Sałatka z kuskusem, kukurydzą i czerwoną fasolą

Sałatka z kuskusem, kukurydzą i czerwoną fasolą
Sałatka z kuskusem, kukurydzą i czerwoną fasolą

Sałatka z kuskusem to bardzo smaczna, pożywna i ekspresowa w wykonaniu sałatka, która świetnie sprawdzi się na wielu różnych imprezach, ale także jako przekąska, czy kolacja lub śniadanie.

Przygotowuje się ją błyskawicznie – wykonanie jej nie zajmie więcej niż kilkanaście minut.

Całość bardzo kolorowo się prezentuje i wspaniale smakuje. 🙂

 

Przepis na średnią miseczkę sałatki z kuskusem, kukurydzą i czerwoną fasolą.

 

SKŁADNIKI:

1/2 szklanki kaszy kuskus

6-7 ogórków kiszonych

1 puszka kukurydzy konserwowej

1 puszka czerwonej fasoli

sól

czarny pieprz mielony

1-2 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę kuskus przygotować według instrukcji podanej na opakowaniu, a następnie wystudzić.

Ogórki kiszone opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w średniej wielkości kostkę i dodać do chłodnej kaszy kuskus.

Kukurydze konserwową i czerwoną fasolę odsączyć z zalewy i dodać do sałatki.

Sałatkę doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym, wlać łyżkę oliwy z oliwek ( dwie łyżki jeśli sałatka wydaje się zbyt sucha ).

Całość dokładnie wymieszać.

Sałatkę z kuskusem, kukurydzą i czerwoną fasolą można podawać bezpośrednio po przygotowaniu, ale następnego dnia również świetnie smakuje.

Sałatka z kuskusem, kukurydzą i czerwoną fasolą

Sałatka z kuskusem, kukurydzą i czerwoną fasolą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.