Sernik z toffi na korzennym spodzie

Sernik z toffi na korzennym spodzie
Sernik z toffi na korzennym spodzie

Sernik z toffi na korzennym spodzie to mój sernikowy hit 🙂

Spód z ciasteczek o korzennym smaku, masa serowa z białą czekoladą i toffi 🙂

Całość pyszna, słodka, ale nie przesłodzona.

Sernik jest delikatny, nie jest to typ zbitego sernika, a kremowy przypominający Sernik Złota Rosa.

Sernik z toffi na korzennym spodzie na pewno przypadnie Wam do gustu.

Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂

 

Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm

 

SKŁADNIKI:

Spód z ciasteczek:

150 g herbatników maślanych

80 g masła stopionego

1 płaska łyżka przyprawy do piernika

Masa serowa:

1 kg sera z wiaderka

3/4 szklanki cukru

1 łyżka cukru domowego cukru waniliowego lub mały cukier wanilinowy

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ( 80 g )

100 ml śmietanki 30%

4 jajka

200 g białej czekolady

Dekoracja:

1 puszka masy kajmakowej o smaku krówkowym ( toffi  ) 400 g

orzechy do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Ciasteczka rozkruszyć na piasek przy pomocy blendera.

Dodać przyprawę piernikową i wymieszać.

Masło stopić i wystudzić, dodać do rozkruszonych i wymieszanych z przyprawą piernikową ciastek.

Dokładnie połączyć.

Dno tortownicy ( średnica 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia.

Do tak przygotowanej blaszki przełożyć ciasteczka i dokładnie ugnieść tworząc równy, zwarty spód.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciasteczkowym spodem i piec przez 10 minut.

Po tym czasie wyjąć i wystudzić.

Masa serowa – ser z wiaderka przełożyć do misy robota kuchennego, dodać cukier i cukier waniliowy lub wanilinowy, utrzeć.

Do utartego z cukrami sera dodać mąkę ziemniaczaną, przemieszać, wlać śmietankę ( śmietanka nie ma być ubita ), dokładnie wymieszać.

Dodać jajka i przez chwilę zmiksować.

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, a następnie zahartować ją łyżką masy serowej i dodać do pozostałej masy.

Całość bardzo dokładnie połączyć przy pomocy robota kuchennego – na najwyższych obrotach miksując kilka minut.

Masę serową przełożyć na podpieczony spód z ciasteczek.

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z sernikiem i piec przez 50 minut – podczas pieczenia nie dopuścić do wyrastania sernika ( jeśli będzie nadmiernie rósł należy zmniejszyć temperaturę ).

Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku.

Po przestudzeniu sernik wyjąć z piekarnika.

Puszkę z masą kajmakową włożyć na kilka minut do wrzątku, a następnie dokładnie wymieszać zawartość i wyłożyć na wierzch sernika.

Udekorować orzechami.

Sernik z toffi na korzennym spodzie włożyć do lodówki na około 6 godzin – optymalnie na całą noc.

Sernik z toffi na korzennym spodzie

Sernik z toffi na korzennym spodzie

Sernik z toffi na korzennym spodzie

103 odpowiedzi do “Sernik z toffi na korzennym spodzie”

  1. Aniu spojrzałam na ten serniczek i wiesz co pierwsze przyszło mi na myśl? Toffeffie. Ta prawdę.. I ten orzeszek laskowy 😀 Nie lubię tych czekoladek ale Twojego serniczka to z chęcią bym zjadła kawałeczek :*

  2. Przed chwilą zachwyciłam się wspaniałym tortem z malinami a teraz się zatrzymałam na tym serniku. Aniu tyle wspaniałości, jak w cukierni. Oj pysznie to wszystko robisz. A ten sernik skradł moje serce 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.