Sernik Szachownica

Sernik Szachownica
Sernik Szachownica

Sernik Szachownica to bardzo smaczne połączenie sernika z ciastem kakaowym.

Waniliowa masa serowa i pyszne, wilgotne ciasto kakaowe, które poprzekładane ze sobą tworzą wzór w kratkę.

Moja kratka nie wyszła tak śliczna jakbym tego chciała, bo wygląda jakby ktoś ją kopnął, ale zapewniam, że smak ciasta nadrabia wszelkie niedoskonałości wyglądu 🙂

Sernik Szachownica to rewelacyjne ciasto na każdą okazję, które gorąco Wam polecam 🙂

 

Przepis na blaszkę 22*32 cm.

 

SKŁADNIKI:

Ciasto kakaowe:

1/3 szklanki mleka

6 łyżek cukru

150 g masła

2 łyżki kakao

3 jajka

200 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

4 jajka

120 g masła

1 szklanka cukru pudru

1 kg sera z wiaderka

2 łyżki budyniu waniliowego

1 łyżka domowego cukru waniliowego extra lub 1 mały cukier wanilinowy

Polewa czekoladowa:

100 g masła

6 łyżek cukru

2 lekko czubate łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto kakaowe – mleko wlać do garnka, dodać cukier, masło i kakao.

Doprowadzić do wrzenia na małej mocy palnika i mieszając od czasu do czasu gotować do połączenia składników.

Masę kakaową wystudzić.

Zimną masę kakaową przelać do miski, dodać jajka i połączyć przy pomocy robota kuchennego lub miksera.

Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy kakaowo-jajecznej.

Dokładnie połączyć.

Blaszkę ( 22*32 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i do tak przygotowanej blaszki przelać ciasto, wyrównać.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec przez 25 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Masa serowa – masło przełożyć do misy miksera, dodać żółtka, cukier puder i cukier waniliowy lub wanilinowy, a następnie wyrobić przy pomocy miksera.

Do masy dodać ser i dokładnie połączyć, a następnie wsypać budyń waniliowy.

Całość wyrabiać kilka minut na niskich obrotach miksera.

Białka jajek ubić na sztywno i dodać do masy serowej, delikatnie połączyć.

Ciasto kakaowe wyjąć z blaszki i pokroić wzdłuż na dziesięć pasków.

Blaszkę ponownie wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć do niej 5 pasków w podobnych odstępach.

Puste miejsca między kakaowymi paskami wypełnić masą serową.

Na paskach sera ułożyć paski ciasta kakaowego, a przerwy między nimi wypełnić masą serową.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec przez około 45 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu Sernik Szachownica wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.

Polewa czekoladowa – masło przełożyć do garnka, dodać cukier i na małej mocy palnika doprowadzić do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia cukru.

Zdjąć z palnika, wsypać kakao i dokładnie wymieszać ( po dodaniu kakao już nie gotować ), wystudzić.

Sernik Szachownica polać chłodną polewą czekoladową.

Sernik Szachownica

Sernik Szachownica

Sernik Szachownica

Źródło Takie tam moje pomysły

104 Replies to “Sernik Szachownica”

  1. Nigdy jeszcze nie jadłam takiego serniczka. Bardzo ciekawy 🙂
    Koniecznie chciałabym spróbować czy to coś dla mnie 🙂
    Prezentuje się super.
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

    1. Dziękuję pięknie Patryku, ale wiesz jak to jest – człowiek chciałby żeby również wygląd był idealny 🙂
      Sam smak jest rewelacyjny 🙂
      Pozdrowionka i miłego weekendu 🙂

  2. Kilka dni temu rozmawiałam właśnie z mężem jakie zrobimy ciasto na Boże Narodzenie i zgonie typowaliśmy, że pora zrobić Sernik Szachownica, który bardzo lubimy a dawno bardzo dawno temu jedliśmy 😀

    1. Dziękuję ślicznie Krysiu 🙂 Przed pieczeniem niby wszystko było w miarę ok, a po pieczeniu okazało się, że paski się przechyliły 🙁
      Miłego weekendu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.