
Sezon na szparagi trwa, a zatem prezentuję Wam kolejne smaczne danie – roladki schabowe ze szparagami.
Szparagi podgotowane, a następnie wraz z plastrem żółtego sera zawinięte w kotlet schabowy, podsmażone na patelni i upieczone w piekarniku.
Tak przygotowany schab faszerowany szparagami jest soczysty, bo wstępne podsmażenie zamyka wewnątrz mięsa soki, a podgotowane szparagi i ser dodatkowo mięso nawilżają.
Roladki schabowe ze szparagami smakują wybornie i są godne polecenia 🙂
Wypróbujcie, bo warto 🙂
Przepis na cztery roladki schabowe ze szparagami.
SKŁADNIKI:
4 plastry schabu
sól
czarny pieprz mielony
1 pęczek szparagów zielonych
4 plastry żółtego sera
tarta bułka do panierowania
2 jajka
masło klarowane lub olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Plastry schabu opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie rozbić na cienkie kotlety.
Oprószyć solą i czarnym pieprzem mielonym.
Szparagi oczyścić, odkroić zdrewniałe końce i opłukać.
W garnku zagotować lekko osoloną wodę i na wrzątek włożyć przygotowane szparagi – najlepszą opcją jest gotowanie w pozycji pionowej tak żeby główki wystawały nad powierzchnię wody.
Należy dla ułatwienie związać je sznurkiem, aby były stabilne, ale jeśli wielkość garnka na gotowanie w pozycji pionowej nie pozwala to można ugotować je tradycyjnie.
Szparagi gotować około 2-3 minut, a następnie odcedzić i lekko przestudzić.
Na rozbite, doprawione solą i pieprzem plastry schabu wyłożyć ser żółty, a na ser lekko przestudzone szparagi, zawinąć ściśle roladki – dla ułatwienia panierowania można spiąć wykałaczkami.
Panierować w jajku i tartej bułce.
Na patelni rozgrzać masło klarowane lub olej i na gorący tłuszcz włożyć przygotowane roladki.
Roladki schabowe ze szparagami smażyć z każdej strony na złoty kolor, po usmażeniu przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Do gorącego piekarnika włożyć naczynie z roladkami i zapiekać około 20 minut na funkcji grzania góra-dół.
Roladki schabowe ze szparagami podawać bezpośrednio po upieczeniu – ja moje podałam z ziemniaczkami pieczonymi w piekarniku.
Fantastyczne danie, szparagi w takim wydaniu wyglądają rewelacyjnie 🙂
Dziękuję i polecam, bo smakują świetnie 🙂
Zjadłabym!
Pysznie się prezentują
Dziękuję i polecam ☺
Roladki wyglądają niezwykle apetycznie. Wyszły Ci perfekcyjnie.
Dziękuję pięknie ☺
Bardzo smakowicie wyglądają! 🙂
xxBasia
Dziękuję ślicznie 🙂
Nigdy nie jadłam szparagów. Ciekawe czy by mi posmakpwały.
Roladki wyglądają świetnie.
Dziękuję pięknie, a szparagi wypróbuj, są świetne 🙂
Ja za szparagami nie przepadam, ale pewnie bym nie domówiła, jakby mi takie danie zaserwowano!
Mam nadzieję, że taka propozycja by Ci smakowała 🙂
Uwielbiam szparagi! Zawsze czekam na moment gdy tylko pojawi się na nie sezon. Na pewno przepis wypróbuję bo połączenie schab+szparagi+ser… TO MUSI BYĆ PYSZNE!
Smakują wyśmienicie, gorąco polecam 🙂
Bardzo ładnie to wygląda:)
Dziękuję ślicznie 🙂
Takich cudów jeszcze nie jadłam 😛
Wypróbuj, gorąco polecam 🙂
Aniu u Ciebie jak zwykle smacznie 😆
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂
Roladki schabowe bardzo lubię. Te ze szparagami ładnie wyglądają po przekrojeniu.
Dziękuję pięknie 🙂
Uuuuulala… toż to musi być rarytas :)!!!
Smakują obłędnie, polecam 🙂
Mega apetyczne, szparagi kocham w każdym wydaniu ale tak jeszcze nie jadłam. W tamtym tygodniu codziennie robiłam na patelni 🙂
Ja też bardzo lubię szparagi 🙂 Wypróbuj roladki, są świetne 🙂
Zwłaszcza z takimi pieczonymi ziemniaczkami muszą smakować wybornie 🙂 Mmm, pycha!
Smakują mega pysznie 😊
Dawno nie jadłam szparagów, a to wygląda bosko!
Dziękuję pięknie 🙂
mniam 🙂
🙂
Ależ uroczo wyglądają 🙂
Dziękuję ślicznie 🙂
Zrobiłam sie bardzo głodna. Kusisz jak nic. 🙂 🙂
Dziękuje pięknie, bardzo mi miło 🙂
Smaczna propozycja na niedzielny, rodzinny obiad 🙂
To prawda, smaczne jedzonko 😉
Apetyczne te roladki, a w panierce kuszą jeszcze bardziej:)
Oj tak, ta panierka smakuje rewelacyjnie 🙂
Wspaniale wyglądają. Nie wpadłabym na taki pomysł sama:)
Wypróbuj 🙂 Są mega pyszne 🙂
Szparagi bardzo lubię, ale w takiej wersji nie miałam jeszcze okazji ich jeść. Bardzo fajny przepis!
Dziękuję pięknie i polecam wypróbować 🙂
Mniam! To musi być pyszne <3 Uwielbiam szparagi !
Smakuje świetnie, polecam 🙂
Pyszne mięsko ☺
Dziękuję pięknie 🙂
Mniaaam ale pychotka z pewnością wypróbuje 🙂
Polecam gorąco 🙂 Smakują wybornie 🙂
Pysznie takie roladki wyglądają, zapisuję przepis 🙂
Polecam, bo smakują świetnie 🙂
Wow, tak jeszcze nie robiłam, a jak ładnie wyglądają, super pomysł!
Dziękuję pięknie 🙂 Polecam Ci wypróbować, bo smakują świetnie 🙂
wygląda ciekawie 😉 ale nie wiem czy takie danie trafiło by w mój gust 😀
Musiałabyś spróbować żeby to ocenić 🙂
jeju jak te roladki cudownie wyglądają, aż się głodna zrobiłam! jeszcze moje ulubione szparagi <3
Przepis jest bardzo prosty, wypróbuj 🙂
Dwa razy robiłam szparagi i mi nie wyszły, ale podobno do trzech razy sztuka 🙂 A tak na marginesie, nie wyszły, bo prawdopodobnie nie potrafię wybrać dobrych szparagów… Moje były zwykle tak zdrewniałe, że niewiele co zostawało do jedzenia.
Ja zawsze staram się wybierać szparagi cienkie z małymi główkami 🙂 Poszukaj odpowiednich i wypróbuj roladki 🙂
Jak fajnie wyglądają !ol
Dziękuję ślicznie i polecam 🙂
Wyglądają bardzo wykwintnie, idealne na obiad z teściami 🙂
To prawda, propozycja idealna na wykwintne obiady 🙂
Ten schabik ze szparagami wygląda bardzo apetycznie 🙂
Dziękuję pięknie 🙂
Ja tez dzisiaj mialam szparagi :)Twoj przepis jest wyborny i godny sprawdzenia,wiec ide sprawdzic :)pozdrawiam goraco Renata
Sprawdź koniecznie 🙂 Pozdrawiam cieplutko 🙂
Wyglądają smacznie 🙂
Dziękuję 🙂
Obiad na bogato 🙂
I to jeszcze jak 😉
Wyglądają apetycznie 😉
Dziękuję pięknie i polecam, bo smakują wybornie 🙂
Ojej….aż ślinka leci 😀
Bardzo się cieszę 😀
jakie apetyczne! narobiłaś ochoty:)
Bardzo się cieszę, a roladki polecam, bo smakują wybornie 🙂
kocham szparagi
Ja również 🙂
A tego jeszcze nie jadłam 😉 Ale szparagi bardzo lubię więc myślę, że by mi posmakowało 😉
Jeśli lubisz szparagi i mięso to byłabyś zadowolona 🙂 Roladki są pyszne 🙂
Mięsko, szparagi i pięknie prezentujące się danie.
To lubię!
Ekstra apetyczne. Zjadłoby się ze smakiem na obiad, czemu nie? 🙂
Pozdrawiam 🙂
Polecam Ci wypróbować, bo smakuje świetnie 🙂
Uwielbiam roladki schabowe! Jednak nigdy nie miałam okazji jeść szparagów 🙂 Jestem ciekawa ich smaku, tak samo jak połączenia ze schabowym 😉
Szparagi są rewelacyjne, powinnaś wypróbować 🙂
Roladki wyglądają przepysznie. Na pewno skorzystam z Twojego przepisu!
Polecam gorąco 🙂
Super przepis:)
Dziękuję pięknie 🙂
To ja poproszę takie obiadek 🙂
Zapraszam 🙂
Ja szparagi lubię, za to mój mąż twierdzi, że nie czuje różnicy między szparagami i kalafiorem. Te roladki wyglądają bardzo apetycznie. Pozdrawiam 🙂
Roladki są świetne, gorąco polecam 🙂
Danie wygląda przepięknie 🙂 Od jakiegoś czasu przymierzamy się do spróbowania szparagów i myślę, że ten przepis może być dobrym początkiem naszej znajomości ze szparagami 😀
Polecam Ci wypróbować, smakuje genialnie 🙂
Wyglądają bardzo smakowicie 🙂 aż ślinka leci 🙂
Dziękuję pięknie i oczywiście polecam 🙂
Wspaniałe roladki 🙂
Dziękuję pięknie 🙂
Jaki pyszny obiad!
Dziękuję ślicznie Madziu 🙂
Świetny pomysł na pyszne, eleganckie danie. Chętnie zrobię taki zestaw na obiad 🙂
Polecam gorąco, bo smakuje wybornie 🙂
to danie jest genialne!
Dziękuję 🙂 Smakuje świetnie 🙂
mogę kiedyś wpaść na obiad? 😀
Jasne, zapraszam serdecznie 🙂 Będzie mi bardzo miło Ciebie gościć 🙂
Niezłe 🙂 Szparagi są przepyszne 🙂 W naszej kuchni jeszcze nie są aż tak popularne, jak w Niemczech. Szparag jest wyśmienitym warzywem, gdyż dostarcza wiele składników pokarmowych, szczególnie witamin i składników mineralnych.
Pozdrawiam,
Patryk
Dokładnie, a do tego są pyszne i niskokaloryczne 🙂 Pozdrowionka 🙂
Nie było mnie tu jakiś czas i dziś nadrabiam zaległości, ale widzę spore zmiany na blogu 🙂 Pięknie jest teraz. A roladki wyglądają tak smacznie, że zaplanowałam taki obiad na jutro 🙂
Dziękuje pięknie i bardzo się cieszę, że zmiany Ci się podobają 🙂 To bardzo miłe, że zauważyłaś 🙂
Roladki oczywiście polecam 🙂