
Sałatka z mozzarelli i sałaty lodowej, a dodatkowo pomidory w pysznym sosie czosnkowym to doskonała sałatka, która może też być świetnym dodatkiem do dań obiadowych – mięsnych, ale i rybnych.
Świetnie smakuje jako przekąska, jest smaczna i delikatna.
Zimą przypomina nam o wiośnie, a wiosną i latem świetnie będzie pasować do dań z grilla. 🙂
Przepis na średnią miskę sałatki z mozzarelli i sałaty lodowej w sosie czosnkowym.
SKŁADNIKI:
1 sałata lodowa
2 pomidory
1 opakowanie (135 g ) małych kulek mozzarelli
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka śmietany 18%
2 ząbki czosnku
sól
czarny pieprz mielony
PRZYGOTOWANIE:
Pomidory sparzyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Sałatę lodową opłukać i osuszyć.
Mozzarellę odsączyć z zalewy.
Sałatę porwać na małe kawałki i przełożyć do miski.
Pomidory pokroić na małe kawałeczki i dodać do miski z sałatą.
Kulki mozzarelli pokroić na ćwiartki i przełożyć do miski z sałatką.
Jogurt grecki i śmietanę przełożyć do kubeczka.
Czosnek obrać, opłukać, osuszyć i przecisnąć przez praskę, a następnie dodać do jogurtu i śmietany.
Doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym, dokładnie wymieszać i tak przygotowanym sosem czosnkowym polać sałatkę.
Sałatkę z mozzarelli i sałaty lodowej dokładnie wymieszać.
Pycha
Dziękuję 🙂