Sernik królewski

Sernik królewski
Sernik królewski

Sernik królewski to już klasyka na większości polskich stołów.

Kruchy, kakaowy spód, pyszna masa serowa i oczywiście kruchy, kakaowy wierzch ciasta imitujący kakaową kruszonkę.

Całość niesamowicie smaczna 🙂

Jak dla mnie połączenie masy serowej i kakaowego ciasta jest połączeniem rewelacyjnym, a sernik gorąco polecam 🙂

 

Przepis na blaszkę o wymiarach 22*32 cm

 

SKŁADNIKI:

Ciasto kakaowe:

2,5 szklanki mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

1 szklanka cukru

200 g zimnego masła

2 jajka

Masa serowa:

1 kg białego sera ( trzykrotnie mielony )

200 g masła

1 szklanka cukru

1 cukier wanilinowy

4 jajka

1 budyń śmietankowy w proszku

Asystentka Online – Twoja wirtualna asystentka

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto kakaowe – mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i cukier przesypać do miski, wymieszać.

Dodać jajka i pokrojone w kosteczkę zimne masło.

Zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na dwie części, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do zamrażarki.

Blaszkę do pieczenia ciasta ( 22*32 cm ) natłuścić.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Jedną część ciasta zetrzeć na tarce na średniej wielkości oczkach, równomiernie rozłożyć na dnie przygotowanej blaszki.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec przez około 10-12 minut na funkcji grzania góra-dół.

Masa serowa – masło ubić na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym.

Żółtka oddzielić od białek.

Do ubitego z cukrami masła dodawać po jednym żółtku, a następnie po łyżce biały ser.

Dokładnie wyrobić masę.

Na końcu dodać budyń śmietankowy w proszku, wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową.

Masę serową wyłożyć na podpieczony spód.

Na masę zetrzeć pozostałe ciasto kakaowe.

Włożyć do gorącego piekarnika i piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu sernik królewski pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

Sernik królewski

Sernik królewski

57 Replies to “Sernik królewski”

  1. Kiedyś robiłam podobny sernik, tylko z dodatkiem wiśni. Nawet nie wiedziałam, że to Sernik Królewski;) tylko mi wyszedł dużo brzydszy, Twój jest piękny i apetyczny 🙂

  2. Mi się ten typ sernika bardzo kojarzy z tymi kupnymi, przez co mam nieco negatywne do niego podejście. Muszę skorzystać z Twojego przepisu, pewnie to zmieniłoby moje nastawienie 🙂

  3. Ojjj u mnie na stole świątecznym sernik królewski też będzie królował podczas wieczerzy! Albo raczej tuż po niej 😀
    Przepis mam nieco inny, ale efekt końcowy jest podobny 🙂

  4. Bardzo lubię ten sernik i bardzo chętnie jeszcze go zjem. hehe Ależ smakowicie się prezentuje na zdjęciach. 🙂

    Pozdrawiam i życzę bardzo udanego nowego roku. :)))

  5. Wspaniały klasyk, wyniesiony smak dzieciństwa z domu rodzinnego. Wspominam go z sentymentem i smakiem. Chyba sama muszę kiedyś pokusić się na zrobienie go w domu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.