Sernik królewski

Sernik królewski
Sernik królewski

Sernik królewski to już klasyka na większości polskich stołów.

Kruchy, kakaowy spód, pyszna masa serowa i oczywiście kruchy, kakaowy wierzch ciasta imitujący kakaową kruszonkę.

Całość niesamowicie smaczna 🙂

Jak dla mnie połączenie masy serowej i kakaowego ciasta jest połączeniem rewelacyjnym, a sernik gorąco polecam 🙂

 

Przepis na blaszkę o wymiarach 22*32 cm

 

SKŁADNIKI:

Ciasto kakaowe:

2,5 szklanki mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

1 szklanka cukru

200 g zimnego masła

2 jajka

Masa serowa:

1 kg białego sera ( trzykrotnie mielony )

200 g masła

1 szklanka cukru

1 cukier wanilinowy

4 jajka

1 budyń śmietankowy w proszku

Asystentka Online – Twoja wirtualna asystentka

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto kakaowe – mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i cukier przesypać do miski, wymieszać.

Dodać jajka i pokrojone w kosteczkę zimne masło.

Zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na dwie części, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do zamrażarki.

Blaszkę do pieczenia ciasta ( 22*32 cm ) natłuścić.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Jedną część ciasta zetrzeć na tarce na średniej wielkości oczkach, równomiernie rozłożyć na dnie przygotowanej blaszki.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec przez około 10-12 minut na funkcji grzania góra-dół.

Masa serowa – masło ubić na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym.

Żółtka oddzielić od białek.

Do ubitego z cukrami masła dodawać po jednym żółtku, a następnie po łyżce biały ser.

Dokładnie wyrobić masę.

Na końcu dodać budyń śmietankowy w proszku, wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową.

Masę serową wyłożyć na podpieczony spód.

Na masę zetrzeć pozostałe ciasto kakaowe.

Włożyć do gorącego piekarnika i piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu sernik królewski pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

Sernik królewski

Sernik królewski

69 Replies to “Sernik królewski”

  1. Kiedyś robiłam podobny sernik, tylko z dodatkiem wiśni. Nawet nie wiedziałam, że to Sernik Królewski;) tylko mi wyszedł dużo brzydszy, Twój jest piękny i apetyczny 🙂

  2. Mi się ten typ sernika bardzo kojarzy z tymi kupnymi, przez co mam nieco negatywne do niego podejście. Muszę skorzystać z Twojego przepisu, pewnie to zmieniłoby moje nastawienie 🙂

  3. Ojjj u mnie na stole świątecznym sernik królewski też będzie królował podczas wieczerzy! Albo raczej tuż po niej 😀
    Przepis mam nieco inny, ale efekt końcowy jest podobny 🙂

  4. Bardzo lubię ten sernik i bardzo chętnie jeszcze go zjem. hehe Ależ smakowicie się prezentuje na zdjęciach. 🙂

    Pozdrawiam i życzę bardzo udanego nowego roku. :)))

  5. Wspaniały klasyk, wyniesiony smak dzieciństwa z domu rodzinnego. Wspominam go z sentymentem i smakiem. Chyba sama muszę kiedyś pokusić się na zrobienie go w domu.

  6. Mój ojciec był wielkim amatorem sernika, dlatego bardzo często był pieczony przez mamę. Jednak “krakowski” na kruchym spodzie i z paskami na wierzchu. Duża ilość orzechów, rodzynek i skórki pomarańczowej(tych bakalii nie lubi mój syn-więc kiedy sama piekłam, to sam ser, a to już nie to samo). Czekoladowym narobiłaś mi smaku, więc po najbliższej rencie, namówię syna żeby upiekł, choć młodzi nie przepadają za słodyczami. Mnie się jednak też coś od życia należy. Pozdrawiam.

  7. Droga Aniu! Długa przerwa na blogu jak na Ciebie. Mam nadzieję, że to obowiązki zawodowe tak Cie pochłonęły, a nie kłopoty. Pozdrawiam serdecznie.

  8. Dostałam Twojego maila. Próbowałam odpisać, ale nie udało mi się wysłać wiadomość(pierwszy raz mi się to zdarzyło i nie wiem dlaczego). Wpisałam adres ściągnięty z Twojego bloga, to mi odpowiedziano, że nie można zlokalizować adresu. Jestem z Tobą myślami. Ucałowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.