Rurki z bitą śmietaną

Rurki z bitą śmietaną
Rurki z bitą śmietaną

Rurki z bitą śmietaną to kolejna słodkość, którą znają chyba wszyscy.

Klasyka, ale jakże pyszna 🙂

Moja propozycja to rurki wykonane z ciasta francuskiego, oprószone grubym cukrem i wypełnione bitą śmietaną z dodatkiem serka mascarpone dla bardziej kremowej i zwartej konsystencji.

Minimum składników, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Rurki z bitą śmietaną to taki deser w stylu ,, last minute ” , który smakuje wybornie 🙂

 

Przepis na 18 rurek z bitą śmietaną.

 

SKŁADNIKI:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 jajko

2 łyżki grubego cukru

300 ml śmietanki 30%

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki serka mascarpone

PRZYGOTOWANIE:

Płat ciasta francuskiego delikatnie rozwinąć i pokroić wzdłuż krótszego boku na równe paski szerokości około 1- 1.5 cm ( wyszło mi 18 pasków ).

Metalowe rurki do pieczenia ( długości 9 cm ) natłuścić i na każdą z rurek nawinąć pasek ciasta francuskiego tak aby lekko na siebie nachodził.

Paski ciasta nie powinny zachodzić wgłąb końców rurek – będzie ciężko wyjąć metalowe rurki po pieczeniu.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie poukładać rurki z ciastem w średniej odległości.

Jajko rozkłócić, przesmarować wierzch rurek i posypać grubym cukrem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastkami i piec przez 13-15 minut ( do zarumieniania ) na funkcji grzania góra dół.

Po upieczeniu wyjąc blaszkę z piekarnika i wystudzić, a następnie ostrożnie wyjąć metalowe rurki starając się nie uszkodzić wypieków.

Zimną śmietankę wlać do misy robota kuchennego i ubić, w trakcie ubijania dodać cukier puder.

Na samym końcu dodać serek mascarpone i zmiksować do połączenia składników.

Gotową śmietankę przełożyć do szprycy cukierniczej i napełnić rurki.

Rurki z bitą śmietaną przechowywać w lodówce.

Przechowywane w lodówce nie robią się miękkie, ani gumowe przez około 7 godzin – precyzyjnego czasu, ani dokładnej długości nie jestem w stanie określić, bo rurki z bitą śmietaną zniknęły w niewyjaśnionych okolicznościach 😉

Rurki z bitą śmietaną

Rurki z bitą śmietaną

Rurki z bitą śmietaną

96 Replies to “Rurki z bitą śmietaną”

  1. Nigdy nie jadłam domowych rurek, zawsze tylko kupne i większość z nich miała mdły, niesmaczny krem. Jestem pewna, że tutaj tak by nie było i uzależniłabym się od tych rurek 😉

  2. Nie miałam pojęcia, że istnieje jakiś gadżet do robienia rurek, z drugiej strony, zanim o tym doczytałam, zastanawiałam się, jakim cudem wyszły ci takie ładne. Przepis bardzo mi się podoba tzn. czuję, że są pyszne.

  3. Jak ja lubię takie rurki, podpieczone, z cukrem na wierzchu. Moja teściowa często robi rurki, ale… bez cukru i takie blade. Twoje wyglądają tak jak powinny wyglądać 🙂

  4. Aniu, rurki prezentują się świetnie. Z ciasta francuskiego nie robiłam, muszę spróbować. U mnie królują te z ciasta kruchego z kremem budyniowym. Pycha!!!

    1. Z ciasta kruchego z kremem budyniowym tez robię, ale czasami mam ochotę na bitą śmietanę i wtedy taka lżejsza wersja ciasta, czyli francuskie bardziej mi pasuje 🙂

    1. Z kremem czekoladowym nie jadłam. Robiłam z bitą śmietaną i kremem budyniowym, ale zrobię z czekoladowym – już nawet wiem jakim 🙂 Dzięki za podsunięcie pomysłu 🙂
      Pozdrowionka serdeczne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.