
Roladki schabowe w sosie szpinakowym to pyszne danie obiadowe, którego przygotowanie nie zajmie więcej niż godzinę.
Schab faszerowany jest pysznym szpiankiem i mozzarellą, a następnie podsmażony i podany wraz z pysznym sosem szpiankowym.
Całość bardzo smaczna, łatwa i szybka w przygotowaniu.
Miłośnicy szpinaku będą zachwyceni 🙂
Polecam wypróbować 🙂
Przepis na cztery roladki schabowe w sosie szpinakowym.
SKŁADNIKI:
300 g szpinaku ( mrożony lub świeży )
2 łyżki masła klarowanego
sól
czarny pieprz mielony
3 ząbki czosnku
4 plastry schabu
150 g tartej mozzarelli
2 łyżki oleju
1/2 szklanki wody
1 łyżka sosu sojowego jasnego
100 ml śmietanki 30%
PRZYGOTOWANIE:
Plastry schabu opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie rozbić na cienkie kotlety.
Doprawić solą i pieprzem z każdej strony.
Ząbki czosnku obrać, opłukać i osuszyć.
W garneczku rozgrzać masło klarowane i na gorący tłuszcz włożyć szpinak ( szpinak świeży należy uprzednio opłukać, osuszyć i posiekać na drobno, a szpinak mrożony można rozmrozić – rozmrożony szybciej się podsmaży, mrożony potrzebuje więcej czasu na odparowanie wody ) .
Doprawić solą, czarnym pieprzem mielonym, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i całość podsmażać do odparowania wody.
Na każdy plaster schabu wyłożyć mozzarellę, a następnie łyżkę podsmażonego z czosnkiem szpinaku, zawinąć w roladki.
Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć roladki schabowe, podsmażyć z każdej strony na lekko rumiano.
Do podsmażonych roladek wlać wodę i sos sojowy, dusić kilka minut na małym ogniu, a następnie zdjąć mięso z patelni.
Na patelnię z sosem włożyć pozostały szpinak, dokładnie wymieszać, zagotować, w razie potrzeby dodać odrobinę wody.
Dodać śmietankę, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym, a następnie doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu do zgęstnienia sosu.
Do gotowego sosu włożyć wyjęte wcześniej faszerowane mięso.
Roladki schabowe w sosie szpinakowym podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie ziemniaczki 🙂
Lubię szpinak, więc chętnie bym zjadła takie roladki:)
Gorąco zachęcam do przygotowania, są pyszne 🙂
jak zwykle zgłodnialam:)
Bardzo mnie to cieszy 🙂 To dobry znak 😉
Oj, jakaa ochota mnie naszła na taki obiadek. 🙂
Jest mega pyszny, wypróbuj 🙂
Zjadłabym taki obiadek, oj zjadła… 🙂 Wygląda bardzo smakowicie!
Pięknie dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂
Robię dziś na obiad te roladki 🙂 Już mi ślinka leci! 🙂
Są rewelacyjne 🙂 Mam nadzieję, że będziesz zadowolona 🙂
Farsz mniam 🙂
Oj tak i to bardzo 🙂
Cudownie wyglądają w środku. Pyszny obiadek 🙂
Dziękuję ślicznie 🙂 Smakują wybornie 🙂
Gdybym miała wybierać między sernikiem “Złota rosa”, a tym ze śliwkami, to zdecydowanie ten pierwszy. Widzę, że roladki, to Twój ulubiony sposób podawania mięsa, dużo ich w różnym wydaniu. Ja jednak nie przepadam za szpinakiem, więc gdyby mi się chciało gotować, to wybrałabym inny wariant. Chleb pszenny z czarnuszką brzmi i wygląda smakowicie, tym bardziej że w telewizji dużo mówiono o zdrowotnych cechach czarnuszki(poproszę o bocheneczek). Mój syn jest wielbicielem tzw. “zimnych nóżek”, co prawda te tradycyjne mu się nie udały, gdy próbował sam je przyrządzić, ale kto wie jak będzie gdy mu podsunę “Galaretę z indyka”. pikantnej potrawki raczej zrezygnuję, ze względu na stan swojej wątroby, natomiast nigdy nie jadłam cieciorki, więc może namówię na nią rodzinę. Wołowinę lubię podobnie jak wino, ale to pierwsze wolałabym jeść, a to drugie wypić w tradycyjny sposób . Aniu jak zawsze pomysły nietuzinkowe, zatem do zobaczenia za tydzień. Pozdrawiam.
Ja bardzo lubię wszystkie serniki – pieczone i na zimno 😊
Co do składek to faktycznie bardzo lubię tak przygotowane mięso i tą różnorodność z nadzieniach 😊
Czarnuszka z pieczywie smakuje wybornie, a domowe pieczywo to poezja smaku i zapachów 😊
Pomysł na galaretkę podsuń synkowi, a ja mam nadzieję, że taka będzie mu smakować. Mięso można zamienić na kurczaka i też będzie pysznie gdyby indyk nie należał do ulubionych mięs.
Wołowina i mięso to jak dla mnie świetny duet, ale i bez wina zjem, a dobre wino bez mięsa wypiję 😁
Pozdrowionka serdeczne 😊
Właśnie zgłodniałam 😀 Takich roladek jeszcze nie jadłam, a wyglądają bardzo apetycznie <3
Pięknie dziękuję, a roladki są mega pyszne i godne uwagi 🙂
uwielbiam takie zestawienia na obiad 🙂
Bardzo się cieszę i oczywiście zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂
Pychota! Zrobię dzisiaj na obiad .
Gorąco polecam 🙂
Pysznie! jak zawsze zresztą u mnie wczoraj grill i dziś też póki co to korzystamy z pogody ile się da 🙂
U nas dzisiaj nad ranem burza się zaczęła, ale już jest spokojnie 🙂
Lubię szpinak, więc pewnie dani by mi smakowało.. choć pewnie zblendowałabym sos na gładko.. bez kawałków. Taki uraz z czasów przedszkolnych… 😉
Ja takiego urazu nie mam, więc mogą być kawałeczki 😉
ale pyszności, doskonaly pomysł na niedzielny obiad
Dziękuję bardzo, smakuje rewelacyjnie 😊
Kolejne danie, które zapowiada się bardzo smakowicie. 🙂
Dziękuję ślicznie i oczywiście gorąco polecam ☺
Ostatnio bardzo polubiłam szpinak, więc takie roladki to bym chętnie zjadła!
Bardzo się cieszę i oczywiście zachęcam do przygotowania 😊
Ciekawy obiadek 🙂
Pięknie dziękuję ☺
To jest to, co tygryski lubią najbardziej 🙂
Zrobiłam kiełbaski w cieście francuskim, zniknęły błyskawicznie 🙂
Bardzo się cieszę, że kiełbaski przypadły do gustu 🙂 Do przygotowania roladek również zachęcam 🙂
Roladki prezentują się przepysznie! Na uroczysty obiad idealne 🙂
Dziękuję i oczywiście polecam 🙂
A ja się właśnie zastanawiałam co zrobić z resztką szpinaku, która mi została, to już wiem. Jak zwykle, wspaniały obiadek 🙂
Dziękuję ślicznie, a roladki polecam, bo smakują wybornie 🙂
Fajne roladki w sosie szpinakowym 🙂 Bardzo lubię szpinak. Fajna propozycja na przyrządzenie pysznego dania na obiad 🙂
Pozdrawiam,
Patryk
Dziękuję pięknie Patryku i zachęcam do przygotowania 🙂
Pozdrawiam 🙂
Cóż za wspaniały pomysł na obiad! Roladki wyglądają bardzo apetycznie. Wykorzystam przepis podczas najbliższej rodzinnej imprezy:)
Gorąco polecam 🙂 Są mega smaczne 🙂
Pyszne roladki! Do zrobienia na rodzinny obiad 🙂
Dokładnie tak 🙂 Smakują wybornie, polecam 🙂
oh mniam!
Całkowicie się z Tobą zgadzam 😀
Smakowicie to wygląda, następnym razem wezmę się za schaba jako roladki:-)
Polecam 🙂 Są mega pyszne 🙂
Ślinka juz mi cieknie 🙂
Bardzo mnie to cieszy 🙂
O tak, nie wątpię że pyszne 🙂
Oj tak, smakują wybornie 🙂
Jaki smakowity obiadek! Pysznie i pożywnie – palce lizać 😀 <3
Jest mega pyszny, polecam 🙂
skradnę przepis:)
Bierz i korzystaj 🙂 Mam nadzieję, że będzie Ci smakować 🙂
Mega, świetne danie obiadowe 🙂
Pięknie dziękuję 🙂
Ale mnie zaskoczylas:) Gdzies czytalam o faszerowaniu miesa rukola,pietruszka, bazylia ale szpinakiem ? To brzmi pysznie i dumnie 🙂 Podoba mi sie ten przepis tak bardzo,ze zmieniam plany obiadowe na jutro i robie Twoj obiad 🙂 U mnie wszyscy jedza szpinak ze smakiem,wiec sprawie im przyjemnosc . Aniu,jestes jedyna 🙂 pozdrawiam Renata
Bardzo się cieszę, że przepis Ci się podoba Renatko, a dodam jeszcze, że całość świetnie się komponuje i smakuje wybornie 🙂
Pozdrawiam cieplutko 🙂
Szpinak – już kocham tę potrawę 🙂
Bardzo się cieszę i oczywiście gorąco polecam 🙂
Pysznie!!
Wszystko idealnie ze sobą się komponuje.
Dziękuję ślicznie 🙂
Pycha, wyobrażam sobie, ze zarówno sos jak i wypełnienie zagwarantowały soczystość mięsa. Mniam.
To prawda, mięso tak przygotowane jest bardzo soczyste, bo zarówno mozzarella jaki szpinak nie dopuszczają do przesuszenia 🙂
Obiadek wygląda przepysznie, a blog obserwuję, bo kocham jeść ^^!
Dziękuję bardzo 🙂
Your blog is beautiful !!! I would love to see you on my blog !! Happy day!!!
👌👌👌💚💚💚
Dziękuję 🙂
Taki sos musi dodawać smaku 🙂
Smakuje rewelacyjnie 🙂 Wypróbuj 🙂
Z takim sosikiem roladki muszą smakować wybornie 🙂
Oj tak, smakują genialnie 🙂
Świetny pomysł na obiad 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
Bardzo mi się podobają te zdjęcia.
Przefajne roladki. Z chęcią bym się skusiła! 🙂
Super! Sama bym chciała niebawem je zrobić.
Pozdrawiam cieplutko!
Zrób Madziu, nie są skomplikowane, a bardzo smaczne 😊
Pozdrowionka 😊
Smakowicie się prezentuje!!
Pięknie dziękuję 😊
Jadłam podobne, ale nie z mozzarellą, tylko z fetą 🙂 Przepyszne!
Na pewno smakowały wybornie 😊
świetna propozycja, lubię szpinak więc pewnie by mi smakowało 🙂
Mam taką nadzieję, że by Ci smakowało 😊
Uwielbiam takie roladki 🙂
Ja akurat robię takie roladki tylko, że z piersi kurczaka plus szpinak i biały serek/twarożek 🙂
Też na pewno są super smaczne 😊
Pyszny obiadek 🙂
Dziękuję ślicznie 🙂
… Ja muszę się do czegoś przyznać.
Na moim blogu widać, że kucharzę trochę, że eksperymentuję w kuchni… a to tylko eksperymenty (tu słyszę rozpacz męża mojego), i normalnie roladki nie zrobię, bigos wyjdzie mi jak wyjdzie… nie mam szczęścia do mięsa wołowego i wieprzowego, więc po wielu wielu nieudanych próbach, przestałam kupować.
Nie umiem robić takich roladek.
Są jak guma, twardawe, próbowałam gotować dłużej, piec, ale to na nic.
I teraz, jak tak piszę (a głodna jestem, w garnku gotuje się jakiś zwyklak – zupa), chciałabym usiąść przy stole, przy takim daniu, koniecznie tak ozdobionym i zjeść roladki schabowe, bo coś przeczuwam, że twarde nie będą.. . 🙂
Gotowanie roladek pod przykryciem sprawia, że są bardziej miękkie, bo nawilża je para 🙂 Dodatkowym atutem jest odpowiednie nadzienie, które nawilży mięso od środka. Jest dzięki temu kruche i nie jest jak guma 🙂
Ale smakowity obiadek 🙂 Aż zaburczało mi w brzuchu 😀
Bardzo mnie to cieszy 🙂
Aniu, to danie rezerwuje sobie na kolację z przyjaciółmi – znowu ich zaskoczę:)
Bardzo się cieszę, a danie oczywiście polecam. Smakuje wybornie 😊
Smaczna i szybka propozycja na obiad 🙂
Pięknie dziękuję 😊
Szpinak bardzo lubię, więc pewnie i w takim wydaniu by mi smakował. Tylko nie wiem czy moje umiejętności wystarczą, bo zawsze się boję rolad i roladek.
Roladki nie są takie skomplikowane, możesz sobie pomóc wykałaczkami żeby się nie rozpadły 😊
Uwielbiam takie dania 🙂
Ja również bardzo lubię 😄
Kocham wszystko co jest ze szpinakiem 😀
Ja również bardzo lubię szpinak 🙂 Roladki oczywiście polecam 🙂