, z miłością i dlatego zawsze będzie najlepsza 🙂
Ja bardzo lubię serniki, które piecze się w piekarniku. Fajnie, że można teraz użyć mielonego sera z wiaderka. Przynajmniej nie trzeba mielić twarogu kilkakrotnie 😉 Muszę spróbować przepis na sernik złota rosa. Nigdy jeszcze nie jadłem takiego sernika.
Pozdrawiam serdecznie,
Patryk
Wypróbuj przepis, sernik wychodzi świetny 🙂
Pozdrowionka 🙂
mmmmm… przyjemnie :))
Dziękuję 🙂
Dla mnie stworzenie takiego cuda to czarna magia, nawet jeśli mówisz, że nie jest to skomplikowane. 😉
Wyszło cudownie. Sernik wygląda przepięknie. Nigdy nie widziałam takiej złotej rosy – genialne!
Dziękuję pięknie, a ten sernik naprawdę nie jest skomplikowany 🙂
Czy ten sernik nie opada ? Wygląda super !!! Mi każdy sernik najpierw pięknie rośnie a później opada , nigdy nie jest równiutki
Nie zauważyłam opadania, a jeśli opada to minimalnie. Ważne jest żeby sernik nie został wyjęty z piekarnika bezpośrednio po pieczeniu 🙂
Anusia ty to powinnaś taki zawód wykonywać cukiernik-kucharz 🙂 albo do Master Chef 😀 zjadłabym 😛 a tu nie mam nic słodkiego 🙁 zrobilaś mi tylko smaki 🙂
Aneczko Kochana, zapraszam do mnie 🙂 Będzie mi bardzo miło Ciebie gościć i na pewno nie będziesz głodna 🙂
Pyszny serniczek.
Ślicznie dziękuję ☺
Ulubiony deser mojej mamy…
Pewnie zawsze będzie Ci Mamę przypominał…
Nigdy takiego nie jadłam, a serniki uwielbiam! Muszę nadrobić 🙂
Gorąco polecam, bo smakuje świetnie 😊
Robię go od kilku lat, jest przepyszny polecam.
Oj tak, jest mega pyszny 🙂
To jest tak piękne, że aż mi się łezka w oku zakręciła. Moja ciocia robi podobny sernik i wspominam z nostalgią czasy, kiedy mogłam go jeść.
Straszni mi przykro, że nie możesz jeść, ale zdrówko jest najważniejsze.
Serniki i szarlotki to zdecydowanie to, co lubimy najbardziej!
Ja również 🙂 Klasyczne, ale pyszne 🙂
Serniczek pierwsza klasa Aniu. Wpraszam się na kawałeczek -:)
Zapraszam, bardzo chętnie Cię ugoszczę 🙂
Aż chciałoby się wprosić na takie pyszności 😉
Zapraszam, będzie mi bardzo miło 🙂
Moja ciocia taki robi i to chyba najlepiej udający jej się sernik 😉
Jest bardzo prosty, ale też mega smaczny 🙂
Jeżeli to ciasto tak smakuje jak wygląda, to zapisuję przepis 🙂
Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda 🙂
Mój ulubiony sernik to klasyczny bez spodu, na zimno z truskawkami i królewski 🙂 Moja mama nigdy nie robiła takiego z rosą, ale to popisowe ciasto mojej cioci – choć ona robi je bardzo, bardzo słodkie. Uwielbiam jego delikatność 🙂
Ja lubię wszystkim serniki, ale ten jakoś wyjątkowo przypadł mi do gustu 😊
My za to próbowałyśmy już wielu serników ale tego jeszcze nie 😛
Wypróbujcie i ten, jest mega pyszny 😊
Uwielbiam go 🙂
Ja również 🙂
Ten serniczek jest doskonały <3
Oj tak, jest mega pyszny 🙂
Wygląda ślicznie 🙂
Pięknie dziękuję 😊
Wspaniały! Ja serników nie piekę, bo mi nie wychodzą, może jeszcze kiedyś spróbuję, na razie jem oczami 😀
Ten sernik jest bardzo łatwy w przygotowaniu i jestem pewna, że Ci się uda 😊
Wygląda obłędnie. Jak Tygrys mi pozwoli to w weekend zaskoczę Męża tym właśnie sernikiem 🙂
Polecam, bo jest mega pyszny 😊
Mam ten przepis od ponad 28 lat i do dzis moje dzieci a sa juz dorosle non stop mnie mecza kiedy upieke ten sernik przepyszny to przepis na pokolenia
Dokładnie tak, przepis idealny, a sernik mega pyszny 🙂
A czy masło i ser maja być w temperaturze pokojowej
W tym cieście nie miało to nigdy dla mnie znaczenia 🙂 Jeśli w jakimś przepisie jest to istotne to wspominam o tym 🙂
Jaki ser najlepiej wybrać?
Budyń rozprowadzamy w zimnym mleku?
Ja kupuję w Tesco – wiaderkowy. Wybieram taki, który jest 100% sera bez żadnych ulepszaczy i dodatków smakowych. Tak, budyń w zimnym mleku 🙂
Te ciasto na spodzie ma mieć taką konsystencje klejąca
Jeśli chodzi o konsystencję przed pieczeniem to ma być takie, którym można wylepić blaszkę. Jeśli chodzi o ciasto po upieczeniu to nie może być klejące – proszę zerknąć na zdjęcia, widać, że jest dobrze upieczone. Nie powinno być klejące, bo to znaczy, że nie jest dopieczone.
A mi chodzi przed i ta masa serowa ma być rzadka bo tak mi wyszła
Tak, masa serowa jest rzadka i taka ma być – jest tylko trochę bardziej gęsta od wody ( coś jak bardzo rzadka śmietanka ).
Piękne 45 i patyk dalej mi się odbiera pomocy co robic
Sernik tego typu jest zawsze prawie płynny do momentu całkowitego ostygnięcia, a sprawdzanie go patykiem może spowodować, że opadnie. Proszę postępować dokładnie według przepisu.
Jest wszystko ok wyszła rosa czyli się udal
Bardzo się cieszę 🙂 Proszę kroić dopiero jak będzie zupełnie zimny 🙂
Czy sernik złota rosa można piec na termoobiegu?
Można, ale trzeba zmniejszyć temperaturę o jakieś 20 stopni i pamiętać, że każdy piekarnik jest inny 😉