Roladki schabowe nadziewane kaszą i ogórkiem kiszonym

Roladki schabowe nadziewane kaszą i ogórkiem kiszonym
Roladki schabowe nadziewane kaszą i ogórkiem kiszonym

Roladki schabowe nadziewane kaszą i ogórkiem kiszonym wymyśliłam pewnego dnia całkowicie przypadkowo 🙂

Miałam ochotę na jakieś roladki i to najlepiej z mięsa wieprzowego, bo drobiu ostatnio sporo u mnie było, więc szybka wyprawa do sklepu, a tam piękny schabik – nie mogłam mu się oprzeć 🙂

Zakupu dokonałam i do domku poleciałam, ale…o ziemniaczkach zapomniałam 😉

Na kolejną wyprawę nie miałam ochoty, więc postawiłam na schab podany z kaszą i ogórkami kiszonymi, a żeby dodatki pasowały do roladek to i środek musiał być tak nadziany 🙂

Pomysł okazał się rewelacyjny, a roladki wyśmienite 🙂

 

Przepis na cztery roladki schabowe nadziewane kaszą i ogórkiem kiszonym.

 

SKŁADNIKI:

4 plastry schabu ( grubość około 1-1,5 cm )

sól

czarny pieprz mielony

3 łyżki masła klarowanego

Farsz:

4 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej

2 średnie ogórki kiszone

1-2 łyżki suszonych pieczarek

Sos:

2 łyżki mąki pszennej

2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

PRZYGOTOWANIE:

Plastry schabu opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie rozbić tłuczkiem na kotlety.

Kotlety oprószyć solą i czarnym pieprzem mielonym.

Do miseczki przełożyć kaszę gryczaną uprzednio ugotowaną w lekko osolonej wodzie.

Ogórki kiszone opłukać, osuszyć i pokroić w kosteczkę, dodać do kaszy.

Suszone pieczarki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do pozostałych składników farszu.

Całość doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać ( nie solić – ogórki kiszone puszczą słony sok ).

Farsz wyłożyć na przygotowanych kotletach schabowych i zwinąć w roladki.

Na patelni rozgrzać masło klarowane i na gorący tłuszcz włożyć roladki ( zawinięciem po spód ), obsmażyć, a następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia – naczynie zakryć.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i do gorącego włożyć naczynie z przygotowaną potrawą.

Piec przez 20 minut na funkcji grzania góra-dół, a następnie naczynie odkryć i zapiekać jeszcze 10 minut.

Na patelnię z pozostałym po smażeniu roladek tłuszczem wlać sos sojowy i 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego, zagotować.

Mąkę pszenną wsypać do miseczki, dodać pół szklanki zimnego bulionu i dokładnie wymieszać.

Przelać do sosu stale mieszając, doprawić do smaku solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia.

Roladki schabowe nadziewane kaszą i ogórkiem kiszonym podałam z kaszą polaną przygotowanym sosem i oczywiście kiszonymi ogórkami 🙂

Roladki schabowe nadziewane kaszą i ogórkiem kiszonym

Roladki schabowe nadziewane kaszą i ogórkiem kiszonym

Roladki schabowe nadziewane kaszą i ogórkiem kiszonym

96 Replies to “Roladki schabowe nadziewane kaszą i ogórkiem kiszonym”

  1. Aniu,cudo !!! Jakos nie wpadlo mi do glowy,ze mozna nadziewac rolady kasza a widze ,ze to genialny pomysl :))) Aniu,masz glowe pelna pomyslow 🙂 Jestem Ci za to bardzo wdzieczna bo moge korzystac garsciami :)pozdrawiam

    1. Bardzo się cieszę, że moje pomysły trafiają w Twój gust 🙂 A moja głowa faktycznie jest pełna pomysłów 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

    1. Do moich roladek również przygotowałam sosik, ale ja lubię zarówno podgotowane w sosie jaki z piekarnika, czy smażone 🙂 Mięsożerna jestem 😉

    1. Smakują rewelacyjnie Marzenko 🙂 Są niby takie znane, bo smaki przecież ogólnie dostępne, ale w połączeniu zaskakują i jednocześnie świetnie się komponują 🙂

  2. Łoo Pani! Dobrze, że jestem po obiedzie 😀 niedawno też miałam kaszę z filecikiem, za to w tym przepisie zrezygnowałabym z pieczarek, których nie toleruję 😀 ale taki ogórasek w tym wszystkim musi być smaczny ♥

  3. Wszystkie składniki wg mnie pasują idealne, taka propozycja podchodząca pod tradycyjne polskie danie bardzo spodoba się mojemu M. a i ja nie pogardzę 🙂

    1. Dziękuję 🙂 Jeśli kaszy nie lubisz to faktycznie roladki nie dla Ciebie, ale może inne moje propozycje przypadną bardziej Ci do gustu 🙂

  4. Super roladki 🙂 Lubię roladki, a szczególnie z dodatkiem sera fety 🙂 Pychotka. Kasza to wyśmienity dodatek do rolad 🙂 W Polsce ludzie przyzwyczaili się do podawania gotowanych ziemniaków, a niestety zapominają o kaszach. Dzieci szczególnie powinni spożywać kasze. Kasze są doskonałym źródłem składników pokarmowych, szczególnie błonnika, więc takie zestawienie obiadu jest dobre. Warto chociaż 2x w tyg. spożywać kasze.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.