Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa to klasyka w naszych domach, a przepisów na jej wykonanie jest wiele.

Sama mam kilka przepisów na sałatkę jarzynową, a i tak co jakiś czas coś zmieniam, urozmaicam i wymyślam inną, nową wersję, bo nuda w kuchni i monotonia w jedzeniu to nie dla mnie. 🙂

Tym razem sałatka jarzynowa z cebulka dymką i szczypiorkiem, majonezem i jogurtem greckim.

Szybka, mało składników ( ja wykorzystuję warzywa po gotowaniu bulionu warzywnego ).

Ta sałatka jarzynowa to taka sałatkowa wersja ,, last minute “. 😉

 

Przepis na średnią miseczkę sałatki jarzynowej

 

SKŁADNIKI:

2 duże marchwie

1 duża pietruszka

1/4 selera

2 jajka

2 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem

1 czubata łyżka musztardy sarepskiej

2 czubate łyżki jogurtu greckiego

2 czubate łyżki majonezu

sól

czarny pieprz mielony

PRZYGOTOWANIE:

Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać i ugotować ( można użyć warzyw po gotowaniu bulionu warzywnego ).

Jajka ugotować na twardo, a następnie wystudzić i obrać.

Marchew, pietruszkę i seler pokroić w średniej wielkości kostkę i przełożyć do miseczki.

Jajka pokroić na drobno i dodać do pokrojonych warzyw.

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.

Szczypiorek opłukać i osuszyć.

Cebulkę dymkę i szczypiorek posiekać na drobno.

Przełożyć do miski z sałatką jarzynową, dodać musztardę, doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym, przemieszać.

Majonez połączyć z jogurtem greckim, przełożyć do miski z sałatką jarzynową.

Całość dokładnie wymieszać.

Sałatkę jarzynową ponownie doprawić do smaku.

Sałatka jarzynowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.