
Sernik królewski to już klasyka na większości polskich stołów.
Kruchy, kakaowy spód, pyszna masa serowa i oczywiście kruchy, kakaowy wierzch ciasta imitujący kakaową kruszonkę.
Całość niesamowicie smaczna 🙂
Jak dla mnie połączenie masy serowej i kakaowego ciasta jest połączeniem rewelacyjnym, a sernik gorąco polecam 🙂
Przepis na blaszkę o wymiarach 22*32 cm
SKŁADNIKI:
Ciasto kakaowe:
2,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
200 g zimnego masła
2 jajka
Masa serowa:
1 kg białego sera ( trzykrotnie mielony )
200 g masła
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
4 jajka
1 budyń śmietankowy w proszku
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto kakaowe – mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i cukier przesypać do miski, wymieszać.
Dodać jajka i pokrojone w kosteczkę zimne masło.
Zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na dwie części, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do zamrażarki.
Blaszkę do pieczenia ciasta ( 22*32 cm ) natłuścić.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Jedną część ciasta zetrzeć na tarce na średniej wielkości oczkach, równomiernie rozłożyć na dnie przygotowanej blaszki.
Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec przez około 10-12 minut na funkcji grzania góra-dół.
Masa serowa – masło ubić na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym.
Żółtka oddzielić od białek.
Do ubitego z cukrami masła dodawać po jednym żółtku, a następnie po łyżce biały ser.
Dokładnie wyrobić masę.
Na końcu dodać budyń śmietankowy w proszku, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód.
Na masę zetrzeć pozostałe ciasto kakaowe.
Włożyć do gorącego piekarnika i piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni na funkcji grzania góra-dół.
Po upieczeniu sernik królewski pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
U mnie tosernik z kruchym kakaowym ciastem. Zwał jak zwał. Klasyk. kakao, zwarta masa serowa ale pyszna… wspomnienie i smak dzieciństwa <3
Jest rewelacyjny, a nazwa to tylko nazwa 🙂
Słyszałam też “sernik kapłański” co dom i region to inna tradycja 🙂
Dokładnie tak 😁
Tak czy inaczej sernik to klasyka polskiego cukiernictwa 🙂 Tak to opiszę.
Bardzo klasyczny przepis, takie są najsmaczniejsze 🙂 Pozdrawiamy!
To prawda 🙂
Pozdrawiam 🙂
Kiedyś robiłam podobny sernik, tylko z dodatkiem wiśni. Nawet nie wiedziałam, że to Sernik Królewski;) tylko mi wyszedł dużo brzydszy, Twój jest piękny i apetyczny 🙂
Na pewno był mega smaczny 🙂
Ja zasmakowałam już 2 razy:) Śmiało można robić, warto moim zdaniem.
Nasza babcia robi ten sernik zawsze na wszystkie święta i uroczystości 🙂 Uwielbiamy go 😛
Ja też uwielbiam 🙂
Aniu, taki dokładnie sernik piekła moja teściowa, ja próbowałam podobnego, ale jej był najlepszy!
Na pewno smakował genialnie 😊
jak zawsze wolę serniki bez ciasta to ten bardzo lubię; bo nawet ciasto jest przepyszne
To prawda, nawet ciasto jest mega smaczne 😊
Mam podobny przepis i potwierdzam Aniu że te serniki są pyszne
Oj tak kochana, jest pyszny 😊
kocham serniki tak jak mamę swoją 🙂 pysznie wygląda:)
Pięknie dziękuję 😊
Aniu! Jest to jedno z moich ulubionych ciast – Pozdrawiam Serdecznie – Krysia
Moje również Krysiu 😊
Uściski ❤
Po raz pierwszy spróbowałam tego sernika u mojej koleżanki, jeszcze w czasach licealnych. Oczywiście, przepis testowałam wielokrotnie:)
Ten sernik to już stary przepis, ale pyszny 😊
Cudny serniczek 😀 Nawet myślałam czy nie zrobić w tym roku na święta, ale chyba odłożę sobie pieczenie na później 😉
Wypróbuj koniecznie, jest mega smaczny 😊
Mi się ten typ sernika bardzo kojarzy z tymi kupnymi, przez co mam nieco negatywne do niego podejście. Muszę skorzystać z Twojego przepisu, pewnie to zmieniłoby moje nastawienie 🙂
Domowy na pewno jest o niebo lepszy 😊
Sernik zrobiony! Był pyszny ^^
Pyszne połączenie 🙂 Bardzo lubię taki sernik.
Ja również 😊
Sernik idealny! Nie ma bez niego świąt 🙂
Zgadza się 😊
Śliczny sernik, fajny ten baranek na wierzchu 🙂
Dziękuję 😊
Sernik uwielbiam 🙂 W tym roku miałam sernik kupiony w pracowni Słodko na stole i był jeszcze lepszy niż ten domowy 😀
Ja zawsze piekę ciasta, ale na pewno można też kupić pyszne 😊
A moje pytanie czy masę serową kładziemy na ciepły czy zimny spód z ciasta który został podpieczony ???
Ja wykładam na ciepły, ale nie gorący 😊
Dziękuję 😀właśnie robimy 🍰🍪
A czy jak dam ser z wiadereczka już zmielony to resztę składników tak samo czy np nie dawać już masła?
Pozostałe składniki bez zmian 😊
Doskonały! Takie serniki uwielbiam 🙂
Spokojnych, pełnych ciepła i miłości Świąt <3
O tak, świetnie znam ten przepis i często u mnie gości właśnie ten sernik.
Ojjj u mnie na stole świątecznym sernik królewski też będzie królował podczas wieczerzy! Albo raczej tuż po niej 😀
Przepis mam nieco inny, ale efekt końcowy jest podobny 🙂
Spokojnych, uśmiechniętych i smakowitych świat oraz szczęśliwego nowego roku.
Aniu, życzę wspaniałych, radosnych Świąt !!
Świąteczne pozdrowienia !!
Pychota!
Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku!
Pyszotka Aniu 🙂
Bardzo lubię ten sernik i bardzo chętnie jeszcze go zjem. hehe Ależ smakowicie się prezentuje na zdjęciach. 🙂
Pozdrawiam i życzę bardzo udanego nowego roku. :)))
Uwielbiam serniki . Pysznie wyglądają . Pozdrawiam serdecznie .Szczęśliwego Nowego Roku .
Kiedyś jadłam podobny…boski był!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Wspaniały klasyk, wyniesiony smak dzieciństwa z domu rodzinnego. Wspominam go z sentymentem i smakiem. Chyba sama muszę kiedyś pokusić się na zrobienie go w domu.
Moja mama często taki robi 🙂
sernik pycha! z chęcią taki przygotujemy
wygląda super!
Aniu,
pyszny bardzo!
Piękny, taki kiedyś robiła moja mama 🙂
uwielbiałam w wykonaniu mojej babci…muszę w końcu sama zrobić 🙂
Mój ojciec był wielkim amatorem sernika, dlatego bardzo często był pieczony przez mamę. Jednak “krakowski” na kruchym spodzie i z paskami na wierzchu. Duża ilość orzechów, rodzynek i skórki pomarańczowej(tych bakalii nie lubi mój syn-więc kiedy sama piekłam, to sam ser, a to już nie to samo). Czekoladowym narobiłaś mi smaku, więc po najbliższej rencie, namówię syna żeby upiekł, choć młodzi nie przepadają za słodyczami. Mnie się jednak też coś od życia należy. Pozdrawiam.
Narobiłaś mi smaka, lubię ciasta chociaż przyznam szczerze, że jestem niezwykle wybredna. Pisałam jakiś czas temu o trzyskładnikowym serniku na moim blogu.
Buziaki i miłego dnia.
Ten sernik należy do moich ulubionych 🙂
Przepyszny jest – to fakt, ale powiem Wam, ze ostatnio jadlam pyszny sernik duński – mniam!
Moja mama zawsze na święta taki robiła 🙂 Bardzo dobrze mi się kojarzy i na pewno pysznie smakuje 🙂
Pyszny serniczek Aniu:)
Kusisz 😀
Wieeeeeki takiego nie jadłam ;p
Droga Aniu! Długa przerwa na blogu jak na Ciebie. Mam nadzieję, że to obowiązki zawodowe tak Cie pochłonęły, a nie kłopoty. Pozdrawiam serdecznie.
Dostałam Twojego maila. Próbowałam odpisać, ale nie udało mi się wysłać wiadomość(pierwszy raz mi się to zdarzyło i nie wiem dlaczego). Wpisałam adres ściągnięty z Twojego bloga, to mi odpowiedziano, że nie można zlokalizować adresu. Jestem z Tobą myślami. Ucałowania.
Wyglada fantastycznie. Zjadlabym. 🙂
Mój ulubiony ale czy potrafiłabym taki upoiec? Chyba raczej nie. Masz talent kulinarny, aż miło patrzy się na twoje ciasta.
Przepis wydaje się być dość trudny, oczywiście oceniam go swoją miarą i swoimi marnymi umiejętnościami cukierniczymi. Aczkolwiek chciałabym zaskoczyć teściową i zrobić ciasto sama. Może podejmę się tego serniczka.
Wygląda fantastycznie
Oj pamiętam taki serniczek z dzieciństwa :)n Pycha.
Najlepszy przepis na sernik czekoladowy (i próbowałam co najmniej 6 różnych przepisów na podobne serniki). Aby było absolutnie boskie, piec na patelni 9×13 z wodą, nie przebijaj mieszanki i nie osiągaj maksymalnego poziomu temperatury w piekarniku!