Schab w sosie brokułowym

Schab w sosie brokułowym
Schab w sosie brokułowym

Schab w sosie brokułowym to pyszny i szybki obiad na każda okazję.

Mięso jest kruche, a sos bardzo gęsty, pożywny i wyjątkowo smaczny.

Danie to z całą pewnością przypadnie do gustu miłośnikom brokułów i szybkich obiadów.

Polecam wypróbować. 🙂

 

Przepis na dwie porcje schabu w sosie brokułowym.

 

SKŁADNIKI:

4 plastry schabu bez kości

1 brokuł

sól

biały pieprz mielony

2 łyżki masła

1 ząbek czosnku

1/2 szklanki śmietanki 30%

PRZYGOTOWANIE:

Brokuł opłukać, podzielić na różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić.

Plastry schabu opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko rozbić, a następnie doprawić solą i białym pieprzem.

Na patelni rozgrzać masło i na gorący tłuszcz przełożyć mięso, obsmażyć.

Do obsmażonego mięsa wlać szklankę wody, a następnie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Połowę brokuła rozdrobić przy pomocy blendera, dodać do schabu.

Doprawić do smaku solą i białym pieprzem, gotować do miękkości na małym ogniu dolewając niewielką ilość wody.

Na samym końcu wlać śmietankę, dokładnie wymieszać.

Do sosu dodać pozostałe różyczki brokuła lub wyłożyć je bezpośrednio na talerz.

Schab w sosie brokułowym podałam z puree ziemniaczanym.

Schab w sosie brokułowym

Schab w sosie brokułowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.