Schab gotowany z warzywami

Schab gotowany z warzywami
Schab gotowany z warzywami

Schab gotowany z warzywami to danie, które świetnie sprawdzi się jako obiad na każdy dzień 🙂

Schab należy do mięs suchych, ale przygotowanie go w taki sposób gwarantuje, że suchy wcale nie będzie.

Mięso jest kruche i delikatne, a w połączeniu z pysznym sosem i warzywami smakuje genialnie.

Gorąco polecam 🙂

 

Przepis na dwie porcje dania Schab gotowany z warzywami

 

SKŁADNIKI:

4 plastry schabu

sól

pieprz czarny mielony

2 łyżki oleju

1 cebula

4 małe marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

2 ząbki czosnku

2 liście laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

4 ziarna pieprzu

1/2 łyżeczki papryki słodkiej

woda

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Plastry schabu opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko rozbić, a następnie doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym.

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.

Ząbki czosnku obrać, opłukać, osuszyć i posiekać.

Marchwie, pietruszkę i seler obrać, opłukać, osuszyć i pokroić – marchew w plasterki, a pietruszkę i seler w zapałkę.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć schab, podsmażyć, a następnie zdjąć z patelni i przełożyć do garnka.

Na patelnię po smażeniu mięsa włożyć pokrojone warzywa, podsmażyć.

Podsmażone warzywa przełożyć do garnka z mięsem, dodać liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu, paprykę słodką i łyżeczkę soli.

Wlać pół litra wody i wstawić do gotowania na średniej mocy palnika.

Gotować około 80 minut podlewając wodą w razie potrzeby.

Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą.

Schab gotowany z warzywami podawać z ulubionymi dodatkami – podałam z ziemniakami 🙂

Schab gotowany z warzywami

Schab gotowany z warzywami

Schab gotowany z warzywami

132 odpowiedzi do “Schab gotowany z warzywami”

  1. Kojarzy mi się ze szpitalnym jedzeniem ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Chodzi o to, że jest takie lekkie dla każdego żołądka a od szpitalnego jedzenia różni się tym, że z pewnością ma smak. Moja Mama czasem robi coś podobnego, tylko mięso kroi w kostkę. Od lat u nas mówi się na to “kostka mięsna” i wszystkie dzieciaki wolały to od smażonego schabu. Zdrowsze i smacznijesze, tylko tato wolał smażone. A ja do mięsa zawsze byłam niechętna 😛

  2. Moje chłopaki to uwielbiają takie jedzonko oj i to bardzo i syn i maż juz w progu krzyczą czy na obiad mięsko jest 🙂 muszę zrobić im takie danie 🙂

  3. Aniu, to jest bardzo dietetyczne, zdrowe i smaczne danie. Nie robiłam schabu w ten sposób. Musi być pyszne i delikatne. Aż kusi mnie żeby tak zrobić. Serdeczności dla Ciebie Aniu 🙂

    1. Z filetem wyjdzie bardzo podobnie 😊 Można śmiało robić 😊
      Czas gotowania można skrócić, bo mięso kurczaka będzie miękkie dużo szybciej niż schab 😊

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.