Sernik na zimno w trzech smakach

Sernik na zimno w trzech smakach
Sernik na zimno w trzech smakach

Sernik na zimno w trzech smakach  to świetny sernik zrobiony na bazie serków homogenizowanych i składający się z trzech warstw – kakaowej, kawowej i waniliowej.

Wierzch ciasta wyłożony jest soczystymi truskawkami i uzupełniony truskawkową galaretką.

Całość świetnie się komponuje i pysznie smakuje.

Od wielu lat mam jeden przepis na sernik na zimno z którego korzystam i uważam go za najlepszy, a komponując kolejne serniki na zimno właśnie na nim bazuję.

W taki też sposób kilka lat temu powstała ten przepis – najpierw pojawił się w mojej głowie, a następnie w mojej kuchni 😉

Sernik na zimno w trzech smakach to pyszne ciasto, którego warstwy idealnie się ze sobą komponują.

Jest to pyszne ciasto na ciepłe i nie tylko ciepłe dni 🙂

 

Przepis na blaszkę 24*24 cm.

 

SKŁADNIKI:

Warstwa kakaowa:

1/2 szklanki mleka

3 łyżki cukru

2 łyżki żelatyny

400 g serka homogenizowanego waniliowego

1 czubata łyżka kakao

Warstwa kawowa:

1/2 szklanki mleka

3 łyżki cukru

2 łyżki żelatyny

400 g serka homogenizowanego waniliowego

1 łyżka kawy naturalnej mielonej *

Warstwa waniliowa:

1/2 szklanki mleka

3 łyżki cukru

2 łyżki żelatyny

400 g serka homogenizowanego waniliowego

2 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra  lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Wierzch sernika:

2 galaretki truskawkowe

truskawki

PRZYGOTOWANIE:

Kolejność od spodu : warstwa kakaowa, warstwa kawowa, warstwa waniliowa, truskawki i galaretka truskawkowa.
Każdą warstwą należy przygotować w identyczny sposób dodając do odpowiedniej warstwy odpowiedni smak – kakao, kawę, wanilię.

Obie galaretki truskawkowe przygotować według przepisu na opakowaniu ( w czasie upałów do przygotowania galaretek użyć trochę mniej wody ) i odstawić do stężenia.

2 łyżki żelatyny przesypać do miseczki, wlać 1/4 szklanki zimnej wody, wymieszać i odstawić na kilka minut aby żelatyna napęczniała.

1/2 szklanki mleka przelać do garnka i zagotować wraz z 3 łyżkami cukru.

Napęczniałą żelatynę rozpuścić w gorącym, ale nie wrzącym mleku.

Do połączonego z cukrem i żelatyną mleka dodać cukier waniliowy, przesiane przez siteczko kakao lub kawę – w zależności od tego, która warstwa smakowa jest przygotowywana.

Wymieszać, następnie dodać 400 g serka homogenizowanego.

Dokładnie wymieszać i przelać na natłuszczoną blaszkę ( 24*24 cm ).

Wstawić do lodówki, aby warstwa stężała, a w tym czasie zacząć przygotowywać kolejną warstwę sernika.

Po przygotowaniu i stężeniu wszystkich warstw na sernik na zimno w trzech smakach wyłożyć opłukane i osuszone papierowym ręcznikiem truskawki, następnie zalać tężejącą galaretką.

Sernik na zimno w trzech smakach przechowywać w lodówce.

*Można użyć kawy rozpuszczalnej, ale moim zdaniem lepiej smakuje z kawą naturalną, a małe drobinki kawy ładniej wyglądają i dużo lepiej smakują niż masa z kawy rozpuszczalnej.

Sernik na zimno w trzech smakach

Sernik na zimno w trzech smakach

Sernik na zimno w trzech smakach

113 Replies to “Sernik na zimno w trzech smakach”

    1. Potrzebuje sernik na niedzielę czy mogę zrobić w piątek czy lepiej w sobotę tylko że bardzo późno bo cały dzień jestem w pracy. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedz

  1. Bardzo lubię serniki na zimno. Ostatnio specjalistką od tego deseru jest moja starsza córka. W ubiegłym tygodniu przygotowała sernik z matchą, a wczoraj z truskawkami. Zjadłam bez opamiętania dobrą połowę. Namówię, by niebawem przygotowała sernik wg Twojego przepisu:)

  2. Serniczek bardzo ładnie wygląda . Niestety z tego przepisu raczej nie skorzystam ponieważ od kilku sezonów za bardzo nie mam ochoty na truskawki. Ale środeczek z wielką ochota bym zjadła 🙂

  3. One wyglądają po prostu IDEALNIE! ciekawe, czy u mnie też by były takie perfekcyjne. Póki co, ograniczam cukier, więc się nie skuszę….ale może kiedyś:D
    pozdrawiam serdecznie!

    1. Cukier możesz zastąpić np stewią ( robiłam z ksylitolem i ze stewią również, w smaku nie ma różnicy, ale nie pamiętam już ile dodawałam ). Pozdrawiam 🙂

  4. A ja mam pytanko, czy w momencie kiedy trzeba dodać serek homo to mleko z cukrem itd może być jeszcze ciepłe czy musi stygnąć

    1. Mleko może być ciepłe, ono już gorące nie będzie, bo tak mała ilość szybko wystygnie nawet w ciepły dzień, rozpuszczanie zimnej żelatyny też troszkę potrwa 🙂

  5. Ale pysznie wygląda ;)) niestety z moim talentem w kuchni, albo jego brakiem… z pewnością skończy się na tym, że tylko truskawki będą nadawały się do zjedzenie chodź to i tak nie jest pewne 😉

  6. Uwielbiam sernik na zimno, zawsze robię jak pojawią się truskawki. Twoja wersja jest ciekawa, ale pominęłabym wersję kawowa bo chociaż kawę uwielbiam to w ciastach nie lubię:)

    1. Ja uwielbiam kawowe wypieki i desery 🙂 Jeśli za kawowymi ciastami nie przepadasz to możesz pominąć wersję kawową i zrobić np wanilia, kakao, wanilia, albo inną dowolną kompozycję 🙂 Serniki na zimno są tak uniwersalne, że w przygotowaniu może ograniczyć nas jedynie wyobraźnia 😉

  7. Został jeszcze? Chętnie wpadnę w odwiedziny i zjem takie pyszności ♥ Kiedy ja jadłam taki sernik? To chyba znak, że najwyższa pora go zrobić:D Uwielbiam Twoje przepisy, zawsze motywują mnie do tego, żeby działać w kuchni!

    1. Niestety już nie ma, ale mogę zrobić następny i na pewno się nie zmarnuje 😉 Bardzo mi miło, że uwielbiasz moje przepisy i że są dla Ciebie motywacją do gotowania i pieczenia 🙂

  8. Chętnie bym zjadła – nawet z kawą się ostatnio polubiłam 😀 Wygląda na taki piankowy jak ptasie mleczko. Ach, czas się wziąć za sernik na zimno – za tydzień, po sesji 😛

  9. Jakich serków pani użyła. Mnie niestety nie stężał 😢.Robiłam wszystko wg przrpisu. Myślę że serki za wodniste dałam

    1. Jeśli nie tężeje to na pewno nie wina serków, a żelatyny. Robię z najróżniejszych serków – Danio, serek Maćkowy i nigdy z żadnym serkiem nie było problemu ( oczywiście jeśli nie był płynny jak woda ). Tylko raz zdarzyło mi się, że nie stężał – z pośpiechu wrzuciłam namoczoną żelatynę do wrzącego mleka i… po żelatynie. Wrzątek sprawia, że żelatyna traci właściwości żelujące.
      Do tego sernika, który jest na zdjęciu użyłam serek Amelia z Lidla ( o ile dobrze pamiętam ), więc ani nie ten z górnej półki, ani nie bardzo gęsty.

      1. Może ja pomogę 😉 Jest kilka powodów niestężenia żelatyny. Żelatyna mogłaby być zagotowana lun źle rozpuszczona. Najlepiej jest, by odmierzyć ilość żelatyny do ilości masy, jaką użyjemy do sernika. To bardzo ważne, by zachować odpowiednie proporcję składników do przyrządzenia serników na zimno.

        Pozdrawiam,
        Patryk

        1. Dziękuję Patryku 🙂 Żelatyny była odpowiednia ilość, sernik zwarty, ale nie zbyt twardy, czyli nie ma mowy o jej zbyt małej ilości. ja też myślę, że to chodzi o sposób rozpuszczenia – zbyt gorące mleko lub niedokładnie się rozpuściła.

        1. Nie ma za co. Przykro mi, że nie wyszedł taki jak powinien, ale mam nadzieję i wierzę, że następnym razem się uda 🙂 W razie pytań proszę pisać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.